A kormány mondhat bármit, ettől még úgy néz ki, nem járunk jobban az orosz gázzal

Áprilisban 16 százalékkal fizettünk többet az irányadó piaci árnál.

A Népszava február óta számolja ki és teszi közzé Magyarország havi gáztarifáját, amelyet a KSH külkereskedelmi adatainak segítségével nagy pontossággal meg lehet becsülni. A most frissített nyilvántartás alapján áprilisban 934 euróba került ezer köbméter orosz gáz, ami így már 16 százalékkal több volt, mint az alapjának vehető TTF holland gáztőzsde két hónappal korábbi 800 eurós ára – közölte a lap.

Az orosz gáz árának megállapításánál a Kreml minden bizonnyal a TTF-et veszi alapul, és ehhez képest két hónapos csúsztatással, a piaci ár kilengéseit „ellapítva” számláz nekünk. A kilengéseket tehát megfizettetik, csak hosszabb távon, a Népszava kalkulációi szerint ráadásul olyannyira, hogy október óta átlagosan 4 százalékkal többet fizettünk az irányadó, tehát két hónappal korábbi piaci árnál .

Mindez nem igazolja a kormánynak azt siker-kommunikációját, amely az új, hosszú távú (10+5 éves) orosz gázszerződés tavaly októberi megkötése után jellemző volt, és általában a rezsicsökkentés biztosítékaként láttatta a megállapodást. Az áprilisi, oroszoknak az MVM által fizetett köbméterárat 351 forintra becsüli a Népszava, ami hétszeres különbség az Energiahivatal (MEKH) által jegyzett, rezsicsökkentett „molekuladíjhoz” képest, ami 50 forint. Ez köbméterenként 300 forintos veszteséget jelent az MVM-nek , így a becslés szerint az államnak áprilisban százmilliárd forint feletti összeggel kellett beszállnia.

A lap szerint az ár négy hónapra előre is becsülhető, így májusban 60 százalékkal is növekedhetett az általunk fizetendő ár , mert az irányadó, márciusi TTF-tarifa ennyivel szaladt meg a háború kitörése miatt. Áprilisban és májusban a tőzsdei ár ugyan 23 és 7 százalékkal csökkent, júniusban 14 százalékkal ismét növekedésnek indult. A májusi árrobbanás valószínűleg nem tett jót a hazai gáztárolók feltöltési ütemének sem – teszik hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság