Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halkabban kell dolgoznia éjszaka a szombathelyi Falco-gyárnak

A kültéri faaprítást megtiltották, éjszaka pedig be kell tartani a zajvédelmi határértékeket. Így döntött a zöldhatóság.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az országos zöldhatóság ismét határozatot hozott a szombathelyi Falco-gyár működéséről, most a nagy zajt akarják csökkenteni. Július 19-én hozott határozatukban minden napszakra megtiltják a gyárnak a kültéri faaprítást, és azt is előírják, hogy az éjszakai műszakban a gyár által kibocsátott zaj nem haladhatja meg a határértéket, vagyis a 45 dB-t.

Egyszer már megfellebezték

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A nagy zaj miatt nem ez az első határozata a hatóságnak. Idén márciusban a nyugat-dunántúli zöldhatóság ennél szigorúbban járt el, akkor az egész éjszakai műszakot be akarták tiltani a nagy zaj miatt, és a légszennyezést mérő műszerek felszerelésének elmaradása miatt havi egymillió forintos bírságot szabott ki. Mindezt Hende Csaba országgyűlési képviselő jelentette be Megtiltotta az éjszakai munkát a szombathelyi Falco-gyárban a zöldhatóság 2016. March 19. 11:19 akkor, de gyorsan kiderült Mi van?! Nem jogerős a szombathelyi Falco-gyár éjszakai műszakjának megtiltása 2016. March 23. 11:07 , hogy a határozat nem jogerős, fellebbezni lehet ellene.

A gyár fellebbezett is, az országos zöldhatóság másodfokon el is törölte Mégsem kell milliós környezetvédelmi bírságot fizetnie a szombathelyi Falco-gyárnak 2016. April 01. 10:06 a folyamatos bírságot. A gyár közben tovább működött éjszaka is, és folytatták a faaprítást az udvaron.

A mostani, másodfokú döntés némileg enyhítette a korábbi határozatot, a gyár technológiai okokat és hatalmas károkat említett fellebbezésében. Az országos zöldhatóság szakértőket is bevont az eljárásba, így született meg a fentebb említett határozat.

Messze még a vége

Ami ellen fellebbezni már nem lehet, így amint lejár a határozat kézbesítésére és a végrehajtásra való felkészülésre szánt türelmi idő, a zöldhatóság kötelezheti a gyárat a végrehajtásra, és akár komoly bírságokat is kiróhat a gyárra, ha nem nem teljesíti a határozatban foglaltakat.

De van még egy kiskapu. A zöldhatóság határozatát meg lehet támadni a bíróságon, a Falco-gyár eddigi hozzáállását ismerve, ezt meg is teszik. És rögtön kérhetnek is halasztást a határozat végrehajtására, tekintve, hogy további jogi eljárás van folyamatban.

A bíróság tárgyalás nélkül is hozhat ítéletet, de ha valamelyik fél kéri, meg kell tartani a tárgyalást. Ami megint csak hónapokkal tolhatja el az ügy rendezését, és figyelembe kell venni a nyári ítélkezési szünetet is.

Vagyis, van megint egy határozat, ami enyhébb, mint a korábbi, de valószínűleg minden marad a régiben hónapokig. A bíróság ítéletét pedig nem nagyon lehet megjósolni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés