Gond van az újonnan megrajzolt szombathelyi választókerületekkel

A győri törvényszék megsemmisítette a friss kerületi beosztást, és új eljárásra kötelezte a jegyzőt.

Regionális koordinátorunk a TASZ és a Választási földrajz - Electoral geography segítségével megtámadta a 2024-re kijelölt új választási kerületeket Szombathelyen - jelezte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-bejegyzésében.

Mint írták: a város jegyzőjének a megváltozott lakosságszám miatt kettővel kell csökkentenie a választókerületek számát is. Mindezt úgy, hogy a választókerületek lakosságszáma nem lehet nagyobb a szombathelyi átlag 15 százalékánál. Nemrég mi is beszámoltunk róla Kijelölték az új szombathelyi választókerületeket 2023. November 18. 06:57 , hogyan alakították ki az új választókerületeket Szombathelyen. Mint kiderült, ezzel vannak most gondok.

A párt aránytalanság miatt támadta meg a jegyző döntését. Ez azt jelenti, hogy bár a 15 százalékot a szombathelyi módosítás nem érte el, több kerületé bőven meghaladta az ötöt, még a tízet is, az egyikben pedig 14,39 százalékkal laktak többen a városi átlagnál, ráadásul az indoklás sok helyen nem állta meg a helyét (ugyanis az 5 százalék feletti eltéréseket már indokolni kell) - írja a 444.hu.

A győri törvényszék végül megsemmisítette a friss kerületi beosztást, és új eljárásra kötelezte a jegyzőt. Így most a jegyző vagy részletesebben indokolja a beosztást vagy újrarajzolja a kerületeket úgy, hogy ne legyenek 5 százalékosnál nagyobb eltérések az átlagtól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet