A szombathelyi önkormányzat fut még egy kört a Gothard-kastély megmentéséért

Már le akartak mondani róla, de hirtelen mindenki ugyanazt akarta a csütörtöki közgyűlésen.

A csütörtöki szombathelyi közgyűlésen megtörtént, ami elég ritka, a Gothard-kastélyról szóló vita közben változott meg a városvezetés álláspontja, és mégiscsak futnak még egy kört azért, hogy megmenthessék az enyészettől a herényi Gothard-kastélyt.

szombathelyi Gothard-kastély
A képekre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

A kastély hányattatott sorsáról majdnem pontosan három éve írtunk Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 . Felújítása a 2015-ben bejelentett Modern Városok programjában szerepelt Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 , el is indult a tervezés, és 2017-ben kiköltöztették a kastély szociális bérlakásaiban élő utolsó lakókat is. (A csütörtöki közgyűlésen elhangzott, hogy a kiköltöztetett lakók jobb minőségű lakásokat kaptak.)

Még abban az évben az önkormányzat 94,5 millió forintot kapott a kormánytól arra, hogy előkészítsék a felújítást, kidolgozzák az engedélyes terveket, elvégezzék a kötelező műemléki vizsgálatokat, és lebonyolítsák a közbeszerzési pályázatot.

Az előkészítés során aztán kiderült Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 , hogy az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása, a több mint egymilliárdos drágulást a folyamatos áremelkedésekkel indokolták.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

Így nem tudták elkezdeni a felújítást, amit a kormány fizetett volna, a támogatást viszont nem emelték meg a szükséges szintre. A közgyűlés 2020 júniusában felkérte a polgármestert, kezdeményezzen egyeztetéseket a kormánnyal. Az előkészítésre kapott 94,5 millióból ugyanis megmaradt 76,5 millió forint, és sikerült megegyezni a kormánnyal abban, hogy ezt a pénzt az önkormányzat a kastély állagmegóvására költheti Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00 .

Az állagmegóváshoz szükséges feladatokat a SZOVA állította össze, a tervezést a Szalai Építész Iroda Kft.-vel közösen végezték. Mivel a kastély műemléknek számít, szükséges volt az örökségvédelmi hivatal bevonása is. A szakvélemények alapján azonban jelentősen bővült az elvégzendő feladatok köre, de még az eredetileg tervezett munkák is sokkal többe kerülnének, mint a rendelkezésre álló 76,5 millió forint.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat előzetes árajánlatot kért az eredeti állagmegóvási tervekben szereplő munkákra, a legolcsóbb ajánlat 102 millió forint volt.

A csütörtöki közgyűlés elé kerülő anyagban azt írták, így nem lehet nekiállni az állagmegóvásnak, a városnak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs lehetősége kipótolni a hiányzó összeget. Ezért a városvezetés azt javasolta, hogy a 76,5 millió forintot fizessék vissza a kormánynak, illetve próbálják meg elérni, hogy a város más célra használhassa fel az összeget.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

Ebben az esetben viszont a Gothard-kastély ott marad üresen az enyészetnek, a közgyűlésen is elhangzott, ebben az esetben pár év múlva olyan rossz állapotban lesz, hogy nem lehet megmenteni. Vagyis, ha meghozzák ezt a döntést, az azt jelenti, hogy az önkormányzat lemondott a kastélyról.

Illés Károly, a Fidesz-frakció vezetője közölte, nem támogatják az előterjesztést, és azt javasolta, vizsgálják meg jobban az ügyet. Hosszú, de konstruktív vita alakult ki, kiderült, hogy tulajdonképpen senki sem akarja elengedni a Gothard-kastély ügyét, így a végére kompromisszum született.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

A közgyűlés most nem hozott döntést, arról határoztak, hogy a januári ülésen visszahozzák az ügyet. Addig pedig megvizsgálják, milyen részleges állagmegóvást lehetne kivitelezni a rendelkezésre álló pénzből.

Az is elhangzott, valószínű, hogy az önkormányzatnak kell kipótolnia a megmaradt összeget, de erről is csak januárban döntenek.

A Gothard-kastélyba legutóbb idén májusban látogattunk el Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00 , akkor készültek a cikkben szereplő képek is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet