Folyamatosan csökken a gáz ára

Két és fél havi mélypontra esett a földgáz európai jegyzése.

Az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, novemberi határidőre megawattóránként 165 eurón jegyezték kedden dél körül, 2,9 százalékkal alacsonyabb a hétfői záróértékénél. A jegyzés a július 22-i zárás óta a legalacsonyabb. Három hónapja 167,39 eurón, egy éve 49,5 eurón zárt az energiahordozó. Idén augusztusban rekordszinten, 346,52 eurón jegyezték.

A TASZSZ magyarázata szerint a gáz árának a csökkenése részben azzal függ össze, hogy az európai föld alatti gáztározók (UGS) készletei közelítenek a maximumhoz, már mintegy 90 százalékban megteltek. Korábban az EU-országok arra tettek ígéretet, hogy 2022-2023 telére legalább 80 százalékra töltik fel az UGS-létesítményeket.

Árcsökkentő hatású az is, hogy az EU-ban melegebbre fordult az idő, és jelentősen nőtt a szélenergia-termelés átlagos részesedése a villamosenergia-termelésben: szeptemberben körülbelül 13,5 százalékra, október eleje óta pedig több mint 21 százalékra. Ennek növekedése azzal jár, hogy csökken a gáz háztartási és ipari felhasználása, ami viszont növeli a tartalékképzés ütemét.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t