Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke

A rangos elismerést kedd este vehette át lapunk két újságírója a Finn Nagykövetség Rezidenciáján. Hab a tortán, hogy a Nyugat az első vidéki médium, amely bezsebelhette a díjat.

Ahogy arról nyár elején beszámoltunk Oknyomozó újságírói programban vesz részt lapunk 2019. June 20. 08:25 , a Nyugat idén is részt vett a korrupció ellen és a sajtószabadságért küzdő Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjában. Ennek lényege, hogy egy tapasztalt újságíró felkarol egy a szakma iránt érdeklődő vagy pályakezdő fiatalt és közösen megírnak egy komoly, tényfeltáró cikket.

A programot, ami egyben verseny is volt, immár hetedik alkalommal rendezték meg olyan támogatókkal, mint a finn, a svéd, a német, a holland és a francia nagykövetség.

7. Transparency Mentorprogram díjkiosztó ünnepsége a finn nagykövetségen
A mentor-mentorált párosok, mínusz egy mentorral és a Transparency projektmenedzserével, Szabó Dániellel. | Még több képért kattintson!
Zoltán Tuba (Képszerkesztőség)

A nyugatos mentor ezúttal Józing Antal volt, mentoráltja pedig Czömpöl Bianka. Cikkük Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 a Szombathely és Sé határában épülő hatmilliárdos állami futballakadémiáról szól, ami mint kiderült, nem véletlenül a magánkézben lévő Illés Akadémia mellett kapott helyet. Bár a kormányzati és szakmai anyagok nem említik, a város labdarúgásával foglalkozók már a kezdetek kezdetén tényként könyvelték el, hogy az új akadémia az Illés Akadémia bővítése lesz.

Gondolatmenetünket végül a Nemzeti Sportközpontok is megerősítette. 2016-ban ugyanis kiírtak egy pályázatot a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum bérleti jogáért, amit nem túl nagy versenyben az Illés Sportalapítvány nyert meg – ők voltak ugyanis az egyedüli pályázók. Mint megtudtuk, a bérleti díj potom 400 ezer forint lesz havonta. (A teljes cikk itt Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 , folytatása pedig itt Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát 2019. November 05. 09:03 olvasható.)

Zoltán Tuba (Képszerkesztőség)

Temérdek pozitív visszajelzést kapott a cikk, amit végül a négytagú zsűri a legjobbnak titulált az öt mentor-mentorált páros munkája közül. Így a Nyugat szerzőpárosa lett a mentorprogram idei győztese, ráadásul az első vidéki médiumként. A záróceremóniát a Finn Nagykövetség Rezidenciáján tartották kedd este, a tapasztalt és ifjonc újságírók mellett pedig jelen voltak azok a nagykövetségek is, amelyek teljes mellszélességgel támogatják a mentorprogramot, illetve a szabad sajtót.

Beszédet mondott a Transparency projektmenedzsere, Szabó Dániel, a finn nagykövet, Markku Virri, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter, a svéd nagykövet, Dag Hartelius, a holland nagykövet, René van Hell, a Francia Nagykövetség első titkára, Julie Fort és a Német Nagykövetség s ajtóattaséja, Jens Preissler. Ezt követte a díjátadás és egy kötetlen beszélgetés minden szerzőpárossal, végül pedig egy jó hangulatú fogadással zárult az este, ahol temérdek gratulációt kaptunk cikkünkért.

7. Transparency Mentorprogram díjkiosztó ünnepsége a finn nagykövetségen
Még több képért kattintson!
Zoltán Tuba (Képszerkesztőség)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet