Kifüstölt nyugalom

Évek óta harcol a szombathelyi Falco-gyárral szemben a környéken lakó közel 70 család. A tiltakozások ellenére a forgácslapgyártó cég megkeseríti a lakók mindennapjait. A város pedig egyik legtöbbet fotózott elemévé vált a gyár füstölgő kéménye.

A városok szélén kialakított ipari parkok korában egy gyárral a szomszédságában kell élnie közel 70 családnak Szombathelyen. A forgácslap gyártó Falco-ról van szó, amely az egész világon megtalálható Kronospan-csoport tagja. A gyár mérete és termelése folyamatosan nő, ezzel pedig egyre fokozottabban keseríti meg a környéken lakók életét.

Tiltakozások, petíciók, aláírásgyűjtések és perek vannak már a lakók mögött, a helyzet azonban semmit sem változott. Hiába szeretnének párbeszédet a céggel, az nem hajlandó velük kommunikálni - ahogy a sajtó nagy részével sem -, a városvezetés pedig csupán kampányszerűen foglalkozik az üggyel.

Ki volt itt előbb?

A tyúk vagy a tojás esetéhez hasonlóan már többször felmerült a kérdés: ki is volt itt előbb, a lakók vagy a gyár? Aki egy kicsit is ismeri Szombathely várostörténetét, az jól tudja, hogy az 1930-as években kezdett beépülni a város keleti oldalán található lakótelep. Egy Pick nevű ember adta a telkeket a vasutasoknak, innen a városrész mostani neve is: Pick-telep.

Abban az időben ez egy zöldövezeti telep volt, kis utcácskákkal és takaros kis családi házakkal, konyhakertekkel. A Torockó utcában lakó Bokor Andrásné azt mesélte nekünk, hogy a amikor a '70-es években ide költöztek, a környék még úgy nézett ki, mint egy arborétum.

A gyár elődje a 60-as évek végén alakult. Amikor a Falco-gyár még nem a füstjéről volt híres 2017. February 26. 11:48 Először csak egy fűrészüzem volt, mindössze néhány dolgozóval. Deszkákat, léceket, gerendákat gyártottak.

A Nyugat-magyarországi Fűrészek egyik üzemcsarnoka, 1973.
A Nyugat-magyarországi Fűrészek egyik üzemcsarnoka, 1973.
Berzsenyi Dániel Könyvtár/Várdai

A Kádár-korszakban aztán gyors fejlődésnek indult a gyár, a '70-es évek közepére már Nyugat-Magyarországi Fagazdasági Kombinátként üzemelt. Bár a termelés nőtt, a környék lakói még mindig békésen együtt tudtak élni a gyárral. Az üzem napközben termelt, estére aztán elcsendesedett, de hétvégén sem zavarta a pihenést, pedig ebben az időben kezdtek el forgácslapot is gyártani.

Tíz éve kezdődött a kálvária

A lakók az első zavaró körülményeket 2005-2008 környékén észlelték. Az erről szóló, első ombudsmani jelentés 2013-ban Már most is szennyez a szombathelyi Falco-gyár? 2013. August 02. 18:45 született.

A vizsgálat a lakók jogai felől közelítette meg a kérdést, és ki is mondja, hogy sérült a lakók egészséges környezethez és - a hatóságok hanyagsága miatt -, tisztességes eljáráshoz való joga is. Magyarra lefordítva, a mérések szerint a gyár által kibocsátott zaj- és légszennyezés időnként túllépi az egészségügyi határértéket. Ez az

időnként

egyrészt az extrém időjárási körülményeket jelenti, ami lehet ködös, szmogos idő, de akár a kánikula időszaka is. Másrészt akkor is mértek magas szennyezést, amikor a gyárban valamilyen berendezés hibásodott meg.

Az első, kis üzem mérete (sárga) és a mostani gyár területe (piros)
google/nyugat.hu

Az ombudsman jelentésében azt is megállapította, hogy a környezetvédelmi felügyelőség nem szankcionálta azt, hogy az üzem mellett mért értékek átlépték a határértékeket. Magyarul, a hatóság hanyagul működött.

Már 2013-ban szó volt róla, hogy a gyár ennek ellenére további kapacitásbővítést tervez. A lakók azonnal tiltakoztak ellene, hiszen, elmondásuk szerint, már az akkori tevékenység is zavarta őket.

Az biztos, hogy a szombathelyi városvezetésnek a tiltakozás ellenére bele kellett egyeznie a bővítésbe Nem lesz Söptével közös ipari park 2013. May 30. 08:44 , különben a cégnek erre nem lett volna lehetősége.

Itt lép be az a tény, hogy a Falco jelentős iparűzési adót fizetett be a város kasszájába, illetve jó néhány munkahelyet is teremtett a beruházással a már meglévő 200 mellé. A kettő együtt pedig jelentős érv volt ahhoz, hogy ne akadékoskodjanak a gyár bővülésénél.

Por, füst, zaj

Nézzük részletesen, mire is panaszkodnak a lakók - ezeket az állításokat zömében a Szombathelyi Járás Bíróság előtt is elmondták. Mordor barátságosabb hely, mint a szombathelyi Falco-gyár környéke? 2017. January 31. 17:49 Elsősorban arra, hogy elviselhetetlen a zaj, a por és a füst.

Többen is azt mesélték, hogy a zajszigetelő ablakok ellenére a folyamatos zajtól aludni sem tudnak, a rezonancia miatt megrepedtek a házak falai, a járólapok, csempék. A kertjüket nem tudják használni a gyümölcsök, zöldségek sokszor vastagon porosak.

Előfordult olyan is, hogy a virágok nem tudtak kinyílni, a szirmaikat ugyanis gyantaszerű lerakódott por ragasztotta össze. A közelben lakó Bokor Istvánné és családja kertészkedésből tartja fenn magát, fóliasátrakat kellett emelniük a virágok, zöldségek fölé. Az öt évre tervezett fóliák jó, ha két évet ha kibírnak, tönkreteszi őket a gyár felől érkező szennyezés - panaszkodnak.

Elmondásuk szerint az úgy nevezett "kék füst" irritálja az ember nyálkahártyáját, folyik az orruk, a szemük, a füst miatt a házba kell menekülniük.

Félnek, hogy a további kapacitásbővítéssel a helyzet csak súlyosbodik. A gyár építkezése ugyanis jelenleg is folyik. A nyolcmilliárd forintos beruházás első állomásaként 2018. április 3-án a régi szűrő és szárító berendezések leálltak.

A véletlen úgy hozta, hogy ezt a kéményfűst leállás pont az országgyűlési választásokkor történt

.

2018 május 17-én így meséltek életükről a Nyugat.hu-nak az ott lakók.

Többen megbetegedtek, de történt halál is

Nézzük a helyszínt. A gyárat mindössze egy utca szélességnyi távolság választja el a legközelebbi lakóházaktól, a legtöbb lakóépület 2-300 méterre van a gyár kerítésétől. Egyes vélemények szerint azonban nem csak a közelben érezhető a gyár szennyezése. Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés MSZP-frakciójának akkori vezetője 2015-ben tartott egy sajtótájékoztatón Mit százak? Tízezrek szívják a Falco-gyár füstjét 2015. September 24. 12:36 , arról, hogy az általuk végzett mérés szerint 1560 méteres hatósugárban teríti be a gyár kéményének füstje a várost, ezzel pedig tízezreket veszélyeztet.

Szombathelyi látkép. Egy 2014-ben készült videó így örökítette meg a híres Falco kéményt

Korábban a politikus beszámolt Tüdőrákban hunyt el a Falco-gyár egyik fő ellenzője 2014. February 28. 12:29 egy a gyár mellett lakó férfiról is, aki annak ellenére tiltakozott a bővítések ellen, hogy egykor maga is a gyár dolgozója volt. A férfi azóta tüdőrákban elhunyt.

A lakók végül 2017-ben indítottak pert az üzem ellen, birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek. A per során többen megromlott egészségről panaszkodtak, volt, akinél allergia, asztma alakult ki, más azt mesélte, hogy a finom por miatt már többször műtéti úton kellett kitisztítani az arcüregét. Más azt mesélte, hogy a telkük a gyár mellett van, a férje egész nap ott dolgozik, a folyamatos monoton zajtól halláskárosodást szenvedett Van már olyan szombathelyi, aki a Falco-gyár miatt süketült meg 2017. March 28. 08:22 .

Egészségügyi értékek kontra érzékszervi tapasztalás

Ezzel szemben a gyár és a környezetvédelmi hatóság folyamatosan arra hivatkozik, hogy a szennyezés mérésekkel igazolt mértéke az egészségügyi határértéken belül marad. Legalábbis a hivatal által elfogadott és akkreditált mérőműszerekkel végzett méréseknél - ezeket az adatokat fogadja csak el a hatóság is.

A lakók által 2017-ben indított birtokvédelmi eljárásban azonban más mérési eredmények is előkerültek. A Levegő Munkacsoport munkatársa, Lenkei Péter tette közzé az általuk kapott adatokat Az egészségesnél tizenhétszer nagyobb dózisú légszennyezést mértek a Falco-gyár mellett 2017. May 17. 09:04 .

Lenkei elmondta, hogy első alkalommal 2016. május 25-én végeztek méréseket, ezt akkor Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője rendelt meg tőlük. Második alkalommal pedig május 29-én estétől május 30-ra virradóra állították fel a műszereket.

Lenkei azért ismételte meg új időpontban a mérést, immár a saját költségére, mert arra gyanakodott - és korábban a környéken lakók is azt tapasztalták -, hogy az előre bejelentett mérés, vagy üzemellenőrzés idején a gyár visszafogja a termelést.

A Levegő Munkacsoport tagja azt mesélte, hogy a mérések alkalmával

elviselhetetlen zajt hallott, ahhoz hasonlót, mint amikor a fém a fémen csúszik, ez a zaj pedig még jó 2-2,5 kilométerre is hallható volt éjszaka.

A hidegfront után kezdetek neki mérni, még szinte csöpögött az eső, amikor nekiláttak. Autóforgalom alig volt, nagyjából tízpercenként ment el egyetlen autó a környéken. A levegő ultrafinom részecske-tartalmát mérték, a tapasztalatok szerint az 1000 részecske per köbcentiméter alatt tisztának mondható a levegő. A gyár szélirány felőli oldalán 1300-as értéket mértek a, míg közvetlenül a Falco mellett ez az érték négyszeres, ötszörös volt, a gyártól két kilométerre pedig tizenhétszeres.

A szakember azt is hozzátette, hogy a füstfáklyából távozó vízgőz szabad szemmel látható port hagyott maga után. Mint mondta, ilyenre mindössze két magyarországi gyárnál emlékszik.

Szombathelyen összesen három helyen kontrollmérést végeztek, ahová a gyár füstje nem juthatott el Szombathelyen. Ott mértek rendkívül magas értékeket, ahol a füstfáklya leért a földre.

Lenkei mérési adataira a gyár jogi képviselője a bíróságon azzal reagált, hogy a mérések nem akkreditált eszközzel történtek, így azokat nem veheti figyelembe a Környezetvédelmi Hatóság. A gyár pedig nemrég rendelt meg egy mérést, három műszerrel, ezek egy éven keresztül rögzítik majd az adatokat.

A bíróságon a lakók képviselője gyorsan hozzátette, hogy szerintük a mérőeszközöket nem a legmegfelelőbb helyre rakják ki, ezért meg is fellebbezték az eljárást.

Az ombudsman cselekvésre szólít

A 2013-as ombudsmani jelentést követően idén februárban egy újabb jelentést adott ki az emberi jogok biztosa Két minisztert is cselekvésre szólított fel az alapvető jogok biztosa a Falco-gyár ügyében 2018. February 05. 11:15 . Ebből kiderül, hogy a gyár hatásterületén 13 ezer 565 ember él, tehát Szombathely lakosságának közel egyötödét érinti a gyár környezetterhelése.

A jelentés szerint a hatásterületen két általános iskola és egy bölcsőde is üzemel, az üzem pedig 33 levegőterhelő ponttal rendelkezik.

A biztos azt a kérdést teszi fel, hogy

amennyiben minden szabályszerűen működik, akkor miért jelentkeznek mégis a panaszokra okot adó hatások.

A biztos arra szólítja fel a földművelésügyi minisztert, hogy folytasson vizsgálatokat a forgácslap gyártásra vonatkozó legmodernebb gyártási technológiára.

Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterét is felkéri, hogy szakemberei vizsgálják meg a gyár különböző - zaj, por, bűz, füst - kibocsájtásait. Sőt. Az ombudsman azt is kéri a minisztertől, hogy ha szükséges, az egészségügyi határértéket is módosítsák.

Érdekes egyébként, hogy míg ebben az ügyben a lakóknak folyamatosan bizonyítani kell az igazukat, addig egy másik esetben maguk a szombathelyi városvezetők mondták ki, hogy élhetetlen a gyár környéke.

A hajléktalanoknak túl hangos

A szombathelyi városvezetők ugyanis többször vizsgálták annak a lehetőségét, hogy elkötöztessék a Zanati útról a hajléktanszállót. A lehetséges helyszínek között volt a gyár melletti egyik utcában található épület.

Ki is sétált a városvezetés a Falco-gyár melletti Sági utcába, hogy ott mi történt, azt mutatjuk a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság anyagából:

A hajléktalan ellátás áthelyezésének lehetséges helyszíneként a Sági utca 3/A. szám alatti ingatlan merült fel. Mivel az elvégzett zajterheléses vizsgálatok kedvezőtlen eredményt hoztak, így a hajléktalan emberek ellátását biztosító intézmény nem helyezhető el az ingatlanban.

A politika úgy szólt közbe, ahogy az érdekei kívánták

A rendszeres lakossági elégedetlenség és a folyamatos tiltakozások ellenére a szombathelyi politikusok csak kampányszerűen foglalkoznak a gyár környékén lakók problémáival. Az országos politika pedig - a több ombudsmani jelentés ellenére - még ennyi figyelmet sem fordít az ügyre.

A városi politikusok közül a baloldali Czeglédy Csaba foglalkozott a legtöbbet a Falco-gyárral. Több sajtójátékoztatót Mit százak? Tízezrek szívják a Falco-gyár füstjét 2015. September 24. 12:36 is tartott, ügyvédként ő vállalta ingyen a lakók képviseletét a Szombathelyi Járásbíróságon. Czeglédyt azonban 2017 júniusában előzetes letartóztatásba helyezték gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt, a bírósági tárgyalásokon így nem tudott megjelenni. A lakók magukra maradtak, és mivel nem tudták megfizetni a bírói döntéshez szükséges független szakértőket, így a birtokvédelmi eljárást is megszüntették.

A leghektikusabban Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője viselkedett az üggyel kapcsolatban.

Tüntetés a gyár előtt 2014.május 6-án.
Tánczos Mihály

2014-ben avatták a Falco-gyár új üzemcsarnokát. A környék lakói a gyár épülete előtt tiltakoztak a bővítés miatt, A városvezetők odabent avatták az új épületet. Meghívót kapott Hende Csaba is, aki akkor nem csak a térség országgyűlési képviselője volt, hanem honvédelmi miniszter is. Hende ugyan nem tudott részt venni az ünnepségen de levélben üdvözölte a gyár bővítését.

Mindez az alábbi videóban megnézhető, meghallgatható. Benne van az összes avatóbeszéd, Hende Csaba levelét 8:55-től olvassák fel:

Videó a Falco-gyár 2014-es új részleg átadó ünnepségéről

Az avatás után alig telt el egy év, és Hende máris a gyár elleni harc élére állt, legalábbis a látszat szerint. Hende ugyanis aláírásgyűjtésbe kezdett Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 , tiszta levegőt követelt, és azt, hogy a gyár építsen be egy olyan szűrőt a legfőbb füst kibocsájtó kéménybe, ami folyamatosan közli az adatokat, amelyek online bárki számára elérhetők.

Mindez azonban akkor nem volt nehéz kérni, még az is lehet, hogy előzetes egyeztetés történt a gyár és a politikus között A szombathelyi Falco-gyár kiteregeti a szennyest 2015. October 19. 22:10 . Információink szerint Háttéralku a Falco-gyárral - Hende Csaba biztosra megy az aláírásgyűjtéssel 2015. October 14. 15:29 a gyár külföldi anyagcégének egyik vezetője 2015 elején többször is tárgyalt Hendével, és már ott elhangzott, hogy ha szabad utat kapnak a fejlesztések, akkor a gyár beépíti a kéményekbe azokat a szűrőket és mérőműszereket, amelyeket később Hende az aláírásgyűjtéssel követelt. Így biztos lehetett benne, hogy akciója sikeres lesz, bármennyi aláírás is gyűlik össze, a megegyezést a saját sikerének nevezheti.

Hende 7994 aláírást gyűjtött össze Ma kiderült, mennyien írták alá Szombathelyen a Falco-gyár elleni petíciót 2015. December 11. 13:58 , ezt 2015 decemberében át is adta a gyárnak. 2017 augusztusában Hogyan gyártsunk politikai propagandát Szombathelyen? 2017. August 31. 15:55 aztán a képviselő még mindig azért emelt hangot, hogy a Falco építse be a szűrőket.

Ami egyébként pár hónapja meg is történt, a Falco áprilisban tette közzé Leállították a régi szűrőket a szombathelyi Falco-gyárban, hamarosan jönnek az új berendezések 2018. April 03. 20:01 , hogy nekiláttak az új, modern szűrők beépítésének.

A gyáré a végső szó

Hogy a háttérben mi történhetett, azt nem tudjuk. Mindenesetre a gyár, a lakók és a városvezetés közti kapcsolatot jól mutatja egy 2015-ben tartott lakossági fórum A szombathelyi Falco-gyár kiteregeti a szennyest 2015. October 19. 22:10 . Ami inkább tűnt tájékoztatásnak, mint párbeszédnek. Az üzem vezetői ugyanis szinte ultimátumot adtak a városvezetésnek: amennyiben nem engedik meg, hogy bővülhessen a gyár, akkor semmiféle környezetvédelmi intézkedést nem fognak végrehajtani.

A cég vezetője akkor azt is elmondta, hogyha valaki nem ért egyet velük, és ennek hangot is ad, azzal nagyon szívesen perre mennek. A gyár beperelte már az MSZP nem egy politikusát de a környéken lakók közül is többeknek kellett már bíróságra menni. Végül ezeket a pereket vagy elveszítette a Falco, vagy a bíróság megszüntette az eljárást.

De közben a gyár új taktikája sejlett fel, lassan elkezdték felvásárolni a környék lakóházait. Ezzel a lépéssel pedig több legyet ütnek egy csapásra, a gyár környékén megszűnnek a lakóépületek, eltűnnek a lakók, nem lesz, aki panaszkodjon, ráadásul így előbb-utóbb kezdeményezhetik, hogy nyilvánítsák ipari területté a környéket.

A lakók közül van, aki el is adta már a házát. Azonban arra szinte mindenki panaszkodik, hogy a gyár első körben jóval áron alul próbálja megvenni az ingatlanokat. Szerintük ugyanis a Falco megbízott egy ingatlankereskedőt, hogy értékelje fel az ingatlanokat, a felbecsült értéket azonban magának a tulajdonosnak nem mondják meg, azt csak a gyárral közlik, aki így aztán kedvére játszhat a vételárral.

Egy, a gyár által végzett felmérés szerint 56 család mondta azt, hogyha tisztességes árat kapnak a házukért, akkor elköltöznek. De eddig mindössze öt-hat házat vett meg a gyár, azóta ezek üresen állnak.

A lakók úgy érzik teljesen magukra vannak maradva a problémájukkal
Farkas Bazsi

Most nagyon úgy néz ki, hogy bár a gyár telepedett rá az itt lakókra, nekik csak egyetlen lehetséges megoldásuk maradt. Mégpedig az, hogy az általuk választott lakókörnyezetet feladva elköltözzenek innen. A hatóságok, környezetvédelmi előírások, de még a politikai lobbi sem segített abban, hogy megszűnjön a gyárnak az a tevékenysége, ami lassan tíz éve nem hagyja itt nyugodtan élni a környék lakóit.

A gyár pedig még csak kommunikálni sem hajlandó sem az itt lakókkal, sem pedig a sajtóval. Ahogy nem válaszoltak a mi kérdéseikre sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet