A szombathelyi Gothard-kastély állagmegóvására használhatja fel az önkormányzat a 76 milliós állami támogatást

Ha a kormány nem engedélyezi a felhasználását, vissza kell fizetni.

Két hete mutattuk meg Videó az elhanyagolt, egyre rosszabb állapotban lévő szombathelyi Gothard-kastélyról 2020. June 10. 13:30 egy videón a herényi Gothard-kastély elkeserítő állapotát. A valaha szebb napokat látott épület most így néz ki:

Az önkormányzati tulajdonban lévő épületet a Modern Városok programjában akarták felújítani Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 , el is készült egy tanulmányterv. Már ez a tanulmány is figyelmeztetett, hogy kevés lesz a keretben szereplő 1,8 milliárd forint, a felújításhoz legalább még egy milliárd kellene Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 .

Azért kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, ami érvénytelen lett, a legolcsóbb ajánlat 3,3 milliárd forintról szólt, a tanulmány 2,7 milliárdról írt.

Miután kiderült, hogy ebből a pályázatból nem sikerül felújítani a kastélyt, az is kiderült, az előkészítésre, tervezésre kapott 95 millió forint is kevés, a tanulmány szerint erre legalább 200 millió kellene.

Forrás: kastelyok.com

A korábbi városvezetés Hende Csaba országgyűlési képviselővel közösen megpróbálta az állami keretet kibővíttetni, de ez nem sikerült. Így az állami támogatásból megmaradt 76,5 millió forint. Nemény András polgármester idén februárban kérte, hogy ezt a pénzt felhasználhassák a vásárcsarnok felújításánál, de a Miniszterelnökség ezt elutasította.

A polgármester ezek után egy újabb levélben a pénzt az Éva-malomnak a Schrammel-életmű elhelyezését célzó felújításához kérte a Miniszterelnökség engedélyét, ezt is elutasították, viszont megjegyezték, hogy a Gothard-kastély állagmegóvására esetleg felhasználhatja az önkormányzat.

Cikkünk megírása közben jött a hír, hogy az államtitkár megerősítette, a 76 milliót felhasználhatják a kastély állagmegóvására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet