Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi önkormányzat fut még egy kört a Gothard-kastély megmentéséért

Már le akartak mondani róla, de hirtelen mindenki ugyanazt akarta a csütörtöki közgyűlésen.

A csütörtöki szombathelyi közgyűlésen megtörtént, ami elég ritka, a Gothard-kastélyról szóló vita közben változott meg a városvezetés álláspontja, és mégiscsak futnak még egy kört azért, hogy megmenthessék az enyészettől a herényi Gothard-kastélyt.

szombathelyi Gothard-kastély
A képekre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

A kastély hányattatott sorsáról majdnem pontosan három éve írtunk Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 . Felújítása a 2015-ben bejelentett Modern Városok programjában szerepelt Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 , el is indult a tervezés, és 2017-ben kiköltöztették a kastély szociális bérlakásaiban élő utolsó lakókat is. (A csütörtöki közgyűlésen elhangzott, hogy a kiköltöztetett lakók jobb minőségű lakásokat kaptak.)

Még abban az évben az önkormányzat 94,5 millió forintot kapott a kormánytól arra, hogy előkészítsék a felújítást, kidolgozzák az engedélyes terveket, elvégezzék a kötelező műemléki vizsgálatokat, és lebonyolítsák a közbeszerzési pályázatot.

Az előkészítés során aztán kiderült Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 , hogy az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása, a több mint egymilliárdos drágulást a folyamatos áremelkedésekkel indokolták.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

Így nem tudták elkezdeni a felújítást, amit a kormány fizetett volna, a támogatást viszont nem emelték meg a szükséges szintre. A közgyűlés 2020 júniusában felkérte a polgármestert, kezdeményezzen egyeztetéseket a kormánnyal. Az előkészítésre kapott 94,5 millióból ugyanis megmaradt 76,5 millió forint, és sikerült megegyezni a kormánnyal abban, hogy ezt a pénzt az önkormányzat a kastély állagmegóvására költheti Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00 .

Az állagmegóváshoz szükséges feladatokat a SZOVA állította össze, a tervezést a Szalai Építész Iroda Kft.-vel közösen végezték. Mivel a kastély műemléknek számít, szükséges volt az örökségvédelmi hivatal bevonása is. A szakvélemények alapján azonban jelentősen bővült az elvégzendő feladatok köre, de még az eredetileg tervezett munkák is sokkal többe kerülnének, mint a rendelkezésre álló 76,5 millió forint.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat előzetes árajánlatot kért az eredeti állagmegóvási tervekben szereplő munkákra, a legolcsóbb ajánlat 102 millió forint volt.

A csütörtöki közgyűlés elé kerülő anyagban azt írták, így nem lehet nekiállni az állagmegóvásnak, a városnak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs lehetősége kipótolni a hiányzó összeget. Ezért a városvezetés azt javasolta, hogy a 76,5 millió forintot fizessék vissza a kormánynak, illetve próbálják meg elérni, hogy a város más célra használhassa fel az összeget.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

Ebben az esetben viszont a Gothard-kastély ott marad üresen az enyészetnek, a közgyűlésen is elhangzott, ebben az esetben pár év múlva olyan rossz állapotban lesz, hogy nem lehet megmenteni. Vagyis, ha meghozzák ezt a döntést, az azt jelenti, hogy az önkormányzat lemondott a kastélyról.

Illés Károly, a Fidesz-frakció vezetője közölte, nem támogatják az előterjesztést, és azt javasolta, vizsgálják meg jobban az ügyet. Hosszú, de konstruktív vita alakult ki, kiderült, hogy tulajdonképpen senki sem akarja elengedni a Gothard-kastély ügyét, így a végére kompromisszum született.

szombathelyi Gothard-kastély
Mészáros D. Zsolt

A közgyűlés most nem hozott döntést, arról határoztak, hogy a januári ülésen visszahozzák az ügyet. Addig pedig megvizsgálják, milyen részleges állagmegóvást lehetne kivitelezni a rendelkezésre álló pénzből.

Az is elhangzott, valószínű, hogy az önkormányzatnak kell kipótolnia a megmaradt összeget, de erről is csak januárban döntenek.

A Gothard-kastélyba legutóbb idén májusban látogattunk el Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00 , akkor készültek a cikkben szereplő képek is.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet