A falvak egyötöde elnéptelenedik, ha nem kapnak segítséget

Megnéztük a Vas megyei helyzetet.

Az öregedés és az elvándorlás miatt elnéptelenedés fenyegeti a magyar települések egy részét - írja a GKI Gaságkutató Zrt. friss elemzése.

2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18 százalékról 16 százalékra csökkent, a gyermeket már nagy valószínűséggel nem vállaló 40-59 év közöttiek aránya 28 százalékról 30 százalékra, míg

a 60 év felettiek aránya 22 százalékról 26 százalékra nőtt.

Az országon belüli elvándorlás miatt az elnéptelenedés a kistelepüléseket érinti, a népességfogyás ott a legerősebb, ahol a fiatalok aránya 15 százalék alatt van. Ez a települések ötödét teszi ki. A falvak 5 százalékánál, ahol ennél is alacsonyabb, 10 százalék alatti a fiatalkorúak aránya, a település léte is veszélybe kerülhet.

Az elöregedő települések főleg az ország északi, észak-keleti területén és a Balaton keleti részén koncentrálódnak.

Forrás: GKI

A települések ötödén a lakosok száma 300 vagy az alatti. Az összefoglaló megállapítása szerint

valószínűtlen, hogy ezek a veszélyeztetett falvak a jelen trendek mellett tartósan fennmaradnak célzott programok nélkül.

Mi a helyzet Vas megyében?

Ha megnézzük a térképet, Vas megye viszonylag kedvező helyzetben van, a megye nagy részén 20 és 25 százalék között van a 60 éven felüliek aránya, ráadásul több olyan terület van, ahol ez az arány 20 százalék alá megy.

Csak az Őrségben, a Kemenesalján és Kőszeg környékén van néhány olyan település, ahol a lakosság 30 százalékánál több 60 éven felüli él.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód