Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát

A hivatalos álláspont szerint ezt a Néppárt és a Fidesz közösen kezdeményezte.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú vita után szavazott az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa ma délután a Fidesz és a Néppárt közti kapcsolatra, a felfüggesztésről 190 mellette, három ellene szavazattal döntött az EPP.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Az EPP-ben korábban is kritizálták a Fideszt, de a mai döntésig vezető útra akkor léptek, amikor a magyar kormány elindította legújabb, Brüsszel-ellenes plakátkampányát. A plakátokon Soros György és Jean-Claude Juncker látható, utóbbi egyébként az Európai Bizottság leköszönő elnöke, akit az Európai Néppárt delegált erre a posztra.

Manfred Weber és Orbán Viktor a budai várban
Forrás: hvg.hu

A kampány hatására az EPP 13 tagpártja követelte Politico: Szélsőjobbos pártcsaláddal tárgyal a Fidesz a csatlakozásról 2019. March 06. 11:14 a Fidesz kizárását a Néppártból, Manfred Weber, a Európai Néppárt (EPP) EP-frakcióvezetője, főjelöltje hárompontos ultimátumot adott Manfred Weber: Nincs szüksége a Néppártnak a Fidesz szavazataira az EP-ben 2019. February 22. 13:47 a Fidesznek, majd a múlt héten személyesen egyeztetett Nem lehet több Brüsszel- és EU-ellenes kampány - jelentette ki Manfred Weber az Orbán Viktorral történt egyeztetés után 2019. March 12. 16:24 Orbán Viktorral Budapesten.

Orbán megígérte, hogy leállítja a plakátkampányt, és látszólag teljesítette is Weber kéréseit, de ez nem volt elég az EPP tagpártjainak, ezért vették naprendre a Fidesz-ügyét. A Néppárt már nem csak a kampány miatt kritizálta a Fideszt, hanem azért is, mert a magyar kormánypárt megszegi a közös európai értékeket.

Orbán Viktor és kísérete az Európai Néppárt kongresszusán
Forrás: Facebook / Varga Judit

A mai kongresszuson a Fidesz tagságának felfüggesztése mellett arról is döntöttek, hogy egy háromtagú bizottság vizsgálja a következő hónapokban a magyar jogállamiságot, a sajtószabadságot és többek között azt, hogy a CEU maradhat-e Budapesten. A döntés értelmében

a Fidesz tagságának felfüggesztése határozatlan időre szól, a Fidesznek így nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt a Néppárt ülésein és nem szavazhat. Manfred Weber azt mondta, a jogok visszaállításához tények és cselekedetek kellenek a Fidesz részéről.

Orbánnak azért van nagy szüksége a Néppártra, mert az előrejelzések szerint az EPP számíthat a legnagyobb frakcióra az európai parlamenti választások után, és a pártcsalád tagjaként a Fidesz az európai politika fősodrában maradhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés