A fűtésen spórolnak a nagyobb szombathelyi cégek?

Olvasóink panasza után megnéztük, hogy a nagyobb szombathelyi gyárakban hány fokban dolgoznak a munkavállalók.

„Meg lehetne kérdezni az illetékes vezetőtől, hogy a Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft. (MVJ) fizikai dolgozóinak miért kell 14 fokban fürdeni és öltözni?” – tette fel a kérdést néhány nappal ezelőtt egyik olvasónk.

Mivel az energiaválság miatt egyre több helyen tekerik le a fűtést, megkerestük az érintett céget, valóban csökkentettek-e a hőmérsékleten az érintett helyiségekben.

„A fűtés maximális teljesítményen megy”

Kérdéseinket péntek délelőtt küldtük el az illetékes Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft.-nek és még aznap közölték velünk:

méréseik szerint aznap az öltözőkben átlagosan 18,5 és 21,5 fok volt.

Hozzátették: a cég karbantartója kérdéseink után átvizsgálta a radiátorokat és az automata légtelenítőket, fennakadást azonban nem talált.

A cég ügyvezetői lapunknak elmondták, „az épület a 70-es években épült, így szigeteléstechnikailag nem korszerű. A fűtésrendszer folyamatosan maximális teljesítményen megy, még a munkaszüneti napokon is. Tehát nem az indokolatlan takarékosság, hanem a korszerűtlen épület és a régi fűtésrendszer miatt fordulhat elő időnként alacsonyabb hőmérséklet.”

A Munka törvénykönyve szerint belefér

Az alacsony hőmérsékletek kapcsán megnéztük azt is, mit mond a jogszabály, vagyis hány fok lehet a gyárakban télvíz idején.

Az előírt hőmérsékletek a Munka törvénykönyve szerint.
net.jogtar.hu

Ezek alapján a „hideg időszakban” a szellemi munkát végzőknek 20 és 22, a könnyű fizikai munkát végzőknek 18 és 20, a közepesen nehéz fizikai munkát végzőknek 14 és 18, míg a nehéz fizikai munkát végzőknek 12 és 14 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani.

A nagyobb szombathelyi gyárak tartják magukat

Ennek kapcsán kíváncsiak lettünk arra is, mi a helyzet más, nagyobb szombathelyi cégek esetében. Épp ezért megkértük több olvasónkat, mérje le, pontosan hány fok is van abban a gyárban, ahol dolgozik.

Mindezek alapján:

 • A TDK-ban néhány nappal ezelőtt 20,4 fokot mutatott a hőmérő. Az általunk megkérdezett dolgozó könnyű fizikai munkát végez, így ez a szám magasabb, mint a törvény által előírt.
 • A BPW-ben olvasónk 19 fokot mért. Mivel ő közepesen nehéz fizikai munkát végez, így ez is magasabb értéknek bizonyul, mint az előírt.
 • A Schaefflerben 21 fok körüli hőmérsékletet mért olvasónk. Ez szintén magasabb érték, mint a fentebb már említett 18 fok.
 • Olvasóink tapasztalatai tehát azt bizonyítják, hogy a nagy cégek betartják a hőmérsékeltekre vonatkozó szabályokat.

  Ha Ön esetleg mégis mást tapasztal, írja meg nekünk!

  Hideg idők jönnek

  Az időjárási előrejelzések szerint azonban ideje felkötni a gatyát, vagy inkább felvenni a kabátot. Február második hete ugyanis az Időkép szerint legfeljebb 4 fokos nappali maximumot hozhat Szombathelyen. Így aztán kellemetlenebb időszak következik azok számára, akik fáznak munkahelyükön.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet