Itt a bejelentés: Finnország benyújtja NATO-csatlakozási kérelmét

"Új korszak veszi kezdetét" – mondta a finn elnök. Hamarosan Svédország is követheti a példát.

Finnország be fogja adni csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – erősítette meg Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin kormányfő Helsinkiben.

A lépést még a finn törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, azonban szinte biztosra vehető, hogy meglesz ehhez a parlamenti többség támogatása.

A finn államfő a skandináv ország számára történelmi jelentőségű pillanatról beszélt. "Új korszak veszi kezdetét" - fogalmazott Niinistö.

"Oroszország Ukrajna elleni támadásával minden megváltozott, és én, személy szerint, úgy vélem, nem számíthatunk békés jövőre önmagunkra támaszkodva Oroszország tőszomszédságában" - jelentette ki Sanna Marin kormányfő.

Az eddig határozottan semleges álláspontot valló Finnország ls Svédország április végén közösen jelentették be Finnország és Svédország májusban együtt kéri felvételét a NATO-ba April 25. 18:32 , hogy kezdeményezni fogják országaik NATO-csatlakozását. A két osrzág védelmi politikájában az Ukrajna elleni orosz támadás hozott határozott változást.

Várhatóan Svédország is bejelentést tesz hamarosan, a kormányzó szociáldemokrata párt már a csatlakozás mellett döntött Rövidesen Svédország is dönt a NATO-csatlakozásról May 15. 12:46 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet