Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély

Nagy álmok helyett kis állagmegóvás kezdődik.

Bár csábító, most nem soroljuk fel Szombathely összes romlásnak indult patinás épületét, amelyeknek felújítására nincs meg az akarat vagy a pénz.

A képzeletbeli lista egyik kiemelt szereplője lenne a herényi Gothard-kastély, amelynek a felújítása elvileg bent volt a Modern Városok programjában Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 és megannyi politikus programjában Lebontatná a szombathelyi Gothard-kastélyt a Fidesz képviselőjelöltje 2019. October 09. 16:59 , hogy aztán éppúgy ne legyen belőle semmi, mint a többi hasonló nekirugaszkodásból.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Eredetileg ugyanis úgy számoltak, hogy 1,8 milliárd kell a felújításhoz, hogy aztán kiderüljön, ezt még nagyjából kettővel be kellene szorozni.

Így aztán parkolópályára került épület, illetve annyi történt, hogy az állam nagy kegyesen 76 millió forintot – egy tisztességesebb családi ház árát – adott állagmegóvásra 76 milliós állami támogatásból előzik meg a szombathelyi Gothard-kastély további állagromlását 2020. October 29. 07:18 .

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Most szerettünk volna fényképezővel bejutni az épületbe, megnézni és megmutatni, hogy milyen állapotban van az egykori gyönyörűséges kastély, de a Szova mint fenntartó elutasította kérésünket, mondván, az épület balesetveszélyes.

Így maradtak a külső fotók.

Azt viszont megtudtuk, hogy Szombathely számlájára már a múlt év végén megérkezett az állagmegóvásra kapott 76 millió forint. A tavasz folyamán kiválasztották a tervezőt, elkészültek az engedélyezési tervek, amiket be is nyújtottak a hatóságnak.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Ha ezek zöld utat kapnak és elkészülnek a kiviteli tervek is, akkor majd közbeszerzéssel megkeresik a kivitelezőt. Ezután indulhatnak a tényleges munkák.

Mi történik 76 millió forintból?

„A tervezett állagmegóvási munkák között legjelentősebb a tetőhéjazat és lécezés cseréje, a tető helyenkénti szükségszerű felújítása az indokolt bádogozási javításokkal. Emellett a torony bitumenes szigetelésének cseréje, a bejárat feletti erkély állagmegóvása, a gombásodott parketta felszedése, a villámhárító újraépítése, a károsodott-elgombásodott födém cseréje, egyes kémények felújítása, és az épület mögötti földfeltöltődés eltávolítása is meg fog történni” – tájékoztatta lapunkat a városháza.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

Mi pedig abban reménykedünk, hogy az épület a munkálatok megkezdéséig nem rohad le annyira, hogy a végén még ehhez sem lesz elég az állami pénz.

szombathelyi Gothard-kastély
Kattintson a képre a galériáhot!
Mészáros D. Zsolt

A 16. században épült, hányattatott sorsú Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 kastély valóságos rendbetételére egyelőre még reménysugár sincs.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek