Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Fidesz már 2001-ben is fullba nyomta a manipulált grafikonokat

Nem újdonság, hogy pár százalékos eltérést képesek hatalmas különbségként eladni.

A közmédiának nevezett állami propagandaadó a szombati híradóban értelmezte újra a matematika és a grafikonkészítés szabályait. Sikerült nekik egy oszlopdiagramon úgy ábrázolni a határon elfogott menekültek számának növekedését, mintha háromszor-négyszer annyian érkeztek volna, mint pár nappal korábban.

Pedig ezeknek az ábráknak a lényege éppen az, hogy arányosan ábrázolják az adatokat, ami itt éppen nem sikerült. Az Index egyik olvasója elkészítette az arányos, matematikailag helyes grafikont, és összehasonlította a közmédia torzított megoldásával:

A Fidesz propaganda-grafikonjai
Forrás: index.hu

Arról már nem is beszélve, hogy hivatkozásként éppen azokat a napokat vették elő, amikor aránylag sokan jöttek. Ugyanis voltak olyan napok, amikor hátrom-négy menekültet kapcsoltak le a határon, de ezeket a napokat egyszerűen kihagyták.

Ráadásul illegális határátlépők mindig voltak, már 20-25 évvel ezelőtt is naponta 100-150-200 embert fogtak el a határőrök. Csak akkor még nem nevezték ezt migránsválságnak.

Már másfél évtizeddel ezelőtt is hamisítottak

De a grafikonhamisítás nem új módszer a Fidesznél. Már az első Orbán-kormány alatt éltek ezzel, archívumunkat feltúrva bukkantunk pár érdekességre. Elöljáróban annyit, hogy ezek a grafikonok a Fidesz és a kormány kiadványaiban jelentek meg 2011-ben. És közös jellemzőjük, hogy csak az oszlopok tetejét mutatták meg.

Így lett az oktatásra fordított összeg 0,5 százalékpontos emeléséből dupla akkora oszlop.

Így tűnt a családtámogatás másfél százalékpontos növelése egyharmadnyi emelkedésnek.

Az államadósság költségei látszatra a felére csökkentek, a valóságban másfél százalékpontot. És így történt, hogy először felére, majd egyharmadára csökkent a művi abortuszok száma, miközben a valóságban a csökkenés hatezerrel, majd újabb 1500-zal kevesebb abortusz történt.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra