Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője?

Elindultak a találgatások, ezért magát Németh Istvánt kérdeztük, miért hagyja itt a szombathelyi egyetemet. Úgy tűnik, mozgásban van az egész dunántúli felsőoktatás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk elsőként számolt be arról Távozik a szombathelyi ELTE SEK rektorhelyettese June 30. 19:52 , hogy a közeljövőben távozik pozíciójából az ELTE-SEK vezetője. A hír megjelenése után azonnal megindultak a találgatások, mi állhat a háttérben.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Még ha nem is mindig tudatosul bennünk, de egy város életében kiemelten fontos, mit történik a felsőoktatásban, így magát az illetékest kérdeztük a távozása okairól.

Németh István
Bonyhádi Zoltán

A választ nem tudjuk és nem is akarjuk két mondatba belesűríteni, ráadásul a történetnek még folytatása is lesz.

„Koordinációs rektorhelyettesként az volt a feladatom, hogy a SEK-et becsatlakoztassuk az ELTE-be. Egy vidéki intézmény integrálása egy meglevő fővárosi egyetemi rendszerbe meglehetősen hosszú és bonyolult folyamat - mint egy testrész orvosi transzplantációja. Az elmúlt évek azzal teltek, hogy kialakítsuk azt a struktúrát, amit aztán áramvonalasan hozzá lehet kapcsolni az ELTE-hez, egyben Szombathelyen is létrejöjjön egy stabil kampusz, aminek a központi pillére egy önálló kari státuszban működő és gazdálkodó szervezet. És ez hosszú a munka a múlt héten érett be, amikor az ELTE szenátusa rábólintott az új szombathelyi SZMSZ-re és képzési portfólióra, így jogilag is megszületett az önálló Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK)”

– magyarázta lapunknak Németh István a legújabb fejleményeket.

A központ a gyakorlatilag a pedagógusképzés teljes spektrumát felöleli - és önálló képviselőt kapott a szenátusban is.

Emellett működnek még azok az intézetek (műszaki, gazdaságtudományi, pedagógiai, sporttudományi), amelyek az ELTE más karainak keretén belül működtetnek. Ezek a kihelyezett intézetek tehát nem önálló egységek, de a kampuszhoz tartoznak, és értelemszerűen együttműködnek a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központtal.

Mindezzel a „szüléssel” együtt megszűnik a szülést előkészítő koordinációs rektorhelyettes feladata és munkaköre, az újonnan megszületett Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ élére egy igazgató kerül, a pozíciót a közeljövőben meghirdetik.

Nem titok, hogy a kiírásban az szerepel majd, hogy a munkakört a BDPK vezető oktatói pályázhatják meg, így külsősök nem rúghatnak labdába. Aztán a BDPK Tanácsa javaslatot tesz az igazgató személyére, és a végső szót a rektor mondja ki.

A homlokzat maradt, a belső szerkezet átalakult
Józing Antal

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ egyébként mind anyagilag, mind tanulói létszám A szombathelyi egyetem látványosan túlélte a felsőoktatásba jelentkezők drámai zuhanását April 16. 13:55 tekintetében jól áll míg a budapesti karok Szombathelyen működő intézeteinél változó a helyzet az intézeteknél változó a helyzet – tudtuk meg. Vannak, amelyek nagyon sikeresen dolgoznak, ilyen a Társadalomtudományi Kar Gazdaságtudományi Tanszéke és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézete, míg az ELTE Informatikai Karához tartozó mérnökképzés kétségkívül nehézségekkel küzd, de dolgoznak ennek megoldásán.

A rektorhelytettes már korábban tudta, hogy nem pályázza meg az igazgatói állást: „ Én nem vagyok működtető ember, belehalok, ha mindennap ugyanazt kellene csinálnom. Azt szeretem, ha van egy hatalmas, összegubancolódott gombolyag, amit ki kell bogoznom. A BDPK igazgatónak napi ügyekkel kell most majd foglalkoznia, hallgatókat toboroznia, iskolákkal egyeztetnie és hasonlók. Én nem ez ember vagyok, hanem az, aki küzdelmek árán szeretne létrehozni valami újat. Új munkahelyemen pont ezt ígértek” – indokolta döntését Németh István, aki egyelőre nem árulhatja el, mi is lesz pontosan a dolga a szomszéd megyeszékhelyen, csak annyit, hogy új munkakörének köze van az itt elvégzett munkájához, és nem szakad el teljesen a Szombathelytől.

Néhány hét múlva megtudhatjuk a részleteket is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés