Eddig: 1 529 863 / 3 000 000 Ft, 39 támogató. Még9nap.
Légy része az igazságnak!

Videó az elhanyagolt, egyre rosszabb állapotban lévő szombathelyi Gothard-kastélyról

Fel akarták újítani, de túl drága lett volna, álmodtak a helyére rendelőt, postát, idősek otthonát. De régóta nem történik semmi.

Pár napja készült egy rövid videó a herényi Gothard-kastélyról, a felvétel lapunk Youtube-csatornáján elérhető. Jól látszik, hogy egyre rosszabb állapotban van a kastély, az épület omladozik, az udvart felverte a gaz, hangsúlyos a vaskapun lévő lánc és lakat.

A Gothard-kastély

A műemlék kastély 1696-1699 között épült barokk stílusban, 1881-ben, amikor a csillagvizsgálót kialakították, átépítették eklektikussá. Évtizedeken át csillagvizsgáló intézmény működött benne, aztán önkormányzati bérlakásokat alakítottak ki benne.

A Modern Városok programban bejelentették Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 a felújítását, el is készült egy tanulmányterv, ami 95 millióba került. Már ez a tanulmány is figyelmeztetett, hogy kevés lesz a keretben szereplő 1,8 milliárd forint, a felújításhoz legalább még egy milliárd kellene Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 .

Azért kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, ami érvénytelen lett, a legolcsóbb ajánlat 3,3 milliárd forintról szólt. Az őszi önkormányzati választás kampányban az egyik fideszes képviselőjelölt, ma már képviselő azt mondta, le kell bontani a Gothard-kastélyt Lebontatná a szombathelyi Gothard-kastélyt a Fidesz képviselőjelöltje 2019. October 09. 16:59 , a helyére pedig orvosi rendelőt, idősek otthonát és postát kell építeni.

A kastély még áll, de már alig, a felújítás bejelentésekor kiköltöztették a lakókat, most üres. És csak a szellemek látogatják Szombathely szellemépületeit keressük, még többet találtunk - 2. rész 2019. December 13. 08:10 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra