Szűrők és mérföldkövek: fekete bárányból zöld báránnyá szeretne válni a Falco-gyár

A szombathelyi multinacionális cég – fogalmazzunk finoman – eddig nem örvendett túl nagy népszerűségnek a helyi lakosság körében. Most nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy ez megváltozzon.

Hétfőn délután a Falco Zrt. Zanati úti irodatömbjének egyik első emeleti tárgyalója gyakorlatilag teljesen megtelt vendégekkel.

A cég és a sajtó képviselőin kívül itt van a politikai élet krémje is, ráadásul mindkét oldalról.

Példának okáért Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly alpolgármester és Majthényi László megyei elnök mellett eljött Nemény András ellenzéki frakcióvezető és még néhány képviselőtársa.

Az érdeklődés nem véletlen.

Falco gyárlátogatás
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Novák Tibor ügyvezető igazgató egyenesen mérföldkőről beszél a bejelentés kapcsán, ami talán igaz is, de legalább annyira mérföldkő, hogy a cég láthatóan kommunikációs stratégiát is váltott.

A multinacionális cégek alapból nem túl közlékenyek, de a Falco még közülük is kilógott zárkózottságával és merevségével, és azzal, hogy nem annyira a párbeszéd, mintsem a jog eszközeiben hitt.

Hogy hogyan kezdődött a konfliktus A szombathelyi Falco-gyár kiteregeti a szennyest 2015. October 19. 22:10 és valójában hol az igazság a helyi lakosok, politikusok és a cég vitájában, abban most ne menjünk bele, amúgy is belevesznénk a dzsungelbe Kifüstölt nyugalom 2018. June 21. 07:14 , mindenesetre azt még szokni kell, hogy a sajtó képviselői ott ülhetnek az említett teremben, amikor Novák Tibor és Kovács Tamás marketing-vezető egy prezentáció keretében ismerteti az UTWS technológiát, amelynek segítségével elvileg vége szakadhat a régóta tartó háborúskodásnak.

Falco gyárlátogatás
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Elég messziről indítunk. Felelevenítjük a gyár 80 évvel korábbi indulását, majd repkednek az évszámok: 1959, amikor Magyarországon először itt indul el a forgácslap-gyártás. A nagy fordulópont – tudjuk meg - 2008, amikor elindulnak a fejlesztések.

Az anyacég – a magyar kormány segítségével - valóban irgalmatlan mennyiségű pénzt, kb.50 milliárd forintot tolt az utóbbi bő egy évtizedben a szombathelyi üzembe, és ennek része a már említett UTWS-technológia.

Falco gyárlátogatás
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

A műszaki részletekbe nem mennénk bele, legyen elég annyi, hogy korábbi galibát leginkább a szárítás munkafolyamata jelentette, ekkor keletkezett például a

kékes aeroszol jelenség

, amely a gőzfelhők mellett a gyár hírhedt

védjegye

lett.

Többek között ezt a jelenséget is sikerült a minimálisra szorítani most az új technológiával, amelyet már tavaly üzembe helyeztek, eddig próbaüzemben ment, és a cég szerint remekül teljesített.

Az eddigi mérések felülmúlják a korábbi várakozásokat – tudjuk meg -, mind a por, mind a formaldehid kibocsátási értéke mélyen a 2019 novemberében életbelépő új határértékek alatt vannak, szinte nulla közeliek.

Falco gyárlátogatás
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy afféle tésztaszűrőt tettek a kéményekre, de erről szó nincs. Az új, 15 milliárd (!) forintos UTWS rendszer egy irdatlan, 3,5 ezer tonnás vas- és acélszerkezet, amely gyakorlatilag egy bonyolult leválasztórendszer.

Bízzunk benne, hogy ennyi pénzért tényleg remekül teszi majd a dolgát.

Mindemellett a Falco épített egy 38 méter magas, 10 ezer négyzetméternyi zajvédelmi falat is, sőt egyéb lokális zajvédelmi szerkezeteket is.

A cég egyébként most erősen hangsúlyozza a környezet iránti elkötelezettségét, szeretné például megvalósítani a

körforgásos gazdaság

-ot, ahol gyakorlatilag nincs hulladék, csak visszaforgatott alapanyag.

Igaz, hogy a sajtó esetleges kérdéseire csak írásban voltak hajlandók válaszolni, de az kétségkívül a változást jele, hogy a cég – a transzparencia jegyében - a holnapi naptól a gyár honlapján feltüntetik a gyárnak a kibocsátási értékeit.

Ráadásul a vendégek a prezentáció után részt vehettek egy gyárbejáráson is.

Falco gyárlátogatás
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

Szóval a Falco láthatóan taktikát váltott, és kétségkívül le is tett valamit az asztalra. Hogy mire lesz ez elég a közvélemény szemében, az majd kiderül.

Mindenesetre innen szép fordítani – mondaná egy sportriporter.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság