Felpörgött a kínai kereslet a magyar lakáspiacon

Összességében is élénkült a külföldi érdeklődés az Ingatlan.com aktuális elemzése szerint.
Unger András

 • Az idén 40 százalékkal nőtt a magyarországi lakásokat célzó, Kínából érkező kereslet.
 • A kínai vevőjelöltek elsősorban a II. és III. kerületben lévő 54-80 millió forintért, valamint a XIV., XVI. és XVII. kerületben lévő, 47-69 millió forint közötti áron hirdetett lakóingatlanokat keresik.
 • Az idén 18 százalékkal nőtt a magyar lakások iránti külföldi kereslet, a legtöbb érdeklődés Németországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból jött.
 • A kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang magyarországi látogatása eredményeként több nagyvolumenű beruházás indulhat el. Hogy mindez összejöjjön, még a budapesti hidainkat is fellobogózták . Az élénkülő gazdasági kapcsolatok miatt a magyarországi lakóingatlanok iránt érdeklődő kínai vevőjelöltek száma tovább emelkedhet - írja az Ingatlan.com elemzésében. A számuk már eddig is nőtt: az idén már 40 százalékkal több érdeklődés érkezett Kínából a magyarországi lakóingatlanokra, mint 2016-ban.

  Hol keresnek lakást a kínaiak?

  A Kínából érkező érdeklődések hat-nyolc budapesti kerületre koncentrálódnak.

  A fókuszkerületek közé tartozik Budán a II. és a III. kerület, ezekben a városrészekben a Kínából érdeklődők leginkább a 54-80 millióért kínált ingatlanokat keresik. A pesti oldalon a XIV., XVI. és XVII. kerület 47 és 69 millió forint közötti lakásai, házai a legnépszerűbbek a körükben

  - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

  Hatodik kerület, nagyon belváros
  Unger András

  Hozzátette: a befektetési cél miatt a belvárosi kerületek közül az V. és VI. kerület is a népszerűbb városrészek közé tartozik: itt tipikusan 78, illetve 42 millió forint értékű ingatlanok iránt érdeklődnek Kínából. Balogh László hozzátette, az elemzés célzottan a külföldi országokból érkező kereséseket vizsgálta, ehhez jön hozzá a már Magyarországon élő kínai állampolgárok által támasztott kereslet.

  A németek is kacsintgatnak

  Az elemzés a külföldiek keresletét vizsgálva rámutat arra is, hogy Németországból érdeklődtek a legtöbben a magyar lakások iránt, 2017 novemberéig 27 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkező kereslet pedig éves szinten 10, illetve 30 százalékkal nőtt.

  Impozáns házakból nincs hiány
  Unger András

  A szakember elmondta, hogy az európai országokból érkező kereslet egy része befektetési célú, ennek magyarázata, hogy a magyarországi lakóingatlanok a 2014-ben elindult áremelkedés ellenére is relatív olcsónak számítanak nemzetközi és régiós összevetésben egyaránt. Az Ingatlan.com korábbi, 2017 elején publikált elemzése szerint egyébként a tényleges adásvételek alapján

  a külföldiek részesedése a magyar lakáspiacon 6-7 százalékosra tehető.

  A külföldiek az idén elsősorban a népszerűbb budapesti kerületek, többek között a XIII. kerületi lakások iránt érdeklődnek. A főváros mellett a Balaton-környéki és a gazdasági szempontból jelentősebb településeken, például Debrecenben, Győrben és Kecskeméten található ingatlanok iránt érdeklődnek külföldről. Népszerűnek számít még a nagy egyetemvárosok közül Miskolc, Pécs és Szeged is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság