76 milliós állami támogatásból előzik meg a szombathelyi Gothard-kastély további állagromlását

A terveket még egyeztetni kell a pályázat kiírójával.

A pénzből kijavítják a tetőszerkezetet, az ereszcsatornákat, kicserélik a kör alakú torony bádogburkolatát. A bejárat feletti erkélynél kijavítják a tetőszerkezetet, cserélik a padlózatot és újravakolják az erkély falait.

A földszinten eltávolítják az elkorhadt parkettát, meghosszabbítják a most a vizet a falak alá vezető ereszcsatornákat, és rendbe teszik az épület környéki terepet, ahonnan a falakra és az alapzatba folyik az esővíz.

Forrás: kastelyok.com

Ezeket a munkákat a SZOVA szakértői határozták meg, mint mindenképpen szükséges tennivalókat annak érdekében, hogy megállítsák az épület állagának további romlását. A szükséges előkészítések, szakvélemények, engedélyezések után a kivitelezés 65,1 millió forint lesz, a teljes bekerülési összeg 76,53 millió forint.

Az épület nyugati oldalán módosítják a telekhatárokat is, mert jelenleg az épület nem körüljárható, a szomszédos telek is önkormányzati tulajdonban van. A szomszédos ingatlant a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. bérli, ők elfogadták a módosítást.

Eredetileg az egészet fel akarták újítani

A Gothard-kastély önkormányzati tulajdonban lévő épületét a Modern Városok programjában akarták felújítani Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 , el is készült egy tanulmányterv. Már ez a tanulmány is figyelmeztetett, hogy kevés lesz a keretben szereplő 1,8 milliárd forint, a felújításhoz legalább még egymilliárd kellene Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 .

A 2017. novemberében benyújtott támogatási kérelemben a projekt megvalósításának teljes költsége 1,8 milliárd Ft-ra volt becsülve, ebből beruházás és eszközbeszerzés 1,52 milliárd Ft. Az előkészítés során, 2018. végén elkészült, és a közgyűlés által elfogadott megvalósíthatósági tanulmány a projekt teljes költségvetését 3,45 milliárd Ft-ra becsülte, amiből a beruházás és eszközbeszerzés 3,05 milliárd Ft. Mivel ennyi forrás még ígéret szintjén sem állt rendelkezésre, közbeszerzési eljárás elindítására nem került sor. (Valamennyi összeg bruttó.)

Június közepén készült videó az épület állapotáról

Miután kiderült, hogy ebből a pályázatból nem sikerül felújítani a kastélyt, az is kiderült, az előkészítésre, tervezésre kapott 95 millió forint is kevés, a tanulmány szerint erre legalább 200 millió kellene.

A korábbi városvezetés megpróbálta az állami keretet kibővíttetni, de ez nem sikerült. Így az állami támogatásból megmaradt 76,5 millió forint. Nemény András polgármester idén februárban kérte, hogy ezt a pénzt felhasználhassák a vásárcsarnok felújításánál, de a Miniszterelnökség ezt elutasította.

A most elkészült terveket egyeztetni kell az eredeti támogatóval, Modern Városok Program Bizottságával, de már a nyár elején jelezték A szombathelyi Gothard-kastély állagmegóvására használhatja fel az önkormányzat a 76 milliós állami támogatást 2020. June 25. 14:08 , hogy ezt a pénzt az állagmegóvásra költheti az önkormányzat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet