Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ezek voltak 2020 legjobb magyar oknyomozó újságcikkei

Olvassa el őket, nagyon sokat dolgoztak rajtuk a kollégák. A Transparency-Soma Díj nyertesei.

Hétfőn délután egy online esemény keretében jelentették be a Transparency-Soma Díj nyerteseit, amely az oknyomozó újságírás legnagyobb elismerésének számít Magyarországon.

Az egymillió forinttal járó díjat az idén megosztva nyerte el Panyi Szabolcs, a Direkt36, valamint Fabók Bálint és Jandó Zoltán, a G7.hu újságírói.

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának díjazott cikke – amelyre lapunk már a megjelenésekor felhívta a figyelmet Orbán Viktor kapcsolata a német politikával és nagytőkével 2020. September 18. 16:38 – a német-magyar kapcsolatok történetének elmúlt bő két évtizedét tárja fel rendkívüli részletességgel, nyomon követve a gazdasági és politikai érdekek összefonódását.

transparency.hu

Fabók Bálint és Jandó Zoltán (G7.hu) győztes cikksorozata a magyar közvélemény számára kevéssé ismert, a gazdaságban mégis meghatározó befolyással rendelkező Rahimkulov-család magyarországi érdekeltségeit, továbbá társasági adókedvezményekkel kapcsolatos visszaéléseit tárja fel cégadatokra és egyes érintettek beszámolóira hivatkozva.

A díjátadó ünnepségen a győztes cikkek szerzői átvették az oklevelet és az ezzel járó 500-500 ezer forintos pénzjutalmat.

Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett online díjátadó eseményen adták át hétfő délután.

Elismerésben részesült még Horn Gabriella és Németh Dániel, az Átlátszó.hu szerzőinek oknyomozó munkája, amelyben feltárták, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján utazott, Horváth Csaba és Mázsár Tamás, a 24.hu szerzőinek a Magyar Turisztikai Ügynökség rendkívüli támogatásait bemutató cikkei, továbbá a Hvg.hu szerzőinek (Dezső András, Joó Hajnalka, Oroszi Babett, Windisch Judit) a kínai egészségügyi eszközbeszerzésekről szóló cikksorozata, Galavits Patrik, az Azonnali.hu szerzőjének a Magyar Táncművészeti Főiskolán történt visszaéléseket bemutató cikksorozata, valamint Sajó Dávid, a Telex.hu újságírójának a raktárkoncertekkel kapcsolatos visszásságokat feltáró cikke.

Lapunk a Transparency International Magyarország mentorprogramjában rendszeresen részt vesz. 2019-ban sikerült elnyernünk az országos fődíjat. Büszkén jelentjük - Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke 2019. November 14. 14:59

A Transparency-Soma Díjról

Immár 20. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, a Transparency-Soma Díjat, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra