Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely miatt gyengülhet Hende Csaba párton belüli erőpozíciója?

Az országos Fidesz vezetés biztos számon fogja kéni ezt a választási eredmény a szombathelyiektől, és a kampányfőnöktől, Hende Csabától - véli Székely Klára politológus, akivel a vasárnapi önkormányzati választás után beszélgettünk.

A választások előtt pár nappal még Puskás Tivadar és a Fidesz elsöprő győzelmét várta Szombathelyre. Puskás vagy Ipkovich? Ki lehet Szombathely következő polgármestere? - Politológussal elemeztünk 2014. October 08. 15:49 Ehhez képest nagyon szoros volt a küzdelem, mindössze 560 szavazaton múlott Ipkovich György és a baloldal helyi győzelme. Hogy értékeli ezt a vasárnapi választást? Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét 2014. October 12. 19:04

Nagy meglepetéssel figyeltem eseményeket, én magam sem gondoltam volna, hogy a baloldal képes lesz ilyen mértékű mozgósításra, és a saját bázisát is képes lesz ennyire motiválni. Az adatokból azonban az is kitűnt, hogy Szombathelyen az elkötelezett, biztos pártválasztók mentek el szavazni, a bizonytalanok távol maradtak, így alakulhatott ki ez az országosan is kirívó választási eredmény.

Orbán Viktor Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Csak egy hajszálon múlott, hogy a Nyugat-Dunántúlon legyen egy „piros pont”, Szombathely. Mit gondol, ez a helyi baloldal érdeme, vagy a Fidesz kudarca?

Erős csapatmunkával, ügyes kampánnyal bizonyára sokakat lehetett mozgósítani a baloldalon, azonban ezt az eredményt elsősorban a helyi Fidesz kudarcaként is lehet értelmeznünk. Gondoljunk csak bele, ekkora hátszéllel, mint amekkora most nekik volt... Talán az volt a hiba, hogy túlságosan bíztak magukban, és jóval kevesebb energiát fektettek a kampányba, elmaradt a mozgósítás.

Ipkovichnak egy hajszálon múlt a győzelem
Vágvölgyi Bálint

A Pro Savaria korántsem ért el olyan eredményt, amint azt előre várni lehetett. Egyedül Molnár Miklós jutott mandátumhoz.

Többet láttam, többet vártam tőlük, mert elég intenzív kampányt folytattak. A polgármester-jelöltjük, Molnár Miklós erőteljes kampánya, megjelenése és ismertsége, úgy gondoltam, elegendő lehet ahhoz, hogy ez a tömörülés a korábbiaknál több szavazatot tudjon nyerni. Viszont azt kellett látni, hogy ebben a kampányban Szombathelyen egyértelműen a két nagy párt szavazói voltak aktívak, a nem elkötelezett pártreferenciákkal bíró szavazók otthon maradtak.

A legnagyobb vesztes az LMP lett, vezetőjük Horváth Zoltán négy évvel ezelőtti közgyűlési helyét sem tudta megőrizni. Talán szerencsésebb lett volna, ha a baloldali összefogás mellé állnak.

Meglehet, ám ehhez ismerni kéne az LMP szavazótáborának reakcióit, miként viszonyultak volna a baloldalhoz, mennyire tudták volna elfogadni polgármesterként Ipkovich György személyét. Talán utólag látszik, hogy az LMP-nek az „Éljen Szombathely” támogatásával sokkal több esélye lett volna mandátumhoz jutni, de előzetesen, tegyük hozzá, senki sem várt ekkora sikert a baloldaltól.

Önkormányzati választások 2014 - Eredményvárás az LMP irodában
Garai Antal Atom

Jobbik teljesítményét hogyan értékeli?

Balassa Péter harmadik lett, viszont a többiektől mérföldekkel elmaradva. A szavazatok száma szerintem inkább az ő személyének, mintsem a pártnak szól. A párt esetében sokkal inkább kudarcról beszélhetünk, valószínűleg a városban nem sikerült a híveiket mozgósítaniuk.

Mindenesetre izgalmas hetek következnek, hiszen Puskás Tivadarnak nincs egyértelmű többsége a szombathelyi közgyűlésben. Mi várható? Balassa Péter vagy Molnár Miklós, ki áll be a Fidesz mögé?

Sokkal inkább azt tudom elképzelni, hogy konkrét ügyeknél, előterjesztéseknél alkalmi szövetségek köttetnek majd, de elképzelhető, hogy van az a poszt, amiért például Molnár Miklós újfent feláldozza függetlenségét.

Jobbik
Mészáros Zsolt

Kérdés persze az, hogy szavazói előtt egy ilyen döntés után mennyire maradhat még hiteles?

A döntéshozatalban a koalíció rendkívül fontos ahhoz, hogy egyáltalán érvényesíteni tudja egy politikus az általa képviselt érdekeket, értékeket. Minden politikusnak mérlegelnie kell ezt az eshetőséget, amikor valakivel koalícióra lép. A választóknak persze sokféle alkut meg lehet magyarázni.

A baloldal a tegnapi sajtótájékoztatón a nagykoalíció lehetőségét is meglebegtette. Ön szerint van ebben ráció? Vagy csak egy ügyes kommunikációs húzás?

Most azonnal nehezen lehetne megkötni ezt a nagykoalíciót, hiszen nagyon markánsak a különbözőségek. Viszont hosszú távon a város működésének érdekében, a támogatási lehetőségekhez jutás érdekében elképzelhetőnek tartok egy ilyen stratégiát.

A Pro Savaria eredményvárása a Pistons Pubban
Bonyhádi Zoltán

Annyi biztos, izgalmasabb lesz Szombathely közélete, mint ahogy az elmúlt négy évben megszoktuk.

Pezsgőbb lesz és kiegyensúlyozottabb. A városvezetésnek nem két-három embert kell ellenzékben leszavazni, hanem bizony párbeszédre kényszerülnek. Viszont a patthelyzet mindig veszélyes.

Miért?

Mert a döntéshozatalban a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt előfordulhat, hogy egyik erő sem tud eredményt elérni. Hosszadalmas egyeztetésekre, alkukra lesz szükség ahhoz, hogy döntésre juthassanak, és bizony ilyen helyzetben alaposan felértékelődik akár Balassa Péter, akár Molnár Miklós szavazata.

A miniszterelnök a választások előtti utolsó munkanapon Szombathelyre látogatott. Már akkor sejthető volt, hogy a Fidesz itt gyengébben muzsikál. A szombathelyi kampány főnöke Hende Csaba volt, miként érintheti ez a választási eredmény az ő pozícióit? Pláne, hogy a közelmúltban megjelentek majd elhaltak az országos sajtóban is azok a híresztelések, miszerint menesztik Hendét.

Szombaton Hende Csaba és Puskás Tivadar Fő téri, fúvószenekarral kísért kampányzárásán éreztem azt, hogy most, az utolsó utáni pillanatban kaptak észbe, és kezdtek el kampányolni és mozgósítani. Hozzáteszem, talán túl későn.

Puskás Tivadar és Hende Csaba
Garai Antal Atom

De visszatérve a kérdésre, az országos Fidesz vezetés biztos számon fogja kéni ezt az eredmény a helyiektől, és a kampányfőnöktől, Hende Csabától. Elképzelhető, hogy emiatt a rossz eredmény miatt csökkenni fog Hende Csaba párton és kormányon belüli erőpozíciója.

Mennyire gyengíthette Puskás esélyeit a korábbi alpolgármestereinek leváltása, és a Lazáry-féle drogbotrány Czeglédy Csabát arra kértük, tisztázzuk végre a szombathelyi drogos ügy kérdéseit 2014. October 07. 08:56 ?

Bizonyára ez is benne volt.

Mennyire lehet a baloldal számára jó példa a szombathelyi összefogás kvázi sikere, hogy kellő bázissal és sok munkával eséllyel lehet labdába rúgni a Fidesszel szemben is?

Lehet, hogy elfogult vagyok, de még mindig úgy gondolom, Szombathelyen nem elsősorban a csapatmunkáról van szó, hanem arról, hogy van egy olyan politikai személyiség, mint Ipkovich György, akinek személyére épülhetett ez az összefogás. Ő az a típusú politikus, aki nagyobb támogatást tud elérni, mint a tulajdon pártja. Természetesen az baloldal ehhez az eredményhez biztosan nagyon sok munkát végzett el a választóik között.

A Fidesz országosan megnyert mindent, amit megnyerhetett, három választáson túl, most mi várható, kezdődnek a dolgos hétköznapok?

Elemzők szerint a Fidesznek erősen aktivizálnia kell majd a híveit, hogy a megszerzett népszerűségét fenntartsa. Valaki úgy fogalmazott, hogy ezen a választáson apró sebeket okoztak a Fidesznek. Az apró sebek veszélyesek tudnak lenni, és nagyon tudnak fájni, főként amikor totális győzelemre vártak.

Mi lesz a széttöredezett baloldallal?

Azt gondolom, hogy egy újfajta stratégiát kell országosan is kidolgozniuk. Egymás piszkálása, és az egymással való küzdelmek helyett végre lépni kéne. A pártelnöknek, Tóbiás Józsefnek is végig kell gondolnia, milyen taktikát fog folytatni, kivel akar szövetségeket kötni a saját pozíciójának megerősítésére. Tudomásul kell venni, hogy az új politikai helyzetekhez a pártoknak alkalmazkodniuk kell taktikájukban is és stratégiájukban is ahhoz, hogy hosszú távon tervezhessenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét

A Pro Savarián és a Jobbikon múlik majd minden. - Eredményvárók éjszakája Szombathelyen.

Puskás vagy Ipkovich? Ki lehet Szombathely következő polgármestere? - Politológussal elemeztünk

Mire számíthatunk vasárnap, újra narancsszínbe borul az ország? Lehet még fordulat Szombathelyen? - Székely Klárával a vasárnapi választások előtt latolgattuk az esélyeket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra