Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Útdíj fizetése nélkül Szombathelyről Győrbe? Lehetséges, de vigyázni kell

Olvasónk ma is várja a csekket, mert becsapták a táblák. És a térképek sem egyértelműek.

Egy olvasónk Szombathelyről Győrbe autózott, és megpróbálta kikerülni a Győr-Moson-Sopron megyei fizetős szakaszokat. Az M86-oson indult, ameddig elkészült már a gyorsforgalmi, aztán a régi 86-oson hajtott Szilsárkányig.

Két térkép, ami mást mutat

Az útvonalat a googlemaps-szal tervezte meg, ott lehetőség van az ingyenes utak kiválasztására. A szilsárkányi körforgalomban kikanyarodott a csornai elkerülő felé vezető, már elkészült gyorsforgalmira, itt tábla jelezte, hogy ez a szakasz nem fizetős. Itt haladt tovább, aztán jött szembe vele az útdíj-tábla, és ekkor már nem tudott lejönni az útról, csak Enesénél, úgyhogy jópár kilométert autózott matrica nélkül fizetős úton.

Az utdíj.hu térképén nem fizetős ez szakasz
utdij.hu

Megkeresett hát minket, hogy derítsük ki, mi is történt. Először térképeket kerestünk, találtunk is egyet az utdij.hu-n , egyet pedig a fizetosutak.hu-n . (Felül az utdij.hu, lejjebb a fizetosutak.hu térképét mutatjuk.)

A fizetosutak.hu térképén viszont itt is fizetni kell
Forrás: fizetosutak.hu

A levél és a térképek alapján megkerestük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-t. Válaszukban először is megköszönték, hogy felhívtuk a figyelmüket a rossz térképekre, de megjegyezték, ezek nem hivatalos oldalak. A hivatalos oldal a nemzetiutdij.hu , az ott talált térkép megegyezik az utdij.hu térképével. Ezzel:

utdij.hu

Hozzátették, hogy az érvényes kormányrendelet szerint a 85-ös főút teljes hosszában díjköteles lett 2016. január 1-től. Ahogyan erről írtunk is az év elején Figyelem! Péntektől mégis fizetős lesz az M85-ös főút 2015. December 28. 11:30 . A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. azt is megmutatta, hol van szövegesen leírva a megyei matricák érvényességi területe. A táblázatért katt ide .

A Google Maps jól tudta

Tehát olvasónk (és a googlemaps) jól kalkulált, amikor azt gondolta, hogy Szilsárkánynál ingyenes útra kanyarodott rá. Igen ám, de a csornai elkerülő keleti szakaszán lévő körforgalom után útját a fizetős M85-ösön folytatta. És ott későn vette észre az erre figyelmeztető táblát, aztán csak Enesénél tudta elhagyni a fizetős utat.

Azóta is várja a csekket, mi pedig reméljük, hogy mások tanulnak a példájából. Mellékutakon el lehet jutni Szombathelyről Győrbe útdíj fizetése nélkül, de nagyon kell figyelni.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. levelében azt is megígérte, hogy utánanéznek a nem egyértelmű információknak, és igyekeznek rendet tenni köztük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra