Ez még nem az ősz, csak a szárazság miatt hullanak a levelek

A növényvilág így felel a vízhiányra, csak az a kérdés, meddig bírja.

Egyre több fa hullajtja le száraz, összepöndörödött leveleit, mintha már novembert írnánk: extrém reakció ez a szélsőséges szárazságra. Most már a növényvilág „nehézsúlyú” tagjai is alig bírják az aszályt. Az ország számos pontján megfigyelhető, hogy a fák levelei összepöndörödnek, elszáradnak és lehullanak, mintha ősz lenne - írja cikkében a 24.hu .

Hozzá teszik: a jelenség városi parkokban és erdőkben is megfigyelhető, utóbbi területeken viszont – foltszerű kivételektől eltekintve – még nem annyira feltűnő, a zöld lomb tömegében még többé-kevésbé elvesznek a barnuló egyedek.

Lehullva
Mészáros D. Zsolt

Az ok egyértelműen az aszály, a talajvíz annyira mélyen van, hogy abban már sok fa gyökere sem tud megmártózni, illetve ilyenkor más károsító tényezők hatása is összeadódik, felerősödik. Amit látunk, az a fák kényszerű, extrém reakciója az elmúlt 120 év legszárazabb hét hónapjára, és kérdés, hogy egyáltalán túlélik-e.

A növényeknek nincsenek az állatokhoz hasonló, a laikus számára is könnyen értelmezhető érzékszerveik, mégis remekül alkalmazkodnak a környezetükben előforduló kihívásokhoz. Ősszel a külső körülmények változásai beindítják a téli nyugalmi állapothoz vezető élettani kémiai folyamatokat, ennek látványos jele a levelek elszíneződése, majd lehullása - írja a lap.

Most a szárazság miatt más a helyzet, a »végeredmény« annyiban hasonló, hogy leáll a fák nedvkeringése és elveszítik a leveleiket. A fában lévő vízoszlop állandó mozgásban van: a leveleken keresztül párolgó nedvesség a gyökereken felszívott vízzel pótlódik.

Beterítve
Mészáros D. Zsolt

Ha viszont nincs mit felszívni, légbuborékok kerülnek a vízszállító rendszerbe, olyan ez a fának, mint az embólia. Ha a gyökerek által elért talajréteg teljesen kiszárad, megszűnik a vízoszlop, a párologtatás, a fa keringése leáll, a levelek lehullanak.

Nem lehet megjósolni, hogy ezek a fák túlélnek-e, kihajtanak-e jövő tavasszal, vagy esetleg még idén nyáron, ha kiadós esőt kapnak. Az egészséges fák képesek túlélni 2–3 aszályos évet is, ám nyilván minél tovább tart a szárazság, és minél inkább kapcsolódik hőhullámokhoz – mint idén is –, annál kisebb az esélyük - összegez a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód