Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbán Viktor már ősszel a Fidesz 2018-as kormányfőjelöltje lehet

Hatalomerősítés és szóbeszédek megelőzése a cél. Pedig 2017-ben is lesz kongresszusa a pártnak.
A Fidesz - hasonlóan a többi párthoz - kétévente hívja össze legnagyobb hatáskörű döntéshozó szervezetét, a kongresszust. Ezt általában egy-másfél évvel az országgyűlési választások előtt teszik egyszer, ekkor véglegesítik a párt magasabb pozícióra aspiráló jelöltjeit, és határozzák meg a kampánystratégiát.

Egy kongresszussal előbb

A következő kongresszust a választások után egy-másfél évre tervezik, amikor a ciklus közepének tennivalóit veszik sorra, és értékelik az előző kongresszus óta eltelt időszakot. Az idén novemberben ez az értékelő és ciklusmeghatározó kongresszus lesz soron, de az Origo értesülései szerint Orbán Viktor meglepetéssel készül.

Orbán biztosra akar menni
Bonyhádi Zoltán

Állítólag kezdeményezi, hogy már most megválasszák őt a párt 2018-as miniszterelnök-jelöltjévé. Vagyis ezzel nem várná meg a 2017-es jelöltállító kongresszust.

Az Origo szerint Orbán lépését magyarázná a saját hatalmának megerősítése, az, hogy még véletlenül se merüljön föl senkiben miniszterelnök-jelölti ambíció. A kormányfő lépése ezzel egyúttal mindenféle pletykát eloszlathatna arról, hogy Áder János pozíciójára törne. A köztársasági elnök mandátuma 2017 áprilisáig tart.

Mi hozzátesszük, hogy a Fidesz most, hosszú hónapok után, a menekültügy számukra sikeres tematizálása után ismét felszálló ágban van Éledezik az MSZP?! Hosszú hónapok óta most először kimozdultak a mélypontról 2015. September 27. 17:26 , a párt újra erősödik, amit Orbán személyes munkájának eredményeként is lehet prezentálni. Amúgy kétségünk sincs, hogy Orbánt mintegy 98 százalékos szavazati aránnyal választják meg miniszterelnök-jelöltnek novemberben.

Keresik az elnökség új tagjait

A kongresszus azonban valódi izgalmakat is tartogat majd, mert a 2013-ban megválasztott elnökség radikálisan át fog alakulni novemberben. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere például már bejelentette, hogy nem indul az alelnöki tisztségért. Lázár János a miniszterelnökség vezetőjeként, a párt íratlan szabályai szerint, nem száll ringbe, míg a nemrégiben frakcióvezetővé választott Kósa Lajos automatikusan tagja lett az elnökségnek. Az előzetes információk szerint a jelenlegi alelnökök közül Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő indul a kongresszuson - írja az Origo.

Lázár János miniszterként nem lehet elnökségi tag
Nyugat.hu

Az új arcokat nem lesz könnyű megtalálni, hiszen a párt nagy nevei kormányzati tisztséget viselnek, a Fideszben most éppen a fiatalítás jelszavát adták ki. A pártban esélyesnek tartják Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét, egykori MIÉP-est, Gulyás Gergelyt, a törvényalkotási bizottság jelenlegi elnökét, Németh Szilárd rezsibiztost is.

De vidékieket is szeretnének az új testületben látni, befutó lehet Cser-Palkovics András, aki korábban már volt a Fidesz szóvivője, 2010 óta Székesfehérvár polgármestere. És szóba kerülhet Papp László, aki Kósa Lajost váltotta Debrecen élén. A többi megyejogú város polgármesterét a hírek túlkorosnak tartják a párt vezetésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra