Mire használható a falubusz? - Mikosszéplak polgármestere például Erdélybe jár vele barátaival

Azt mondja, tett annyit a településért, hogy ez nem lehet probléma. Nem mindenki ért vele egyet.

A közelmúltban olvasói levelet kaptunk, melynek írója “felháborodásának” és “csalódottságának” adott hangot.

A helyszín Mikosszéplak, egy háromszáz fős település Vas megye déli végén, ahol, ahogy a levélíró fogalmaz, “mindenki ismer mindenkit, mindenki teszi a dolgát, tulajdonképpen minden megy a maga vágásában”.

Azt is levélből tudjuk, hogy a településen közel 10 éve működik falugondnoki szolgálat.

“Az előző településvezető kiemelt figyelmet fordított a falugondnoki szolgálat vezetésére: idősek segítése, szállítás kórházi kezelésekre, óvodások szállítása, és még sok minden.” Pályázatból vettek egy falubuszt, felvettek egy falugondnokot, ami nagy segítség volt a falu lakóinak - kap dicséretet a korábbi vezetés.

Később új polgármestere Böröcz László lett Mikosszéplak polgármestere 2013. September 22. 20:07 , majd a Darányi Ignác-terv keretében új kisbusza is lett a településnek.

Ez utóbbi körül áll most a bál.

Merthogy a település új vezetője rendszeresen magáncélra használja a falubuszt, az erdélyi hosszú hétvégék mellett idén már egy horvát tengerparti nyaralásra is azzal ment a polgármester és baráti társasága - állítja a szerkesztőségünknek eljuttatott írás.

Erdély, Hargita. Talán ezt az hegyi utat is megjárta a falubusz
Pixabay.com

Valljuk be, összességében nem egy nagypályás történet, főleg ha elkezdünk hasonítgani olyanokkal, amelyekkel eleve nem szerencsés. De mivel egy kistelepülés életében ezek fontos dolgok, arról nem is beszélve, hogy talán általános tanulsága lehet az ügynek, így telefonon kerestük a polgármestert.

Néhány napig nem tudtuk elérni, mert - mint utólag kiderült - éppen Erdély útjait járta a falubusszal. A kirándulásról Facebook-fotók is születtek.

Igaz, amikor végre sikerült beszélnünk Böröcz Lászlóval, nem tagadta, hogy merre járt a busszal.

“Igen, ez így volt, de hogy egy ilyen jármű mikor szolgál közösségi érdekeket és mikor nem, azt nagyon nehéz megmondani” - magyarázta a polgármester.

“Ha a rossz buszközlekedés miatt beviszünk egy munkanélkülit a munkaügyi hivatalba, az közérdek vagy magánérdek?” - kérdezte Böröcz, aki szerint az erdélyi útját úgyis lehet értelmezni, mint kapcsolatépítést.

A település lakóinak például falunapon majd erdélyi csorbalevest főznek - jött a válasz, amikor rákérdeztünk az eredményre.

Anyagi kár, tette hozzá, nem érte a települést, hiszen teli tankkal vitték el és teli tankkal hozták vissza a járművet, a falugondnok pedig azokon a napokon szabadságon volt, így neki sem kellett a jármű.

Igaz, közbevetésünkre a polgármester elismerte, hogy a benzin mellett azért más költségei is vannak egy járművek, de úgy gondolja, nem titokban vitte el, és dolgozott annyit a faluért az utóbbi években, beleértve a szabadidejét is, hogy ennyit megérdemel, hasonlóan azokhoz, akik vele utaztak Erdélybe.

“És akkor azzal mit lehet tenni, mikor a közmunkások az én saját gépeimmel dolgoznak a faluban?” - illusztrálta a kistelepülések kusza viszonyait Böröcz László, akinek nincs lelkiismeret-furdalása, hiszen, ahogy ő fogalmaz, “csak élt a lehetőséggel”.

A beszélgetés során kiderült, már tavaly is volt a társaságnak egy hasonló erdélyi útja, a horvát tengerpartot viszont tagadja.

“Akkor valójában Prága mellé mentünk egy működő tyúkfarmot tanulmányozni, arra kellett a falubusz” - jött a magyarázat. Mikosszéplakon ugyanis egy hatalmas, 450 ezer tojót befogadó farmot terveznek, amely 20-23 munkásnak adna helyet, és aminek sok ellensége van, talán éppen a levélíró is.

Böröcz László nem tud arról, hogy a falubusz használatának írott szabályai lennének.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet