Feloldják a járványkorlátozások zömét, engedetlenkednek a tanárok, és dúl a háború

Nem volt túl vidám az első tavaszi hetünk, de azért összefoglaljuk.

Ami fix pont volt a héten, az a csütörtöki kormányinfó Kormányinfó: hétfőtől nincs maszkkötelezettség, van elég gázunk 2022. March 03. 10:54 , még, ha így a hét közepén kezdjük is az összefoglalónkat. Sok minden elhangzott ott, de ezúttal a járványügyi korlátozások feloldása volt a legérdekesebb.

Megtudtuk itt: megszűnik a maszkkötelezettség hétfőtől, a munkáltató kötelező oltása megszűnik, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. A kormány döntése alapján kivezetik azt a szabályt, ami alapján a munkáltató kötelezővé teheti az oltást. Emellett pedig a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is kivezetik. Ha lesz hatodik hullám, lehet, hogy újra be kell vezetni ezeket az intézkedéseket. A veszélyhelyzet fent marad.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
MTI/Bruzák Noémi

Kicsit később kiderültek a konkrét részletek Így változnak hétfőtől a járványügyi korlátozások 2022. March 05. 09:49 is, a Kormányzati Tájékoztatási Központ közzé tette a pontos szabályokat.

maszk, FFP2
Pixabay

A tanárok viszont elégedetlenek, szinte minden napra jutott egy tiltakozás. A hét közepéig ezek közös jellemzője volt, hogy abban az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozó intézmények dolgozói vettek rész. Valószínűleg azért, mert ott a nagyobb a baj, és talán jobban szem előtt is vannak.

Korábban már részletesen beszámoltunk a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Nagy Lajos Gimnázium engedetlenségéről, de Vas megye más iskoláiban is voltak hasonló megmozdulások. Csütörtökön délelőtt A szombathelyi élelmiszeripari technikum oktatói szolidarítanak, a vasszécsenyiek engedetlenek 2022. March 03. 13:13 viszont, most először, egy szakképző iskolába kaptunk meghívást.

A szombathelyi élelmiszeripari szakképző (hivatalos nevén Kisalföldi AszC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum) tanárainak egy csoportja egyik szünetben vonult ki az épületek közé, hogy szolidaritását fejezzék ki a köznevelésben tanító kollégákkal.

Szolidaritás tüntetés a szombathelyi Élelmiszeripariban
Mészáros D. Zsolt

A háború viszont egész héten velünk volt olyannyira, hogy azt lehetetlen összefoglalni, hiszen a hét minden napján hajnaltól éjszakáig özönlenek a hírek az új barbárságról, és nem tudni, mikor lesz vége. Elért ide is, megérkeztek Megérkeztek az első ukrán menekültek Szombathelyre 2022. March 03. 11:11 az első ukrán menekültek Szombathelyre, kárpátaljai gyerekes családoknak segített a város.

Megérkeztek az első ukrán menekültek Szombathelyre
Facebook/Dr. Nemény András

Velük kapcsolatban a szolidaritáson túl rengeteg dolga Nemény András, Szombathely polgármestere a menekültekkel kapcsolatos teendőkről 2022. March 05. 21:56 van és lesz Szombathelynek, amelyekről a polgármester, Nemény András adott számot.

Nemény András interjú képek
Mészáros D. Zsolt

Mindemellett kampány is van, ami a héten Hende Csaba Hende Csaba: „Jöjjenek, nézzék meg a gatyákat meg a zoknikat!” 2022. March 02. 17:21 gatyáiban csúcsosodott ki. Sajtótájékoztatóra mentünk, és egyszer csak Hende Csaba hálószobájában találtuk magunkat. Ahol aztán egy pórázon tartott kiskutyával fogadott minket, meg a mintegy tucatnyi sajtómunkást, a kutya egy ideig hevesen tiltakozott a létszám ellen, de aztán elcsendesedett.

Hende Csaba otthona
Mészáros D. Zsolt

És még a szentkirályi plébánián is botrány volt Botrány a szentkirályi plébánián – Váratlan felmentés, politizáló pap és válaszra várás (Frissítve) 2022. March 03. 07:19 . Nemrég váratlanul eltávolították helyéről a szombathelyi Szent István király templom plébánosát, Pete Polgár Mátét. Nem lehet tudni, hogy pontosan milyen okból mentették fel – erről szinte csak a közösségi oldalakon lehetett olvasni, ahol a hívek arról panaszkodtak, hogy túl gyorsan váltják náluk a papokat és találgatják a mostani váltás okát –, ám úgy tűnik, hogy Székely János megyés püspöknek nem áll szándékában visszahelyezni őt.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Józing Antal

És a háború újra, aminek nem látni a végét. A hétfői első béketárgyalás nem hozott áttörést, sőt Kijev kijelentette nem fogad el semmilyen orosz ultimátumot. Putyin válaszképp pedig azt üzente, hogy a tárgyalási folyamat lelassítására tett kísérletek, csak további követelésekhez vezetnek Kijevvel szemben.

Emmanuel Macron szerint a "legrosszabb következik" az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte "teljesen eltökélt az invázió folytatásában" , miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot - közölte a francia elnöki hivatal.

Így várjuk a következő hetet.

gru putyin
24.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely