Kétszáz éve született Foucault, akinek inga-kísérletét Szombathelyen is elvégezték

A Föld forgását igazolta.

Kétszáz éve, 1819. szeptember 18-án született Párizsban Jean Bertrand Léon Foucault francia fizikus, akit a Föld forgását igazoló ingakísérlete tette közismertté - írja a hvg.hu.

Foucault eredetileg orvosnak készült, de pályát kellett módosítania, mert nem tudta elviselni a vér látványát. Barátja, Armand Hyppolite Fizeau hatására választotta élethivatásának a fizikát, ketten együtt mérték meg fogaskerék segítségével a fény sebességét.

A francia fizikus nevét mégis leginkább ingakísérletével kapcsolatban ismerik. A Föld forgását bizonyító bemutatót először 1850-ben a párizsi csillagvizsgálóban végezte el, majd 1851-ben nyilvánosan megismételte a Pantheonban.

És csak ing
Mészáros Zsolt

A kupola közepén egy 67 méter hosszú acélszálra egy 28 kilogrammos vasgolyót függesztett, majd lengésbe hozta az ingát. A szabadon lengő inga tehetetlenségénél fogva változatlanul megtartotta lengési síkjának irányát, de a Föld tengelyforgása miatt elfordult alatta. Az inga aljára szerelt tű az alászórt homokba belerajzolta a lengés nyomvonalát, s a Földdel együtt mozgó szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy az inga lassan irányt vált.

A kísérlet (amelyet Magyarországon 1880. augusztus 25-én a szombathelyi székesegyházban megismételtek) hatalmas feltűnést keltett. Azt ugyan már Pontoszi Hérakleidész óta gyanították, Kopernikusz és Galilei óta pedig tudták, hogy a Föld forog, de erre az első közvetlen és meggyőző bizonyítékot Foucault szolgáltatta. A Föld mozgását igazoló egyik további kísérletével – akaratán kívül – feltalálta a mára minden okostelefonba beszerelt giroszkópot is.

A francia tudós teljesen eseménytelen életet élt, egyedül a tudomány érdekelte. A a megfeszített munka aláásta egészségét, és alig negyvenkilenc évesen, 1868. február 11-én halt meg Párizsban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?