Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magasabb fűtésszámlákat hozott a panelprogram?

Többet kell fizetni a fűtésért a felújított panelházban – panaszolta el egy olvasónk. Azt mondja, így nem térül meg az a pénz, amit az ablakcserékre fizettek be.

Pedig ez az összeg nem is olyan alacsony, lakásmérettől függően 200-400 ezer forint között kellett befizetnie egy lakásért, amelyhez ugyanekkora összeget tett hozzá az önkormányzat és az állam.

Akkor is mér, ha nincs fűtés…

Így jogosan várná el a lakó, hogy a felújítás utáni téli időszakra alacsonyabb legyen a fűtésszámlája, mint az előző évben, Vagy legalábbis – hiszen emelkednek a gázárak, van némi infláció is – ne emelkedjen. Olvasónk szerint viszont ez nem így van, neki magasabb volt a fűtésszámlája, mint a felújítás előtt.

Véleményét is megosztotta velünk, azt mondja, szerinte a költségmegosztó működésében van a hiba. A költségmegosztó készüléket a radiátorra szerelik fel, feladata, hogy mérje az elhasznált hő mennyiségét, és a mérési adatok alapján fizet a lakó. Olvasónk azt mondja, ez a készülék akkor is mér, amikor a radiátor nem fűt. Mivel a párolgás elvén működik, a szoba hőmérséklete is elég ahhoz, hogy a benne lévő folyadék párolgásnak induljon, ezt aztán úgy érzékeli, mintha fűtene a radiátor.

A másik, hogy az új ablakok olyan szorosan zárnak, hogy gyorsan elfogy a levegő a lakásban, sűrűbben kell szellőztetni, ilyenkor a radiátor az utcát fűti.

Osztozunk a költségeken

Először egy energetikushoz fordultunk, aki elmagyarázta, mit is jelent a költségmegosztás. A tömbházaknál a távfűtésre nincs mérőóra szerelve lakásonként, a fűtés mennyiségén csoportosan, lépcsőházanként, házanként mérik a fővezetéken. A Távhő így az egy csoportba tartozó 10-20 lakás és a közös helyiségek fogyasztását összesítve kapja meg. A költségmegosztók azért vannak, hogy a Távhő lakásonként tudja számlázni a fűtés árát.

Óvatosabban bánjunk a radiátorokkal
Bonyhádi Zoltán

A radiátorokra szerelt készülékek mérik a lakásonkénti fogyasztást, ám a fizetendő díj alapját nem az itt mért fogyasztás adja, hanem kiszámítják, az adott lakás által elhasznált fűtés hányad része a lépcsőház mért összes fogyasztásának. Az összes fogyasztásért fizetendő díj összegét pedig ebben az arányban számlázzák ki a lakónak.

A módszert ezért is hívják költségmegosztásnak, mert így a lakók a fogyasztás alapján osztoznak a költségen.

Gyorsan és intenzíven…

Az energetikus azt is elmondta, hogy a radiátorra szerelt készülékek alapjában véve megbízhatóak, az új típusú, digitális mérők biztosan nem mérnek, ha nincs fűtés. A szellőztetésnél pedig aranyszabály, hogy gyorsan és intenzíven kell szellőztetni, akár úgy, hogy minden ablakot egyszerre nyitnak ki egy-két percre. Ilyenkor a lakás levegője gyorsan cserélődik, a bútorok, falak viszont ilyen rövid idő alatt nem hűlnek ki, így a lakás levegője gyorsan felmelegszik az ablakok bezárása után.

Persze, megkerestük a távhőszolgáltatót is, ahol Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó ügyfélszolgálati vezető volt a segítségünkre. Ő is azt mondta, hogy az új típusú, digitális műszerek megbízhatóak. Ezek ugyanis egyszerre mérik a radiátor és lakás levegőjének hőmérsékletét, és csak akkor kezdenek el mérni, ha a radiátor felülete melegebb, mint a levegő.

A régi, párologtatós rendszerű készülékeknél valóban volt rá lehetőség, hogy akkor is párologtak, ha a hőmérséklet emelkedése nem a radiátor miatt volt.

Hozzátette, a költségmegosztást nem a Távhő végzi, a szolgáltató csupán a kapott adatok alapján kiállítja a számlát. A költségmegosztással a közösképviseletek külsős cégeket bíztak meg, Szombathelyen hat cég is végez költségosztást, jó részük nem is szombathelyi székhelyű.

Csavargassuk a szelepet…

A gyakoribb szellőztetésről ugyanazt mondta, mint az energetikus, de megjegyezte a korszerű termoszelepek egy bizonyos hőmérséklet alatt automatikusan nyitnak. Vagyis, ha a nyitott ablakból fagypont alatti hőmérsékletű levegő éri a radiátort, akkor az automatikusan fűteni kezd, de néhány perc múlva, amikor a levegő felmelegszik, le is áll. De mindez nincs igazi hatással a költségmegosztásra, mert egyrészt jelentéktelen hőmennyiség kerül a szellőztetés alatt leadásra, másrészt minden lakásban ugyanígy történik szellőztetéskor.

Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó megjegyezte, a tapasztalatok szerint három év alatt tanulnak meg takarékoskodni az új rendszerrel a lakók. Mivel korábban nem volt költségmegosztás, így nem figyeltek oda, hogy ha elmennek otthonról, akkor lejjebb csavarják a radiátor szelepét, amivel pedig tényleg lehet csökkenteni a költségeket. Azt mondja, az első évben ez még nem megy, a második évben már látható az igyekezet, és a harmadik évben sikerül elérni az átlagosan 25 százalékos megtakarítást.

És azért átlag ez a 25 százalék, mert ahol egész nap otthon vannak, ott természetesen alacsonyabb a megtakarítás, ahol csak este fűtenek, ott magasabb, egy-egy ingatlanban akár 40 százalék is lehet.

Hozzátette, félreértések vannak a számla értelmezésében Megoldásra váró a titokzatos távhőszámlák Szombatehelyen 2010. September 22. 13:34 is. A számla ugyanis tartalmazza a hődíjon kívül az alapdíjat, a közös helyiségek fűtésének költségeit és akár a melegvíz díját is. A fűtési időszak alatt havonta a hőközponti hőmennyiségmérőn mért hő kerül felosztásra a lakások között az ingatlanok fűtött terének arányában. A költségosztás évente egyszer történik, az egyéni megtakarítások ekkor mutatkoznak meg. A fűtési időszak alatt az által lesz kisebb a számlákban a hődíj, hogy mivel mindenki takarékoskodik, összességében az épület kevesebb hőt vételez, mint a korszerűsítés előtt.

Vagyis, panelprogramból és a költségmegosztásból származó megtakarítást a hődíjban kell keresni, azt kell összehasonlítani a korábbi adatokkal.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mégis folytatódik a panelprogram Szombathelyen – Vagy mégsem

Újabb egy hetet kell várnunk, hogy megtudjuk, hogyan is kell pályázni a panelprogramra. A közgyűlésen a nyár minden zsigerekben hordott politikai ellentéte, indulata előjött.

Megoldásra váró a titokzatos távhőszámlák Szombatehelyen

A számlákat késve kapják a lakók, azokból nem derül ki, kiért és mennyit fizetnek – hangzott el egy mai szombathelyi sajtótájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy két MSZP-s politikus a fogyasztóvédelem ellenőrzését kéri.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet