Egy magántulajdonú utcát újítanak fel közpénzből Szombathelyen, 30 ezer forint/négyzetméter áron

A Fadrusz utcából annak idején kispórolták az anyagot és a pénzt.

Már 2017-ben is Szombathely legrosszabb állapotú utcái között volt a Fadrusz János utca. "Még nem történt tragédia, mert mi vigyázunk egymásra" 2017. January 22. 16:52 Az akkori városvezetés akkor hirdetett hárommilliárd forintos, három évre szóló útfelújítási programot, ezért kértük ki Írjuk össze közösen, melyik utcákat, járdákat kellene felújítani Szombathelyen! 2017. January 13. 07:34 olvasóink véleményét és javaslatait.

Aztán ez a program nem, illetve csak kis részben teljesült, a Fadrusz utca maradt, amilyen volt. Vagyis inkább tovább romlott az állapota.

Fadrusz János utca
Az utat nem az előírásoknak megfelelően építették meg.
Mészáros D. Zsolt

A lakók, persze, az önkormányzattól várták és várják, hogy megszüntesse a tengelytörő állapotot, ám a dolog nem ilyen egyszerű. És nem csak azért, mert a nagyobb forgalmú utcák, gyűjtőutak hosszú sora vár a felújításra.

Azért is, mert a Fadrusz utca magántulajdonban van. A beruházó Fadrusz Utcai Közműépítő Közösség 2001-ben kapott engedélyt az útépítésre, az utcát 2003-ban helyezték forgalomba.

Fadrusz János utca
Aszfaltot csak nyomokban tartalmaz.
Mészáros D. Zsolt

Kérték is, hogy az utcát vegye át az önkormányzat, ezt azonban a város nem tette meg, mert annak idején spóroltak az útépítésen, az utcát nem olyan pályaszerkezettel építették meg, mint amit az építési engedély előírt. Közben megszűnt a Fadrusz Utcai Közműépítő Közösség, így az utcának nincs igazán gazdája.

A jövő heti közgyűlésre készült anyag azt írja, az utca olyan mértékben tönkrement, hogy a helyreállítás négyzetméterenként 30 ezer forintba kerül.

Fadrusz János utca
Az autók után porfelhő marad.
Mészáros D. Zsolt

Ami az utca 390 méteres hosszában mintegy 76 millió forint lenne.

Információink szerint a városvezetés azért döntött az utca felújításának részleges támogatása mellett, mert az ott élők is szombathelyi lakosok, akikkel szemben felelőssége van az önkormányzatnak. Igazság szerint az önkormányzatnak semmi köze nem lenne az utca állapotához, de azt is figyelembe vették, hogy a jóhiszemű lakókat valószínűleg becsapták.

Fadrusz János utca
Pedig amúgy szép az utca.
Mészáros D. Zsolt

Az előterjesztésben az önkormányzat javasolja, hogy a lakók hozzanak létre egy polgárjogi társaságot, aminek az lesz a feladata, hogy felmérje, pontosan mekkora összegbe kerül az utca jó minőségű felújítása, és erre szerezzen be árajánlatot is.

A felújítást is ez a társaság rendelné meg, az önkormányzat pedig átvállalná a költségek 50 százalékát. Amint elkészül az utca, az önkormányzat átveszi a tulajdonjogát és a kezelését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet