Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Figyelem, vasárnaptól megint egy órával többet alhat!

Kezdődik a téli időszámítás, igaz, a többségnek már elege van az állítgatásból.

2023-ban most vasárnap, vagyis október 29-án kezdődik a téli időszámítás, amikor az órákat hajnali 3 óráról 2-re állítjuk vissza. Így - ha mi is úgy akarjuk - egy órával többet alhatunk majd, viszont "cserébe" már délután öt-hat óra körül sötét lesz.

Légy része az igazságnak!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Bár többeket nem különösebben zavar a váltás, sokan nagyon megszenvedik az óraállításokat. Náluk pedig ez komoly tüneteket is okozhat, például álmatlanságot, különböző alvászavarokat, valamint figyelem- és koncentrációzavart is, melynek következménye a rosszabb tanulás, a rosszabb önértékelés és végső soron a daganatos betegségek szaporodása.

A többségnek elege van az állítgatásból

A Pénzcentrum idén ősszel egy kérdőíves kutatás kereti között felmérte a magyarok hozzáállását, amiből több dolog is kiderült:

 • 88 százalék eltörölné az óraátállítást, és csak 4 százalék szeretné kifejezetten megtartani;
 • 46 százalék a nyári, 35 százalék a most alapnak számító téli időszámítást véglegesítené.
 • A válaszadók többségének felborítja a mindennapjait az átállás: közel 27 százalék napokig, 40 százalék hetekig, 16 százalék pedig akár hónapokig is érzi a hatást. Mindössze 15 százalék válaszolta azt a lap felmérésén, hogy nincs rá hatással az óraátállítás.

  Az uniós tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, de a pandémia miatt kitolták a határidőt 2024-ig. Azóta pedig az időközben kitört orosz-ukrán háború ismét a határidő eltolása felé irányította a helyzetet. A legjobb tudomásunk szerint legkorábban 2025-ben dönthet erről a témáról az EU.

  Egyelőre tehát marad az állítgatás: legközelebb október 29-én, azaz vasárnap reggel kell átállítani az órákat.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód

  Tovább az oldalra