Év eleji optimizmus – Lassan, de gyógyul a Vas megyei munkaerőpiac

Úgy tűnik, a megye gazdaságát szinte érintetlenül hagyta a második hullám. És közben fontos beruházásokat is bejelentettek.

Lapunk is beszámolt Orbán: olyan dimenzióváltás jön, amit ma még kevesen értenek 2021. January 03. 12:33 Orbán Viktor vasárnap reggeli beszédéről, amelyben a magyar miniszterelnök két sarkalatos mondatot is elejtett.

Először azt mondta, hogy „a 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak”, utána pedig azt, hogy „nagy idők kapujában állunk”.

Mindkét kijelentés komoly vitákat és olvasói véleményeket generált pro és kontra, nyilván nem menetesen a politikai pártpreferenciáktól.

December elején, a járvány tetőzésekor jelentették be a lukácsházi Schott-gyár 13,5 milliárdos fejlesztését.
MTI/Varga György

Talán tisztábban látunk egy fokkal, ha félretesszük érzelmeinket és megnézzük a számokat.

Ezekből egyrészt az derül ki, hogy Magyarországot valóban egy fokkal enyhébben sújtotta a koronavírus-járvány, mint az Európai Uniót, másrészt kilábalás is gyorsabb lehet.

Az Európai Bizottság (EB) novemberben kiadott elemzése a teljes uniós gazdaság 7,4%-os zsugorodását jósolta 2020-ra, 2021-re 4,1%-os, 2022-re pedig 3%-os bővülést helyezett kilátásba.

Ehhez képest Magyarország esetében idén 6,4%-os GDP-visszaesést, 2021-re és 2022-re viszont 4%-os, illetve 4,5%-os növekedést prognosztizál az előrejelzés.

Ezt „dimenzióváltás”-nak még bajos lenne nevezni, de a közgazdászok általános véleménye szerint a 4%-os GDP emelkedést már megérezzük a bőrünkön, ami bizonyára nem jön majd rosszul a kormánypártnak a 2022-es választásokon.

De nemcsak Magyarországon és Európában, de az egész világon gazdasági pörgés jöhet az koronavírus oltási kampányok után.

Londoni pénzügyi elemzők néhány nappal ezelőtt tették közzé prognózisukat, amelyben „több évtizede nem tapasztalt ütemű fellendülés”-t jósoltak az idénre.

Folyamatosan gyógyul a Vas megyei munkaerőpiac is

A koronavírus járvány első hulláma alaposan derékba kapta Vas megye gazdaságát.

Emlékezzünk csak rá: az éttermek és szállodák mellett bezártak a boltok és szolgáltatások, és a nagy ipari üzemek közül többen és felfüggesztették a termelést.

És ha a cégek újranyitása nem volt igazából kérdéses, benne volt a levegőben a nagy leépítések lehetősége.

Ezek ugyan nem következtek be, de senki nem tudta, milyen következményei lesznek az ősszel megérkezett második hullámnak, amely ráadásul sokkal súlyosabb volt, mint a tavaszi.

A kormány által bevezetett korlátozó intézkedések jóval enyhébbek – és következetlenebbek – voltak, mint a korábbiak, de láthatóan így volt ezzel egész Európa, és minden bizonnyal ez a „nagyvonalúság” is hozzájárult ahhoz, hogy a gazdasági károk mérsékeltek maradjanak.

Hogy pontosan hogyan teljesített Vas megye gazdasága a tavalyi évben, arra majd később kapunk választ, viszont a munkanélküliségi adatokból arra tudunk következtetni, hogy nagy baj talán nincs, a gyógyulás még a második hullám alatt is folyamatos volt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) által közzétett – már a decemberi számokat is tartalmazó – adatok azt mutatják, hogy április-májusban azonnal elkezdődtek az elbocsátások, majd nyáron egy lassú javulás kezdődött, amit a második hullám sem akasztott meg, az értékek folyamatosan javultak.

Forrás: NFSZ, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

A hivatalos statisztika szerint 2020 elején 4602 regisztrált álláskereső volt a megyében. Ez a szám 8439-re (közel duplájára) futott fel májusra, hogy aztán decemberre 5318-ig süllyedjen.

Ugyanezt a trendet követték a járási adatok is.

Tudjuk, hogy a hivatalos és a valódi munkanélküliség nem teljesen korrelál, de a számok így is biztatók.

Mindeközben a Schott, Szijjártó Péter Lukácsházán járt - Itt gyártják a Pfizer-vakcinához az ampullákat 2020. December 04. 13:06 a szombathelyi TDK 4 milliárdos fejlesztés után most egy 1,2 milliárdos K+F programot jelentett be a szombathelyi TDK 2020. December 15. 15:19 és a büki Nestlé Májusban kezdi toborozni a Nestlé a munkaerőt az új büki üzemhez 2020. December 16. 10:28 is komoly fejlesztéseket jelentett be, és ha idetesszük a Schaeffler Technológiai újdonság a Schaeffler Savaria Kft.-nél 2020. November 19. 15:17 épülő új, robotizált gyárát, még azt is belevetíthetjük, hogy a térség elindult a termékszerkezet váltás útján.

Mellesleg mikor legyünk optimisták, ha nem újév tájékán?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság