Eddig: 1 785 363 / 3 000 000 Ft, 89 támogató. Még5nap.
Légy része az igazságnak!

Feloldják a járványkorlátozások zömét, engedetlenkednek a tanárok, és dúl a háború

Nem volt túl vidám az első tavaszi hetünk, de azért összefoglaljuk.

Ami fix pont volt a héten, az a csütörtöki kormányinfó Kormányinfó: hétfőtől nincs maszkkötelezettség, van elég gázunk 2022. March 03. 10:54 , még, ha így a hét közepén kezdjük is az összefoglalónkat. Sok minden elhangzott ott, de ezúttal a járványügyi korlátozások feloldása volt a legérdekesebb.

Megtudtuk itt: megszűnik a maszkkötelezettség hétfőtől, a munkáltató kötelező oltása megszűnik, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetén. A kormány döntése alapján kivezetik azt a szabályt, ami alapján a munkáltató kötelezővé teheti az oltást. Emellett pedig a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is kivezetik. Ha lesz hatodik hullám, lehet, hogy újra be kell vezetni ezeket az intézkedéseket. A veszélyhelyzet fent marad.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
MTI/Bruzák Noémi

Kicsit később kiderültek a konkrét részletek Így változnak hétfőtől a járványügyi korlátozások 2022. March 05. 09:49 is, a Kormányzati Tájékoztatási Központ közzé tette a pontos szabályokat.

maszk, FFP2
Pixabay

A tanárok viszont elégedetlenek, szinte minden napra jutott egy tiltakozás. A hét közepéig ezek közös jellemzője volt, hogy abban az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozó intézmények dolgozói vettek rész. Valószínűleg azért, mert ott a nagyobb a baj, és talán jobban szem előtt is vannak.

Korábban már részletesen beszámoltunk a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Nagy Lajos Gimnázium engedetlenségéről, de Vas megye más iskoláiban is voltak hasonló megmozdulások. Csütörtökön délelőtt A szombathelyi élelmiszeripari technikum oktatói szolidarítanak, a vasszécsenyiek engedetlenek 2022. March 03. 13:13 viszont, most először, egy szakképző iskolába kaptunk meghívást.

A szombathelyi élelmiszeripari szakképző (hivatalos nevén Kisalföldi AszC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum) tanárainak egy csoportja egyik szünetben vonult ki az épületek közé, hogy szolidaritását fejezzék ki a köznevelésben tanító kollégákkal.

Szolidaritás tüntetés a szombathelyi Élelmiszeripariban
Mészáros D. Zsolt

A háború viszont egész héten velünk volt olyannyira, hogy azt lehetetlen összefoglalni, hiszen a hét minden napján hajnaltól éjszakáig özönlenek a hírek az új barbárságról, és nem tudni, mikor lesz vége. Elért ide is, megérkeztek Megérkeztek az első ukrán menekültek Szombathelyre 2022. March 03. 11:11 az első ukrán menekültek Szombathelyre, kárpátaljai gyerekes családoknak segített a város.

Megérkeztek az első ukrán menekültek Szombathelyre
Facebook/Dr. Nemény András

Velük kapcsolatban a szolidaritáson túl rengeteg dolga Nemény András, Szombathely polgármestere a menekültekkel kapcsolatos teendőkről 2022. March 05. 21:56 van és lesz Szombathelynek, amelyekről a polgármester, Nemény András adott számot.

Nemény András interjú képek
Mészáros D. Zsolt

Mindemellett kampány is van, ami a héten Hende Csaba Hende Csaba: „Jöjjenek, nézzék meg a gatyákat meg a zoknikat!” 2022. March 02. 17:21 gatyáiban csúcsosodott ki. Sajtótájékoztatóra mentünk, és egyszer csak Hende Csaba hálószobájában találtuk magunkat. Ahol aztán egy pórázon tartott kiskutyával fogadott minket, meg a mintegy tucatnyi sajtómunkást, a kutya egy ideig hevesen tiltakozott a létszám ellen, de aztán elcsendesedett.

Hende Csaba otthona
Mészáros D. Zsolt

És még a szentkirályi plébánián is botrány volt Botrány a szentkirályi plébánián – Váratlan felmentés, politizáló pap és válaszra várás (Frissítve) 2022. March 03. 07:19 . Nemrég váratlanul eltávolították helyéről a szombathelyi Szent István király templom plébánosát, Pete Polgár Mátét. Nem lehet tudni, hogy pontosan milyen okból mentették fel – erről szinte csak a közösségi oldalakon lehetett olvasni, ahol a hívek arról panaszkodtak, hogy túl gyorsan váltják náluk a papokat és találgatják a mostani váltás okát –, ám úgy tűnik, hogy Székely János megyés püspöknek nem áll szándékában visszahelyezni őt.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Józing Antal

És a háború újra, aminek nem látni a végét. A hétfői első béketárgyalás nem hozott áttörést, sőt Kijev kijelentette nem fogad el semmilyen orosz ultimátumot. Putyin válaszképp pedig azt üzente, hogy a tárgyalási folyamat lelassítására tett kísérletek, csak további követelésekhez vezetnek Kijevvel szemben.

Emmanuel Macron szerint a "legrosszabb következik" az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte "teljesen eltökélt az invázió folytatásában" , miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot - közölte a francia elnöki hivatal.

Így várjuk a következő hetet.

gru putyin
24.hu

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely