Gólyabarátabb lesz tavaszra Szombathely

Munkához lát az E.ON, négy helyen is elvégzik a gólyafészektartók karbantartását.

Februárban Szombathely több pontján is tervezett áramszünetre kerül sor – derült ki a lapunk birtokába jutott E.ON-os táblázatból. Február 13-án hétfőn azért, mert oszlopokat cserélnek a Búzavirág és a Maros utcákban, 21-én kedden pedig egy teljesen más dolog miatt, aminek sok állatvédő és állatbarát fog örülni.

E.ON

Gólyafészektartó karbantartást végeznek az E.ON szakemberei 8:30 és 12:30 között az alábbi utcákban:

 • Halastó utca: páros 6-22.; páratlan 25-41.
 • Vidos József utca: teljes
 • Kulcsár István utca: teljes
 • Komjáth A. utca 1.: (2221hrsz) – (jelentsen ez bármit is, Szombathelyen ugyanis tudomásunk szerint, és az internet tudomása szerint sincs Komjáth utca. A helyrajzi szám szerint viszont a Márkus Emília utcáról van szó.)
 • Műszaki Térinformatikai Rendszer

  Ez pedig különösen jó hír, főleg, ha visszagondolunk a tavaly nyári időszakra, amikor folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy egymás után éri áramütés a gólyákat Vas megyében. Augusztusban alig néhány nap leforgása alatt nyolc elpusztult gólyát is találtak Szombathelyen, mert sok villanyoszlop nincs megfelelően leszigetelve.

  A fotók futótűzként terjedtek a közösségi oldalakon és a hírportálokon is, így hamar óriási felháborodás kerekedett. Sokan azonnal támadni kezdték az E.ON-t, mi pedig úgy döntöttük, megszólaltatjuk őket is ezügyben. Sorra pusztulnak Vas megyében a gólyák – De mit tesz ez ellen az E.ON? 2022. August 15. 19:00

  Próbálkoznak: évente több tízmillió forintot költenek

  Akkor elmondták, hogy hosszú évek óta folyamatosan dolgoznak azon, hogy javuljon a helyzet, sok ezer madárvédelmi beavatkozást végezek el évente. Az új hálózatok már egytől-egyig madárbarátok, a régiek átalakítására évente több tízmillió forintot költenek, és folyamatosan tesztelnek többféle madárvédelmi eszközt is.

  Megtudtuk, hogy folyamatosan egyeztetnek nemzeti parkokkal, kormányhivatalokkal, fajmegőrzéssel foglalkozó szakemberekkel és állatvédő egyesületekkel is. Azt mondják, szoros és nagyon jó munkakapcsolat van közöttük, együtt jelölik ki a feladatokat és hogy melyek azok a helyszínek, ahol beavatkozás szükséges.

  A tervezett menetrendet viszont sokszor felülírják a friss bejelentések sérült vagy elpusztult madarakról. Ilyenkor igyekeznek azonnal intézkedni, általában 300 méter sugarú körben ellenőrzik a hálózatot és meg is teszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne történjen több baleset.

  Tavaly intézkedtek Szombathelyen kívül Meggyeskovácsiban, Alsóújlakon, Szalafőn, Vépen, Bőben, Vasszécsenyben és Sorkifaludon is. Helyeztek ki fészektartókat, fészekalapokat, javítottak és át is költöztettek fészkeket.

  Németh Tamás

  Minden tavasszal helyeznek ki fészektartókat országszerte, hogy ezzel is védjék a gólyákat, a pontos helyszíneket lakossági és szakértői javaslatok alapján választják ki. 2022-ben 34 darab új fészektartót helyeztek ki és ahogy minden évben, tavaly is került ezekre fonott fészekalap, hogy vonzóbb legyen a gólyáknak.

  Közel 3000 fészektartó van az E.ON hálózatán és ezeket folyamatosan ellenőrzik, gondozzák, hiszen a meglévő fészektartók ellenőrzése ugyanolyan fontos feladat, mint az újak elhelyezése. A régebbi, akár évtizedes fészkek ugyanis többmázsásra is hízhatnak és ezáltal veszélyessé válhatnak. Ilyen esetekben úgynevezett kikönnyítést végeznek rajtuk.

  „A felszerelt madárkiülők biztonságos landolást biztosítanak a madaraknak, és így nem tudnak a szárnyaikkal a vezetékhez érni” – magyarázzák.

  Ez pedig azért is fontos, mert a becslések szerint évente több tízezer madár lehet áramütés áldozata hazánkban. Ez ellen lehet és kell is tenni, de mivel pénzbe kerül, ezért nehézkes az előre mozdulás.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Sorra pusztulnak Vas megyében a gólyák – De mit tesz ez ellen az E.ON?

  Az elmúlt néhány napban nyolc gólyát is áramütés ért Szombathelyen, mert sok villanyoszlop nincs megfelelően leszigetelve.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet