A finisbe ért „álmaink” jégcsarnoka Szombathelyen

Rövidesen otthonra lelnek a Szombathelyi Pingvinek.

Már nem kell sokat várnia a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klubnak, hogy elfoglalhassa méltó helyét, ugyanis célegyenesben van a hányattatott sorsú szombathelyi fedett jégcsarnok, vagyis Álmaink Jégcsarnokának építése. Mindezt a hivatalos Facebook-oldalán közölte a szombathelyi önkormányzat, ahol az munkálatokról is részletesen beszámoltak.

Kiss Tamás

Mint írják, még tavaly elkészült a szerelőbeton a teljes pályafelületen, majd a hálózásokkal, alapozó festésekkel folytatódtak a munkálatok. Január közepén pedig elkezdték a munkát a villanyszerelők is, először a kiszolgáló létesítmények, öltözők és irodák világítása készült el, majd következett a jégpálya feletti sportvilágítás.

Február elején aztán elkezdték beépíteni a hő- és füstelvezető nyílászárókat és hozzáláttak a kábelezéshez, illetve a kábeltálcák szereléséhez. Jelenleg pedig a füstérzékelő-rendszernél tartanak a munkások.

A napokban elkezdődött a jégcsarnok egyik legfontosabb elemének, a gépészetnek és a hozzá kapcsolódó épületfelügyeleti rendszernek a kialakítása is, hamarosan pedig sorra kerül a pályatest hűtési rendszere is.

Szombathely MJV

TAO-felajánlások kellettek

A szombathelyi jégcsarnokot még az előző városvezetés tervezte és az építkezés is az ő ciklusuk alatt kezdődött meg, és nevezték el "álmaink jégcsarnokává". A jelenlegi városvezetés pedig megörökölte a beruházást, azzal együtt, hogy a befejezéshez nem volt elég pénz.

Ráadásul a munkába beleszólt a járvány is, ezért olyan eszközhöz nyúlt a jelenlegi városvezetés, amire eddig még nem volt példa. Horváth Attila alpolgármester tavaly júniusban erősítette meg A szombathelyi jégcsarnok befejezéséhez a helyi vállalkozók segítségére számítanak 2020. June 18. 14:26 azt, amit korábban már Nemény András polgármester is belebegtetett: Van némi gebasz a szombathelyi jégcsarnok körül 2020. January 28. 13:29 TAO-felajánlásokból pótolják ki a hiányzó összeget.

Júliusban már arról számolt be Horváth, hogy 220 millió forint összegyűlt a TAO-támogatásokból, ha pedig nagyon szükséges, az önkormányzat hozzáteszi a fennmaradó 130 milliót. De nem mint mondta, nem akarnak elkapkodni semmit, így inkább kivárják, hogy ez is összegyűljön a TAO-felajánlásokból.

Egyelőre nem kell a városnak a zsebébe nyúlnia

A helyzetjelentés kapcsán érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy sikerült-e összegyűjteni a maradék összeget további TAO-felajánlásokból, vagy esetleg az önkormányzatnak kellett a zsebébe nyúlnia.

A válaszból kiderül, hogy még nem gyűlt össze a teljes összeg, de határozottan sikeres volt az önkormányzat felhívása, ugyanis „több vállalkozói felajánlás érkezett a jégcsarnok megépítésének befejezésére, így egyelőre a városnak nem kellett ehhez plusz anyagi forrást hozzárendelnie”.

Megtudtuk azt is, hogy már folyamatban vannak a szerződéskötések, a szombathelyi jégkorongklub várja a Magyar Jégkorong Szövetségtől az úgynevezett támogatási igazolást, és ha ez megérkezik, jöhet a tényleges pénzügyi teljesítés.

A tervek szerint pedig – természetesen ha nem jön közbe semmilyen váratlan esemény – idén év végére várhatóan lezárul az építés és átadhatják a létesítményt is.

Szombathely MJV

A klub elnöke egyébként tavaly júliusban elmondta, hogy ha elkészül a csarnok, nem csak a hokicsapatok használhatják majd, hanem a városlakók is. Ráadásul azt is megtudtuk, hogy további szakosztályokkal is szeretnék bővíteni a Pingvineket, például szinkronkorcsolyával, műkorcsolyával, vagy az Ausztriában egyre népszerűbb csúszókoronggal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet