Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fizetés nélkül hordta el az árut a körmendi dohányboltból - 1 év 4 hónapot kapott a csaló

A másodfokú bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet.

A vádlott 2018. augusztus 30-án 13:30 körül megjelent egy körmendi dohányboltban és az eladótól különböző dohánytermékeket, alkoholt, energiaitalt, illetve kávét kért. Miután az eladó a vádlott által kért termékeket kettő részletben beütötte a pénztárgépbe, a vádlott közölte, hogy nincs nála pénz, de hazamegy érte. Az eladó ekkor azt kérte a vádlottól, hogy amíg visszaérkezik, hagyja a dohányboltban a kért termékeket, mire a vádlott azzal győzködte őt, hogy azokra sürgősen szüksége van, de mindenképpen visszajön rendezni a tartozását, valamint hivatkozott arra is, hogy a többi eladó is adott már neki hitelbe termékeket - ismertette szerdán az esetet a Szombathelyi Törvényszék.

A terhelt folyamatos győzködésének hatására az eladó fizetés nélkül átadta a vádlottnak az érintett termékeket, aki azokkal távozott a boltból. A vádlott egy óra múlva visszaérkezett a trafikba és közölte az eladóval, hogy ígérete ellenére nem tudja kifizetni az általa elvitt tételeket, de ígéretet tett arra, hogy másnap mindenképpen rendezi a tartozását. A terhelt ekkor további termékeket is kért az eladótól a korábbiakhoz hasonló indokokkal, sőt ekkor biztosítékul azt is felajánlotta, hogy ott hagyja a bankkártyáját, amelyre azonban végül nem került sor. Az eladó ekkor további dohánytermékeket, alkoholt és energiaitalt adott át a vádlottnak, amelyeket már a pénztárgépbe nem ütött be, hanem feljegyzésein rögzített. A vádlott 108.110 forint értékben jutott hozzá különböző termékekhez fizetés nélkül.

A vádlottnak - ígéreteivel ellentétben - nem állt szándékában az általa elvitt termékek vételárának megfizetése, így az eladót jogtalan haszonszerzés érdekében tévedésbe ejtette, amellyel a dohánybolt sértettnek összesen 108.110 forint kárt okozott, amely az eljárás során részben lefoglalással (94.871 forint értékben) megtérült. A sértett dohánybolt részére a fennmaradó kárt az eladó megtérítette.

Az ítélet ellen a vádlott felmentésért, míg védője elsődlegesen bűncselekmény hiányában való felmentésért, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott nyilvános ülésen a vádlott cselekményét csalás bűntettének minősítve helybenhagyta a Körmendi Járásbíróság által kiszabott 1 év 4 hónap szabadságvesztést.

A Körmendi Járásbíróság a 2020. szeptember 7-én kihirdetett ítéletével állapította meg a különös visszaeső, más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő vádlott bűnösségét. Az 1 év 4 hónap szabadságvesztést börtönben rendelte végrehajtani azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, továbbá a vádlottal szemben 13.239 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A másodfokú bíróság indokolása szerint a bűncselekményt korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélését követően és néhány nappal a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdése előtt elkövető, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés - az okozott kár jelentős részének megtérülésére, a ténybeli beismerésre és az időmúlásra is figyelemmel - tettarányos, a generális és speciális prevenciónak megfelelő büntetés, annak enyhítésére nem volt lehetőség.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra