Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miller Zoltán kilábalt a válságból

Miller Zoltán játssza az egyik főszerepet az Evita című musicalben, amelyet kedden láthat először a közönség az Iseumban. A színész-énekessel egy szombati próbaszünetben beszélgettünk.

Visszatért? Végérvényesen?

Így van, igen. Visszatértem, teljes mértékben.

2009-ben jelentette be - a rajongók nem kis bánatára -, hogy visszavonul a színpadtól, az énekléstől. Arra hivatkozott, hogy nem érez semmiféle belső motivációt a folytatásra. Miből lett valójában elege?

Nem volt semmiféle különleges oka a döntésemnek. Egyszerűen úgy éreztem, hogy szakmai válságba kerültem, és a magánéletem sem alakult valami fényesen. Elérkezett az az időszak az életemben, amikor el kellett gondolkodnom azon, hogy mivel foglalkoznék a legszívesebben, hogy mit szeretnék elérni, egyáltalán: milyen céljaim vannak.

Miller Zoltán interjú
Az igényes munka mindennél fontosabb
Vágvölgyi Bálint

S ha vannak céljaim, akkor azok reálisak-e? Mi motivál igazán? Ezekre a kérdésekre kerestem válaszokat hosszú ideig. Egy szó, mint száz: nagyon nagy szükségem volt erre a két és fél éves szünetre.

Mint említette, visszatért, a szombathelyi Iseumban is színpadra lép, tehát megtalálta a megfelelő válaszokat.

Igen, nyugodtan mondhatom, hogy kilábaltam a válságból, ezért is döntöttem az év elején úgy, hogy visszatérek. Persze kizárólag azzal a szilárd elhatározással folytatom a szakmát, hogy a nekem sokat jelentő értékeket nem adom fel soha, mint ahogyan az egyéniségemet sem, senki és semmi kedvéért. Nekem mindennél fontosabb az igényes munka.

Ezek szerint még egy fikarcnyi megalkuvás, anyagi kényszer sem játszott közre a visszatérésében.

Nem, szó sincs ilyesmiről. Hála istennek nekem a családi hátterem, a múltam, s persze más források is lehetővé teszik, hogy ne azért vállaljak el egy szerepet, mert kell a pénz. Ha nagyobbak lennének az igényeim, nyilvánvalóan más lenne a helyzet, el kellene vállalnom mindenféle silány munkákat is. De én inkább lejjebb szállítom az igényeimet, mintsem szégyenteljes helyzetekbe kényszerüljek. Ez a titok.

Miller Zoltán interjú
Che Guevara szerepét eljátszani mindig igazi kihívás
Vágvölgyi Bálint

Az iseumi Evita jelentős állomása a visszatérésének?

Mindenképpen. Magától értetődik, hogy az ember örül a felkérésnek, s persze az Evita Che Guevaráját eljátszani is igazi kihívás, még akkor is, ha tíz évvel ezelőtt Miskolcon már volt szerencsém ehhez a szerephez. Az Iseum pedig igazán különleges, izgalmas helyszín.

Úgy tudom, hogy az Evita friss, nemrég áthangszerelt változatát láthatja a közönség kedden. Mennyiben tér ez el az eredetitől, például attól az előadástól, amelyben Miskolcon szerepelt?

Elég ködösek az emlékeim, de az biztos, hogy sokkal finomabb, latinosabb ennek a változatnak a zenéje, mint a régié volt. S az is biztos, hogy én is egy kicsit nehezebben találom a hangokat… Mindenesetre folyamatosan próbálunk, keményen, lehet mondani: éjjel-nappal dolgozik a társulat, éppen ezért remélem, hogy nagy siker lesz a darab. S amint hallom, nagy az érdeklődés is, egy harmadik előadást is be kellett iktatniuk a szervezőknek szombatra.

Beszéljünk egy kicsit a magánéletéről is. Ön fiatal kora ellenére meglett apukának mondhatja magát, hiszen két gyermeke is van. S úgy hírlik, hogy rendkívül komolyan veszi az apai szerepet.

Igen, van két gyönyörű gyerekem, Dávid tizenhat, Emma pedig két és fél éves. S való igaz, számomra nagyon fontos az apaság. Mindig arra törekedtem, hogy jó apjuk legyek a gyerekeimnek, hogy az életük része legyek a kezdetektől fogva.

Miller Zoltán interjú
Abszolút egyedülálló vagyok
Vágvölgyi Bálint

Amikor például biztossá vált, hogy Dávid édesanyjával, Ullmann Mónikával elválunk, azonnal elhatároztam, hogy addig, amíg a fiam tizennyolc éves nem lesz, külföldre még csak meghallgatásokra sem megyek el, hiszen bármikor szüksége lehet rám. Akkor is rengeteget foglalkoztam vele, amikor még csecsemő volt, pelenkáztam, fürdettem, etettem… S büszkén mondhatom, hogy Emmával sem adtam alább.

Most Emma édesanyjával él együtt, ugye?

Nem, néhány hónapja szakítottunk, úgyhogy most egyedülálló vagyok. De nagyon jó a viszonyom vele is, Mónikával is, a gyerekeimet meg, mondom, egyszerűen imádom, s azt hiszem, ők is engem. Emma még nem tudja ezt az érzést igazán szabatosan kifejezni, de már gyakran mondogatja, hogy

szejetjek, apa

… S ezek az igazán nagy dolgok, nem igaz?

Szerintem is. De milyen gyerek Miller Zoltán? Ezt azért kérdezem, mert úgy tapasztalom, hogy a felnőtt gyerekek idős szülei folyton azt hányják harmincas, negyvenes,

csemetéik

szemére, hogy ritkán látogatják őket.

Ó, akkor én egészen jó gyerek vagyok. A szüleim vidéken élnek, s én nagyon igyekszem, hogy legalább havonta meg tudjam őket látogatni. Gyakran viszem az unokákat is, hiszen nekik nagyon fontos az az intellektuális közeg, amit a szüleim képesek nyújtani.

Említette, hogy most egyedülálló. Egyáltalán nincs új barátnő a láthatáron?

Nincs, abszolút egyedülálló vagyok.

S hogy ízlik a szingli életforma?

Így, negyven felé közeledve azt mondom, hogy vannak megbecsülendő előnyei, de én párkapcsolatban érzem igazán jól magam.

Ezek szerint nem tart attól, hogy egyedül marad.

Neeeem. Egyáltalán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Figaró is az Iseumban házasodna

Távcső híján nem sokat láttam, csodaszép a muzsika, amihez körítésként, a messzi távolban papírmasénak tűnő figurák mozogtak.

Figaro házassága és Evita az Iseumban

Opera és musical lesz az idei Iseumi Szabadtéri Játékok két fő programja. Mérei Tamás főszervezővel és a főszereplőkkel beszélgettünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra