„Feltépik a gyökereinket” - Két Vas megyei iskola felső tagozata került végveszélybe

A szombathelyi tankerületi igazgató 150-200 szülővel nézett szembe Váton, akik 1500 aláírást tettek elé.

„Szerintem minden kisiskolát be kellene zárni” – mondja egyik ismerősöm, amikor említem neki, milyen eseményre készülök Vátra.

„Feltépik a gyökereinket” – sóhajtja a telefonba olvasónk, aki egyike volt azoknak, akik meghívtak minket a kedd délutáni váti eseményre.

A téma pedig a váti iskola felső tagozatának lehetséges bezárása, és a fenti idézetek megmutatják, hogy mennyi olvasata van egy ilyen lehetőségnek.

Vát egy hatszáz lakosú Vas megyei település Szombathely és Sárvár között, amióta megépült az M86-os elkerülő szakasza, még a korábbinál is kevesebbet van szem előtt.

De most jó eséllyel bekerül az országos hírekbe is.

Lapunk a hétvégén több olvasói üzenetet kapott arról, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ a település felső tagozatának a bezárását tervezi, a szülők pedig a hír hallatán tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, a tervekről a tankerület pedig majd kedden délután tájékoztatja a tanárokat, szülőket, döntéshozókat.

Lapunknak többen megerősítették az információt, köztük Vát polgármestere, Pup József is, aki hozzátette, a keddi fórum előtt nem szeretne nyilatkozni, megvárja a hivatalos információkat.

És ezek meg is érkeztek, de egyelőre ne siessünk előre.

Kezdjük azzal, hogy a váti kultúrház bejáratánál egy furcsa felirat fogad bennünket. Egy A/4-es lapra azt írták, hogy az esemény nem sajtónyilvános, így a személyiségi jogra hivatkozva nem készülhet hang és képfelvétel.

A videóban helyszínnként az iskola hangzik el, de ez valójában a téma. A felvétel a kultúrháznál készült.

Hogy ez mennyire jogszerű, ott a helyszínen nem tudjuk kapásból eldönteni. A szülők is csóválják a fejüket a feliraton, egyikük, Janzsó Csanád ki is jön velünk az udvarra, és arccal, névvel elmondja, amit később több szülő is elismétel majd.

Hogy Vátról és a környező településekről nehéz megoldani a Szombathelyre járást, és ami legalább ennyire fontos: ők pont azért választották ezt az iskolát a két gyermeküknek, mert kicsi, családias, a tanárok ismerik a gyerekek és a szülők igényeit, gondjait. Erre egészen biztosan nem lenne lehetőség egy nagy városi iskolában. „Felelős szülőként én ezt nem hagyhatom” – mondja az édesapa.

Janzsó Csanád
Mészáros D. Zsolt

"Magánemberként sok mindent másként gondolok"

„Nem vagyok könnyű helyzetben, nem jó hírekkel jövök” – kezd a beszédébe Fodor István tankerületi igazgató, és látszik is rajta, hogy nem ez lehet a legkellemesebb szerep az életében.

Szemben vele, a kultúrház nagytermében 150-200 ember, főleg szülők, akik közül jó néhányan érezhetően kissé paprikás hangulatban vannak.

Viszont Fodor jól kezeli a helyzetet, a szülők pedig szenvedélyes, de meglepően kulturált vitapartnerek.

Így majdnem konstruktív hangnemben telik az elkövetkezendő másfél óra.

A tankerület igazgató először elmagyarázza a magyar iskolarendszer finanszírozását, törvényi szabályozóit, amely értelmében 14 fő alatt nem lehet általános iskolai osztályt működtetni. Márpedig ennek a kritériumnak egyetlen váti osztály sem felel meg.

Ebben az esetben neki előírt kötelessége, hogy javaslatot tegyen a felső tagozat megszüntetéséről, akkor is, ha magánemberként sok mindet másként gondol.

Ugyanakkor – és ez ad bizakodásra okot – a javaslat mellé csatolni kell a szülők, az iskolai alkalmazottak, a diákszervezet és az önkormányzatok véleményét. (Vát beiskolázási körzetéhez még Nemesbőd, Salköveskút, Vasszilvágy és Vassurány tartozik. Ugyanakkor a váti iskola a táplánszentkereszti iskola tagiskolája, de ennek most nincs gyakorlati jelentősége.).

Ha sikerül a közösségnek együtt egységesnek maradni és nyomást gyakorolni, akkor még akármi is történhet.

Fodor István egy korábbi eseményen
Garai Antal Atom

Mindezek mellett – árulja el Fodor – a tankerület két helyen fejleszt uniós pénzből, ezek közül egyik a váti iskola, ahova 200 millió forintot szánnak. Lehet reménykedni, hogy ez is számít majd, ha a végső döntést hozzák.

Pup József polgármester arra emlékeztet, hogy a falu egy évtizeddel ezelőtt nehezebb helyzetben volt, az iskolában is kevesebb volt a gyerek, akkor viszont nem zárták be az iskolát. Most, hogy elindult a beköltözés, a fejlődés, viszont igen. Mi ebben a logika?

Az igazgató azt mondja, hogy azért a szigorodás, mert másik minisztériumhoz kerültek, ahol kevésbé rugalmasak a létszám ügyében.

Csapdában a CSOK miatt kiköltöző fiatalok

A hallgatóság viszonylag türelmesen – és némi bizakodással - hallgatja magyarázatot, de azért így is vannak jócskán felvetések.

 • Pup József azt hangsúlyozza, hogy az iskola elsorvasztása tragikus hatással lenne a településre. Sokan azért költöztek ide Szombathelyről, mert olyan településen szeretnének csendben, nyugalomban és biztonságban élni, ahol van iskola. Ráadásul a számok azt mutatják az óvodában már kétszer annyi gyerek van, mint korábban.
 • Egy fiatal szülői pár arról beszél, hogy szombathelyi lakótelepről költöztek ki a CSOK segítségével, de nagyon sok hitellel. Ha most megszűnik az iskola, akkor hogyan tovább?
 • Fodor István elé 1543 darab, az iskola megmaradását támogató aláírást tesznek, amit több mint félezer ember által aláírt internetes petíció egészít ki.
 • A nagypolitika csak a margón kívül kerül elő. Vannak, akik megemlítik, hogy Ágh Péter országgyűlési képviselő eljöhetett volna ez eseményre, valaki szerint nem lenne olyan nehéz átírni a 14 fős osztálylétszámról szóló törvényt, ha már olyan jól meg tudták szervezni a közpénzek eltüntetését is. Van, aki azt javasolja, hogy „meg kellene keresni az ügyben Győzikét”.
 • Megszólalnak a környező települések polgármesterei is, akik támogatásukról biztosítják a váti iskola ügyét.
 • A váti iskola
  Mészáros D. Zsolt

  Összességében óvatosan pozitív hangulatban zárul az esemény, amelyen nagyon sok szakmai és emberi dicséretet kap a település iskolája, a szülők a végén állva tapsolják az igazgatónőt, Fodor István pedig többször hangsúlyozza, hogy addig senki ne keressen új iskolát, amíg meg nem születik a minisztérium végső – remélhetően kedvező – döntése. Ennek határideje május 31.

  Kisiskolák a bizonytalanban

  Azt az oktatásban dolgozók is elismerik, hogy nem optimális, ha egy osztályba mondjuk hat diák jár, egyrészt pénzügyileg is nehezen jön ki a matematika, másrészt vannak kérdőjelek az összevont osztályok és az infrastruktúra körül is. Valószínűleg erre gondolt ismerősöm, amikor a bezárásuk mellett érvelt.

  De sok minden szól mellettük is. Egy kislétszámú iskolában gyakorlatilag meg lehet valósítani a személyre szabott oktatást, lehet foglalkozni a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel, vagy éppen a tehetségekkel, ami lehet, bőven behozza azt a plusz költséget, amit rájuk költ az ország. És akkor még nem beszéltünk a gyerekek – és szülők – utaztatásáról.

  Egy települési iskola bezárása ezen felül erős érzelmi kérdés is, hiszen a közösség egyik kötőeleme az iskola, ha ez megszűnik, az ott élők joggal érezhetik azt, hogy „feltépik a gyökereiket”.

  A magyar kisiskolák újragombolásának szándéka nem újkeletű, az aktuális kormányok időről-időre felgyűrik az ingujjukat, majd leeresztik, amikor látják, hogy milyen méhkasba nyúlnak.

  Idén év elején kormányzati körökből szivárgott ki az a terv, mely szerint az országban – részben a tanárhiány miatt - 60 miniiskolát zárnának be szeptemberben, olyanokat, amelyekben 7 fős vagy annál is kisebb létszámú osztályok vannak.

  Ezt hivatalosan eddig nem erősítették meg, de a Vas megyei fejlemények ezt alátámasztani látszanak. Lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy Gersekaráton szintén megszűnne a felső tagozat.

  Ez ügyben elküldtük a kérdéseinket a tankerületnek, ahonnan későbbre ígértek választ.

  Tavaly is megszűnt egy iskola Vas megyében

  Lapunk tavaly részletesen foglalkozott „Persze, jó volna, ha lenne” – Úgy tűnik, szándékosan véreztették ki az alsóújlaki iskolát 2023. September 01. 07:20 az alsóújlaki tagiskola - máig el nem magyarázott - bezárásával. Ennek a története azt bizonyítja, hogy jogos lehet a vátiak félelme a felső tagozat bezárásáról.

  Itt már csak alsó tagozatos osztályok működtek, egészen addig, amíg az egyik tanító át nem ment a vasvári „anyaiskolába”, és mire találtak volna pedagógust, a szülők már máshova íratták a gyerekeket.

  2023-as kampányunkban azt ígértük, hogy több tényfeltáró, oknyomozó cikket és dokumentarista videót készítünk nektek. Ez a cikk is a ti segítségetekkel született meg.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet