"Nincs Farbax ügy!" - A tények mást mutatnak

Lezárult a sorompó a Farbax felé vezető úton, hiába próbáltunk átmenni, nem engedtek minket a biztonsági őrök. A Söptei Kft. ügyvezetője szerint azonban ez nem igaz, mindenki bemehet a Farbaxhoz.

Mint arról tegnap beszámoltunk Elzárják a Farbax dolgozói elől a munkahelyükre vezető utat 2011. March 01. 11:14 , a Farbax Kft. vezetősége segítségkiáltással felérő levelet küldött a sajtó munkatársainak. A cég fél attól, hogy új szomszédjuk, a vasias nevű, de keszthelyi Söptei Kft. teljesen ellehetetleníti őket. Március elsejével ugyanis már sorompó is útját állja annak a 82 dolgozónak, aki a szolgalmi úton szeretne eljutni a munkahelyére.

Sorompó a Farbaxhoz vezető út elején, Szombathelyen
Sorompó a Farbaxhoz vezető út elején, Szombathelyen
Tánczos Mihály

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Kedden reggel hét óra után a sorompó előtt álltak a dolgozók, a sorompó másik oldalán pedig a biztonsági őrök. Akkor azt mondták, gyalog mindenki bemehet, akinek névre szóló belépési engedélye van. Járművel azonban senki nem használhatja az utat. A portás megérkezte után valóban bemehettek a dolgozók, mi viszont vásárlóként próbáltunk bemenni autóval a cég egyetlen helyi mintaboltjába, de fennakadtunk a sorompón. Videónkban hallatszik, hogy a biztonsági őrök azt javasolják, akkor próbálkozzunk, ha a főnökök megegyeztek.

Sorompó és tiltótábla a Farbaxhoz vezető úton - Interjúval

Videónkban a Farbax részéről részletesen ecsetelik a kialakult problémát. Az egymilliárd forint feletti éves bevétellel rendelkező cég szívesen kifizetné a törvény által meghatározott, a szolgalmi jogért járó pénzt, a Söptei Kft. azonban inkább bérleti díjat szedne, de emellett a szolgalmi jogról is le kellene mondani a Farbaxnak. A bérlet pontos összegét nem tudhattuk meg, de információink szerint havonta milliós nagyságrendről lenne szó.

A Farbax részéről azért sem mentek bele az alkuba, mert a ma megszabott bérleti díjat később egy esetleges új tulajdonos kénye-kedve szerint átszabhatná, miközben a szolgalmi jogáról lemondott Farbax-dolgozóknak nincs más lehetőségük a céghez való bejutásra.

Azzal azonban nem oldódott meg a helyzet, hogy a munkások gyalog bemehettek dolgozni. A nyersanyagot és a kész terméket ugyanis el kell szállítani. Erre viszont jelenleg úgy tűnik, nincs lehetőség. A járművek nem hajthatnak be.

Sorompó a Farbaxhoz vezető út elején, Szombathelyen
Sorompó a Farbaxhoz vezető út elején, Szombathelyen
Tánczos Mihály

Szerettük volna megkérdezni Baló Józsefet, a Söptei Kft. ügyvezetőjét is, akit telefonon értünk el, ő viszont elhárította érdeklődésünket egyrészt azzal, hogy nincs ránk ideje, másrészt azzal, hogy nincs Farbax-ügy, ezt többször nyomatékosan is kijelentette. Szerinte lejáratókampány folyik ellenük. "Az ingatlanunkat őrizzük egy sorompóval, mindenki szabadon ki- és bemehet. Mindenki bemehet a Farbaxhoz, akit a Farbax kér."

A reggel készült videónkból Olvasóink is pontosabb képet kaphatnak a helyszínről és a kialakult helyzetről.

Az önkormányzat nem sokat tud tenni

A Farbax Kft. segítséget kért a városvezetéstől is, ma délelőtt fogadták őket a városházán, ahol Molnár Miklós és Marton Zsolt alpolgármesterrel és Lakézy Gábor osztályvezetővel osztották meg problémájukat. Kiderült, hogy az üzemet másik úton nem lehet megközelíteni, ebben nem tud segíteni az önkormányzat.

Javasolták viszont, hogy nyújtsanak be ún. birtokvédelmi kérelmet a jegyzőhöz, ha a kérelem megfelel az előírásoknak, akkor az önkormányzat kötelezi az ingatlanhasznosító céget arra, hogy engedélyezze az út használatát. Ez azonban csak ideiglenes megoldás, a végső döntés a bíróság előtt van, ahol a Farbax kezdeményezte az útra a szolgalmi jog bejegyzését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A Farbax Kft. 82 munkatársa nem tudja megközelíteni munkahelyét (közlemény)

Miután 13 éven át közösen használták a Farbax Kft.-hez vezető utat a Vasép Ipari Parkban, egy ingatlanhasznosító cég most lezárja azt, ezzel megakadályozva, hogy a dolgozók, beszállítók és szolgáltatók bejárjanak a telephelyre.

Daruval torlaszolták el a gyárat a munkások Vépen

Daruval, targoncával és élőlánccal akadályozták meg egy cég munkásai, hogy egy azonos címen bejelentett másik cég kivigyen a telephelyről egy nagy értékű mozdony alvázat. Videóval.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló