Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Politikusok nem tudnak független sajtót létrehozni

Nem is ez a dolguk, és igényük sem nagyon lehet rá. A Mérce érdekes cikkéből szemezgetünk.

Nem a politikusok dolga, hogy független sajtót építsenek - írja cikkének címében a Mérce. Érdekes okfejtést mutatnak be, de igaz, amit írnak.

A cikk Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester megszólalásaiból indul ki. Márky-Zay onnan, hogy

"Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad magyar sajtót"

pár hónap alatt lejutott odáig, hogy

"Szeretnénk létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t: az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai megosztanák egymással anyagaikat, így terjesztve azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. Akár egy közös internetes felületet is létre lehetne hozni, ahová fel lehetne tölteni az anyagokat. Ezeket a híreket, valamint a platformot minden kormánykritikus erő használhatná."

Viszont Márky-Zay javaslata éppen a független (azaz politikai befolyás nélkül működő) sajtót lehetetlenítené el. Főleg, ha idézzük (a Mérce is idézi) egy korábbi kijelentését: "ellenzéki lapok ellenzéki politikusok ellen indítanak lejárató akciókat" .

Azt már nem részletezi, mit ért "lejárató akció" alatt. Ha valakiről valótlanságot állít a sajtó, arra vannak jogi eszközök, a helyreigazítás és a sajtóper. Vagy esetleg arra gondol, hogy az ellenzéki politikusok hibáit el kell hallgatnia a nem kormánypárti sajtónak? Hogy ugyanazt kellene tenniük, mint a kormánypártiaknak, csak ellenkező előjellel?

Márky-Zay nagyon téved, ha azt hiszi, ilyennek kell lennie a független sajtónak. Márpedig független sajtóra szükség van, olyanra, amelyik igazat és csakis az igazat írja, és nem hallgat el olyan információkat, amelyek bármilyen színű politikusra terhelőek lehetnek.

Nyugat.hu

A hódmezővásárhelyi polgármester "ellenzéki MTI" -ről szóló javaslata éppen a valódi, független sajtót semmisítené meg. Könnyű belátni, hogy ebből egy hasonló valami lenne, mint ahogyan a kormánypárti lapok működnek ma.

A Mérce megfogalmazása szerint: "A független újságírás ugyanis akkor tudja betölteni funkcióját, ha békén hagyják. Az viszont bizonyosan nem segít a helyzeten, ha az ellenzéki pártok és politikusok (tisztelet a kivételnek) eszközként tekintenek a sajtóra, ahová folyamatosan be akarnák nyomni sajtótájékoztatóikat és egyéb tevékenységeiket, ha éppen úgy hozza kedvük, és nem tennék meg folyton bűnbaknak, amikor esetleg nem úgy megy a szekerük, ahogy szeretnék."

Szóval, ne politikus, politikusok akarják megmondani, hogyan kéne kinéznie a független sajtónak, mármint annak, amit ők annak neveznek. Ne azért akarjon egy önkormányzat fenntartani egy lapot, hogy akkor most majd jól megmutassa, hogy a Fidesz mekkora geci, az ellenzék meg mekkora király. Ez ugyanis minden, csak nem független sajtó.

Az önkormányzati sajtó nem tölti be a feladatát, ha az éppen hatalmon lévőket támogatja. Nekik közszolgálati feladatuk van, a közt kell szolgálniuk, nem a politikusokat.

A közszolgálatiság nem a hatalom kiszolgálásáról szól. Amikor a kormányt kárhoztatjuk azért, mert gőzerővel tolja az arcunkba a propagandaanyagokat, nem csupán azt hánytorgatjuk fel, hogy szándékosan torzítják a valóságot, hanem azt, hogy mindezt politikai haszonszerzés céljából teszik. Azért, hogy megőrizzék a hatalmukat.

De fordítsuk meg ezt az egészet: ha ellenzéki politikusok, önkormányzatok azzal a céllal hoznak létre sajtót, sőt sajtóbirodalmat, hogy ellentartsanak a kormányzati erőfölénynek, és a nap végén megszerezzék tőlük a hatalmat, akkor az minek számít, ha nem politikai haszonszerzésnek?

Ahogyan a Mérce befejezi a cikket:

"Ha egy mód van rá, jó lenne, ha az önkormányzatok nem hitetnék el azt, hogy az általuk működtetett lapok töltik be a független sajtóban keletkezett űrt. Mert azzal egyrészt becsapják a saját olvasóikat és választóikat is – és nagyon nem mellesleg tovább erodálják a független sajtó renoméját (és ezzel veszélyeztetik a fennmaradását is az olyan lapoknak, amelyek például kisebb-nagyobb részben olvasói támogatásból élnek)."

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra