Melyik lehetett az első magyar YouTube-videó? Megtaláltuk a választ

Ki volt az első igazi magyar youtuber? Melyik volt az első magyar videó az oldalon? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, és talán meg is találtuk.

2005 februárjában három volt PayPal-dolgozó, név szerint Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy internetes randioldalt. Ez az ötlet nem jött be nekik, de az oldal kiváló lehetőséget kínált videók feltöltésére és megosztására, így a három alkotó úgy döntött, hogy inkább erre a funkcióra helyezik a hangsúlyt. Ez annyira bejött nekik, hogy egy év múlva megvette őket a Google, és a YouTube kinőtte magát a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb weboldalává.

Az közismert, hogy az első videó Karim csatornájára került fel “ Me at the zoo” (Én az állatkertben) címmel 2005. április 25-én. Ezen az alapító a San Diegó-i állatkert elefántjai előtt lett lefilmezve és arról beszél, hogy ezeknek az állatoknak milyen hosszú ormánya van.

Az első YouTube-videó

Mi viszont a magyar YouTube történetére voltunk kíváncsiak, és elsősorban két fontos kérdésre kerestük a választ: ki volt az első youtuberünk és mi volt az első magyar ember által feltöltött videó? Míg az elsőre viszonylag hamar megtaláltuk a választ, a másodikra már nehezebb pontos választ adni, de úgy hisszük mégis sikerült.

Akit sokan csak a mesterként emlegetnek

Akik a 2000-es évek elején nőttek fel, mint jómagam, valószínűleg már tudják, kiről is van szó, mint első youtuberről. Az első honfitársunk, aki nagyot alkotott - és aki megérdemli az “első magyar youtuber” címet - freddyD, alias Hrutka Pál, bár lehet, hogy utóbbi is csupán művésznév.

A Rossz PC Játékok Sorozat első része

2007. április 16-án indította el a Rossz PC Játékok Sorozatot (RPCJS) a Mesterlövész nevű lengyel játék bemutatójával. A sorozat nevéhez hűen a bemutatott játékok többnyire borzalmasak voltak. A sorozat két ikonikus pillanata is a Mesterlövészből származik: a vérző busz és a pisztolypárbaj a főellenséggel, ahonnan csak maguk a pisztolyok hiányoznak. Az előbbi hibára kíváncsiak voltunk mi is, úgyhogy kipróbáltuk a játékot és tanúsíthatjuk, hogy 17 év után is vérzik a busz!

Ez a hiba még 2024-ben is benne van a játékban
A Mesterlövész képernyőkép - Reitli Ádám

A fiatalabbak és idősebbek kedvéért: az efféle játékbemutatóknak az első nagy úttörője az amerikai James Rolfe volt, aki Angry Video Game Nerd (AVGN, magyarul kb. Dühös Videojáték Kocka, röviden gyakran csak Nerdként hivatkoznak rá) néven alkotott magának fiktív personát és rossz játékok bemutatásával foglalkozik a mai napig. Freddy többször is rá hivatkozott, mint inspirációra, de természetesen vannak eltérések kettőjük között.

Míg a Nerd mindig fehér ingben és szemüvegben szerepelt a videókban, freddyD arcát mindig maszk takarta el, melyeket gyakran cserélgetett. Bár káromkodások is elhangzottak az RPCJS-ben is, Rolfe vulgárisabb volt, ami a poénokban is megmutatkozott. A sorozat nevéhez hűen Freddy csak számítógépes játékokat mutatott be, amik a bénától a borzadájig terjedtek, míg Rolfe inkább konzolos játékokkal foglalkozott.

freddyD
YouTube - jatekpartizan

Az RPCJS mára a magyar internetes kultúra része, sokan emlegetik a mai napig a csernobili mutáns répákat, a végtelen mennyiségű gránáttal rendelkező Günther Gránátot, vagy Dick Assmant, aki egyedi fegyvertartásával bevette a “Két Döglött Tehén” erődítményt. FreddyD képe még Azahriah egyik klipjében is feltűnik, a top komment pedig magától a mestertől származik.

Úgy tűnik, Azahriah is freddyD-rajongó

A sorozat 2011-ben ért véget, bár egy videó erejéig freddyD 2017-ben visszatért. Saját csatornájára ritkán posztol manapság, de a Filmbarátok Podcastben a mai napig szerepel, és Twitteren, pardon, X-en is aktív.

Nyomozás az első magyar videó után

Az első youtubert nem kellet keresni, ellenben az első magyar videót az oldalon már annál inkább. Gondoltam, hogy biztos sok ember tette már fel ezt a kérdést, csak találok egy cikket a témában.

Csalódnom kellett, mindössze egy videót találtam magán a YouTube-on, ami a témával foglalkozik. Ebben egy 2006-os videónak adták az “első magyar YouTube videó” címet. Én viszont ezzel nem elégedtem meg, mert arra gondoltam, hogy kell lennie videóknak 2005-ből is, vagyis az oldal első évéből.

A Google-ön be lehet állítani az éveket, amik között keresni akarunk, YouTube-on pedig a before:2006 taggel lehet keresni 2005-ös videókat. Így sikerült megtalálnom egy tíz másodperces videoklipet, aminek a címe “Auuuuu”. A feltöltés dátuma 2005. október 22.

A videó nem magyarul van, de a leírás igen. “Néha fájó dolog tud lenni egy becsúszás”. Való igaz, ugyanis a klipben egy focista csúszik neki egy kapufának, ami ágyékon találja. Közben egy angol hang annyit mond: “ez nem Phil Babb szerencsés napja. Aucs!” A videót a találó nevű “foci” csatorna töltötte fel, ami ezen sorok írása közben 42 feliratkozóval rendelkezik.

Az első magyar YouTube-videó?

Többnyire focis klippek láthatók a csatornán, de az utolsó három videó eltér a szokásostól, az első egy HírTV-s riport, míg az utolsó kettő EU-s klímakampányról szól. Az elsőben Németh Lajos meteorológus beszél, míg a másodikban, a csatorna egyben utolsó videójában az energiapazarlásra hívják fel a figyelmet. Maga a csatorna az első videó feltöltése napján jött létre és 16 videóval, illetve (jelenleg) 1 026 815 megtekintéssel rendelkezik.

Azt fontos megemlíteni, hogy bár ez az első magyar videó, amit találtunk a YouTube-on, lehet, hogy voltak olyanok, amiket előbb töltöttek fel az oldalra, de utána levették őket.

Jó, de kicsoda az a Phil Babb?

Phil Babb ír ex-focista és sporttudósító. Angliában született 1970-ben guyanai apától és ír anyától. Többek között az angol Bradford City, a Liverpool FC, a portugál Sporting CP és az ír válogatott játékosa volt.

A klip egy 1998-as Liverpool-Chelsea meccsen készült, melynek 1-1 lett a végeredménye. A tizedik percnél a Chelsea játékosa, Pierluigi Casiraghi rohan a labdával a kapu felé, Babbel a nyakában. Babb megpróbálja elvenni tőle a labdát, de elcsúszik a füvön, neki a kapufának, Casiraghi pedig gólt lő.

Amikor rákerestünk Babbre, akkor az első három videó, amit a Google feldobott róla, az erről az esetről szól. Még ha a sporttörténetbe nem is emiatt a klip miatt vonul be, a magyar YouTube történelmébe viszont biztosan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?