Bilincsben a két nő által is megkergetett rabló - Fotó a peches férfiről

Lencsevégre kaptuk azt a megbilincselt 32 éves szentgotthárdi férfit, akit két rablás során két nő kergetett el a kiszemelt helyszínekről. Az egyik helyen még egy nagy ütést is kapott, saját fegyverével.

Visszaesőnek számít kábítószeres ügyekben és vagyon elleni bűncselekmények miatt is felelnie kellett már annak a 32 éves szentgotthárdi férfinak, aki az idén feltehetően rablásokból szerette volna megkeresni a szerre valót. Nála pechesebb rablóról nem hallottunk mostanában, hiszen két rablása végződött meneküléssel és mindkétszer nők látták el a baját.

Rabló bilincsben - most nem nála van a fegyver
Rabló bilincsben - most nem nála van a fegyver
Tánczos Mihály

Nagyon azért nem kell sajnálni a bűnözőt, hiszen ahogy arról részletesen beszámoltunk a valutaváltóba fegyvernek látszó tárggyal ment be. Azt hitte, a középkorú hölgy megretten tőle és a mordályától, de mire kettőt pislantott volna már ő volt a pisztoly rosszabbik végén. Menekült is, ismételten és csak a vastag ruházatának köszönheti, hogy nem törött el a lapockája a talpraesett pénzváltó ütése nyomán. (Mint az a másfél órával a rablás után készült interjúnkban is hallható, ha a a hölgynek lett volna ideje gondolkodni, akkor nem a hátát, hanem a fejét üti a rablónak. Népszerű is lett Szombathelyen a rablóval elbánó asszony története, sokan bólintottak elismerően eme tett hallatán.)

A pénzváltó beszél a rablásról

A fegyverről közben kiderült, hogy forgótáras coltra hajazó öngyújtó, így ha a rabló tüzelt volna, akkor szó szerint tüzelt volna. Ettől viszont még nem gyerekcsínyről társalognak majd a bíróságon, hiszen arra dr. Takács Tibor ezredes, a főkapitány helyettese is felhívta a figyelmet, hogy ugyanolyan elbírálás alá esik egy játékpisztoly, mint egy igazi, ha azzal rabolnak, vagy legalábbis ilyesmivel próbálkoznak.

A rablás nem játék - szíjon vezetve már késő ezen gondolkodni
A rablás nem játék - szíjon vezetve már késő ezen gondolkodni
Tánczos Mihály

Mert hogy negatív hősünknek még csak vitamintablettákat sem sikerült zsákmányolnia az agyonkamerázott Calendulában és a pénzváltóban sem ragadt a markához egyetlen zöldhasú sem, viszont olyat kapott, hogy majdnem róla alkották meg a zöldhátú kifejezést. Őszintén, talán akkor sem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy a Fő téri lottózóba is ez a rabló-tanonc tért be Nem adtak pénzt a fegyveres rablónak a Fő téri lottózóban 2010. January 07. 21:04 szerencsét próbálni. Az eddigi sorozatába jól illeszkedne az eset, hiszen ugyanannyit zsákmányolt a lottózós rabló is, mint az illető, akiről most értekezünk. Azaz ő is csúfosan hoppon maradt, mert a két lottózós hölgy elbarikádozta magát, a férfi meg nem tudott mit kezdeni ezzel a szituációval. A szerencse forgandó és most éppen a "szerencsétlen" rubrikánál állt meg a kerék.

A tettes fülön csípésében a sajtónak is szerepe volt. A neten már két órával az eset után olvasható volt a megfutamított rabló személyleírása és másnap az újságokban is megjelent. Érkezett is néhány bejelentés a rendőrségre és két körmendi zsarunak is ismerősnek tűnt a személyleírás. A bűnügyesek kiruccantak hát Szentgotthárdra, a meglátogatott pedig úgy látta jobbnak, ha rövidre zárja a témát és beismeri, bizony ő próbált meggazdagodni mások pénzéből.

Ezzel a fegyvernek látszó öngyújtóval akart rabolni a férfi
Ezzel a fegyvernek látszó öngyújtóval akart rabolni a férfi
VMRFK

Németh Péter főtörzs és Boros András törzsőrmester a nyugat.hu-nak azt mondták, ez esetben is fontos volt a hely- és személyismeret, hiszen "ismerősüket" kellett meglátogatniuk. Ennyit tesz a pontos személyleírás. A két rendőr előtt borítékok hevertek beszélgetésünk alatt, ezt nem sokkal korábban Szombathely polgármesterétől, dr. Ipkovich Györgytől kapták. Jutalomban részesült a rendőrökön kívül Kalmár Györgyné is, a fürgekezű harci-pénzváltó.

A polgármester jutalmat adott át a körmndi rendőröknek
A polgármester jutalmat adott át a körmndi rendőröknek
Tánczos Mihály

A város első embere elismerően szólt a rablások felderítésének hatékonyságáról, hiszen ezek a bűncselekmények rontják a polgárok biztonságérzetét. A felderítési mutatók viszont valóban mutatósak. Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, akkor 90 százalék közelében mozog a felderített rablások száma, 2009. januárjától nézve pedig 82 százalékos. Számszerűsítve 27 szombathelyi rablásból 5 esetben keresik még az elkövetőt.

A Városházán tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a rendőrség - a gyilkosság mellett a rablásokat is elemezték
A Városházán tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a rendőrség - a gyilkosság mellett a rablásokat is elemezték
Tánczos Mihály

Rabló és rabló között is óriási különbségek vannak. A rendőröknek az elmúlt időszakban volt dolguk alkalmi rablóval, aki hirtelen elhatározásból ment be valahova, kapcsoltak le kegyetlen fővárosi bűnbandát Brutális rablók rendőrkézen – Vasi és fővárosi zsaruk sikere (Videóval) 2009. December 08. 00:16 , akik lőttek is, ha kellett, ha nem (sőt, egyikőjük egy külföldi férfit is megölt Arab pénzváltót ölt a Vas megyében is dúló banda feje 2009. December 29. 13:02 a pénzéért), rács mögé juttattak Szombathelyen vérengző, brutális rablókat Brutális rabló lett a fiatalkorú gyilkosból - Az arcát rúgták áldozataiknak 2009. December 21. 15:10 és egyszer még rendőrtanonc is horogra akadt A helyszínt biztosította a rabló társa! - Pandúrból rabló? 2010. January 15. 12:12 , aki rabló útját egyengette. Az egyik elkapott bűnöző pedig sikeres öngyilkosságot hajtott végre. Emlékezetes volt az az eset is, ahol egy férfi előbb fegyver nélkül ment bankba rabolni, majd miután egy nap múlva szabadlábra helyezték, egy késsel ismét betért egy pénzintézetbe, így már hosszabb beutalót nyerve a rácsok mögé.

Az elmúlt időszakban nőtt az amatőrök száma és megszaporodtak az olyan boltok, üzletek ellen végrehajtott rablások, ahol csak egy alkalmazott dolgozik. Az már a mi véleményünk, hogy a legtöbb helyen szinte cinkostárs az üzletvezető, mert nem ruház be biztonsági eszközökre. Lehet, hogy milliók fordulnak meg naponta az alkalmazottak keze között, de egy pár százezres kamera- és riasztórendszerre már nem futja. Vagy futja, csak nem jut eszébe a tulajdonosnak. Vagy ha eszébe is jut, az valahogy mindig elmarad, mert "velünk ez úgysem történhet meg". Pedig de.

A rablót lefegyverző asszony is jutalmat kapott
A rablót lefegyverző asszony is jutalmat kapott
Tánczos Mihály

A másik, gyakori helyzet, hogy van kamera, de minek? Rosszul beállított, satnya képet sugárzó szerkezetekből nem egyet láttunk mostanában. Rendszeres olvasóink még emlékezhetnek az egyik biztonsági kamera képéhez érkezett olvasói véleményre: "Ennél jobbat rajzolok". Aztán láttunk profi biztonsági kamerákat, amelyek tűéles képet sugároztak, hozzáértő állította be őket, így nagytotálban mutatták a rabló arcát. Nem véletlen, hogy nem a "rögzítették" szót használtuk, ugyanis a profi kamerák egy mezei monitorra küldték a képet, nem voltak rögzítő eszközhöz kötve.

Sorolhatnánk még a rossz példákat, de nem tesszük. Ha ennyi nem volt gondolatébresztő azoknak, akiket érint, akkor ötször ennyi sem lenne az. A kamera, vagy a riasztó csak az értelmesebb rablókat riasztja el a bűncselekmény végrehajtásától, de ha már megtörtént a bűntett, akkor legalább legyen nyom, amin a rendőrség elindulhat és ami esetleg bizonyító erejű is, a bűnöző elmeszeléséhez.

A polgármester jutalmat adott át a körmndi rendőröknek
A polgármester jutalmat adott át a körmndi rendőröknek
Tánczos Mihály

És végül még egy apróságot említünk, ami most a bűnözőknek kedvez. Ez a közöny. Amikor az utcán egykedvűen nézi valaki, hogy egy férfi fegyverrel rohan ki valahonnan, vagy békésen elutazgat egy vértől tocsogó ruhájú ember mellett a buszon és még másnap, súlyos bűncselekményről olvasva sem köti össze a két dolgot, akkor bizony ott baj van. De talán eljutunk valamikor arra a szintre, amikor rájövünk, hogy közös érdekünk ellehetetleníteni a bűnözőket, a lehető legjobban megnehezíteni a dolgukat. Hiszen amit az újságban olvasunk szörnyülködve (vagy éppen egykedvűen), az velünk is ugyanúgy megtörténhet és akkor majd mások csóválják a fejüket. Pedig milyen jó is lenne, ha a Sokkoló rovatunk havi vezető cikke valamikor az lenne, hogy V. József bácsi ittasan nekihajtott szomszédja autójának és ettől nyolcas lett az első kerekében. Ez persze csak álom, de azért jó belegondolni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megfutamította a rablót a szombathelyi pénzváltó

Kikapta támadója kezéből a fegyvert és kiverte a pénzváltóból a rablót egy asszony Szombathely belvárosában. Videónkon elmeséli, mi történt.

Kidobta a rablót a patikus - 20 év körüli férfit keresnek

Az ijedtségtől nem gondolkodott, hanem megragadta és kipenderítette a maszkos rablót az eladótérből egy patikusnő Szombathelyen. A 180-190 cent magas tettes elmenekült.

Autóval üldözték a futva menekülő fegyveres rablót Oladon

Újabb fegyveres rablás történt Szombathelyen. A Dolgozók útján lévő pénzváltó alkalmazottja második felszólításra adta át a pénzt, kollégája üldözni kezdte a rablót.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló