Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély

Nagy álmok helyett kis állagmegóvás kezdődik.

Bár csábító, most nem soroljuk fel Szombathely összes romlásnak indult patinás épületét, amelyeknek felújítására nincs meg az akarat vagy a pénz.

A képzeletbeli lista egyik kiemelt szereplője lenne a herényi Gothard-kastély, amelynek a felújítása elvileg bent volt a Modern Városok programjában Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 és megannyi politikus programjában Lebontatná a szombathelyi Gothard-kastélyt a Fidesz képviselőjelöltje 2019. October 09. 16:59 , hogy aztán éppúgy ne legyen belőle semmi, mint a többi hasonló nekirugaszkodásból.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Eredetileg ugyanis úgy számoltak, hogy 1,8 milliárd kell a felújításhoz, hogy aztán kiderüljön, ezt még nagyjából kettővel be kellene szorozni.

Így aztán parkolópályára került épület, illetve annyi történt, hogy az állam nagy kegyesen 76 millió forintot – egy tisztességesebb családi ház árát – adott állagmegóvásra 76 milliós állami támogatásból előzik meg a szombathelyi Gothard-kastély további állagromlását 2020. October 29. 07:18 .

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Most szerettünk volna fényképezővel bejutni az épületbe, megnézni és megmutatni, hogy milyen állapotban van az egykori gyönyörűséges kastély, de a Szova mint fenntartó elutasította kérésünket, mondván, az épület balesetveszélyes.

Így maradtak a külső fotók.

Azt viszont megtudtuk, hogy Szombathely számlájára már a múlt év végén megérkezett az állagmegóvásra kapott 76 millió forint. A tavasz folyamán kiválasztották a tervezőt, elkészültek az engedélyezési tervek, amiket be is nyújtottak a hatóságnak.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Ha ezek zöld utat kapnak és elkészülnek a kiviteli tervek is, akkor majd közbeszerzéssel megkeresik a kivitelezőt. Ezután indulhatnak a tényleges munkák.

Mi történik 76 millió forintból?

„A tervezett állagmegóvási munkák között legjelentősebb a tetőhéjazat és lécezés cseréje, a tető helyenkénti szükségszerű felújítása az indokolt bádogozási javításokkal. Emellett a torony bitumenes szigetelésének cseréje, a bejárat feletti erkély állagmegóvása, a gombásodott parketta felszedése, a villámhárító újraépítése, a károsodott-elgombásodott födém cseréje, egyes kémények felújítása, és az épület mögötti földfeltöltődés eltávolítása is meg fog történni” – tájékoztatta lapunkat a városháza.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Mi pedig abban reménykedünk, hogy az épület a munkálatok megkezdéséig nem rohad le annyira, hogy a végén még ehhez sem lesz elég az állami pénz.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

A 16. században épült, hányattatott sorsú Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 kastély valóságos rendbetételére egyelőre még reménysugár sincs.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra