Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

2x1 sávos Thököly utca, új egyetemi városrész Szombathelyen

Érdekes hosszú távú tervek Szombathelyen, és marad a fizetőparkolás. A gazdasági és városstratégiai bizottság ülésén jártunk.

Olyan, mint egy közgyűlés – ezt volt az első benyomásunk a bizottsági ülésen. De csak külsőségekben, mint később kiderült. Ugyanabban a teremben, ugyanolyan külsőségekkel, még az asztal körül ülők nagy része is ott van a közgyűléseken. Hatalmas bizottságról van szó A Fidesz megcsinálja magának a szombathelyi kétharmadot 2014. October 29. 18:33 , átvitt értelemben is. Egyrészt 19 tagja van, akár egy második közgyűlés is lehetne. Másrészt a leginkább húsbavágó ügyekben dönt is a bizottság, a tervek szerint később olyan ügyekben is, amelyek nem is kerülnek majd a közgyűlés elé.

Két sávon gyorsabbak az autók?

És itt van két alpolgármester is, Illés Károly és Molnár Miklós, utóbbi aktív, sokat szól hozzá. Ezen nincs mit csodálkozni, alapjában véve a szakterületéhez tartozó ügyekről van szó. Az ellenzékből itt van Ipkovich György és Nemény András, a bizottságot a fideszes Lendvai Ferenc elnökli.

A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülése
Tiszta közgyűlés
Vágvölgyi Bálint

De a hangnem teljesen más, itt nincsenek politikai viták, szakmáznak szépen, nyugodtan. A mai ülés elején két meglepő tervről is tárgyaltak, ezeket később bővebben kifejtjük. Az egyik a Szent Márton Évhez kapcsolódik, több minden mellett némileg átépítik a belváros keleti részét.

A legmeglepőbb az, hogy a Thököly utat a Savaria tér magasságától a Szent Márton templomig leszűkítik 2x1 sávra, és lenne benne három körforgalom is. Ezen a bizottság tagjai is megdöbbentek, Lendvai Ferenc kifejtette, egy közlekedésmérnök szerint a körforgalmak miatt nem lenne lassabb a forgalom, mint most. Hosszú távú terv, még biztosan faragnak rajta.

Egyetemi városrész

A másik az Epcos volt telephelyének Elcihelődik az EPCOS - nagy tervei vannak a városnak 2014. February 18. 15:52 hasznosítása. Mint ismert, a cég kiköltözik az iparterületre, így a Savaria Egyetemi Központ mögött hatalmas terület szabadul fel. A bizottsági ülésen olyan, több ütemből álló tervet mutattak be, ami teljesen megváltoztatná a városrészt.

A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülése
Lendvai irányít, mellette az aljegyző
Vágvölgyi Bálint

A lényeg, hogy a jelenlegi ipari épületek többségét lebontanák, a megmaradó épületekben egyetemi oktatási bázist alakítanának ki. A gépészmérnök-képzés, illetve a későbbre tervezett villamosmérnök-képzés számára. Építenének oktatói lakásokat is, a terület közepén egy úttal kötnék össze a SEK és a pécsi egyetem szombathelyi tagozatának területét. Ezzel egybefüggő egyetemi városrész jönne létre.

A tervezők kiemelték, több ütemben lehet ezt megvalósítani, milliárdos nagyságrendről van szó. Nemény András ki is jelentette, saját pénzből ezt a város soha nem tudja megépíteni, ezzel Lendvai is egyetértette, a lényeg, hogy figyelni kell a pályázatokat, és ütemenként megvalósítani a tervet.

Kifelé a városból a lőterekkel

De volt más is. Szerepelt a napirenden a Homok úti lőtér felújítása is, 100 millió forintból. Ipkovich György emlékeztetett rá, hogy a városban működő lőterek komoly gondokat okoznak, szerencsésebb lenne, ha a város szélén, a lakott területektől távol kialakítanának egy korszerű lőteret, amit üzletileg is lehetne hasznosítani.

A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülése
Ipkovich javaslatát efogadták
Vágvölgyi Bálint

Ezt a bizottság is jó ötletnek tartotta, a költségvetés vitájakor pedig megnézik, mennyi pénzt tudnak szánni arra, hogy addig is használható legyen a Homok úti lőtér.

Egy ügy kapcsán megint előkerült a közbeszerzési bizottság. Ez korábban is szította a hangulatot, korábban képviselők is voltak tagjai, most a hivatal osztályvezetői alkotják ezt a bizottságot. Ami úgy működik, hogy a közbeszerzési ügyekben javaslatot tesznek a polgármesternek, és ő dönt végül.

Kié a politikai felelősség?

Balassa Péter (Jobbik) hozta elő, Illés Károly alpolgármester azzal indokolt, hogy más városokban is így működik, szakemberekről van szó, és a szavazási arány jelzés is lesz, hogy mennyire egyértelmű a döntés. Ipkovich arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikai felelősség a választott képviselőké, így olyan döntések születnek, amire nincs ráhatásuk.

A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülése
A jobboldal egységesen szavaz
Vágvölgyi Bálint

Tárgyalták a SZOVA fizetőképességét is. A cégnek komoly gondjai vannak a kötvény törlesztése miatt, most – ahogyan elhangzott -, megtisztítják a tevékenységet, magyarul ésszerűsítik a működést. Ennek része az is, hogy módosítják majd a lakásrendeletet, aminek az ellenzék is örül, ők ezt már többször javasolták. A lényeg, hogy eltörlik a jelenlegi pontrendszert, amit az előző ciklus elején vezettek be, és akkor nagy sikernek tartottak.

A pontrendszer miatt csak olyanok kaptak önkormányzati bérlakást, akiknek volt pénzük a felújításra. Emiatt most mintegy 300 bérlakás áll üresen, pedig ezekből bevétele lenne a SZOVÁ-nak. De erről is majd a közgyűlés hozza meg a döntést.

Továbbra is fizethetünk

Nagyon úgy néz ki, hogy marad a fizetőparkolás. A baloldal egyik választási ígérete Programot hirdetett a szombathelyi baloldali koalíció 2014. September 15. 14:28 volt, hogy ingyenes, időkorlátos rendszert vezetnek be, ezt azóta is többször kezdeményezték Ingyenes parkolás, Falco-gyár: újabb kísérlet 2014. November 14. 12:26 . Most a bizottság elé került az ügy, de nagyon úgy tűnik, marad a fizetős parkolás, maga az előterjesztés is erről szól, és ezt támogatta a bizottság döntése is.

A Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülése
A baloldal figyel
Vágvölgyi Bálint

Egy könnyítéssel, a kórház és az orvosi rendelők környékén egészségügyi zónát alkotnak ki, itt olcsóbb lesz a parkolás, és aki legalább egy órára vesz parkolójegyet, az kap egy órás türelmi időt a második órára. Persze, ha a közgyűlés elfogadja majd.

Folytatás holnap, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságában, majd hétfőn a közgyűlésen.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra