Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átfogó ipari és környezetvédelmi fejlesztésekre készül Szombathely

A városvezetés 2030-ig több új iparágat és környezetkímélőbb tömegközlekedést ígér.

Körülbelül egy hónapja Kérdőíven tudakolja a városvezetés, milyen Szombathelyen szeretnénk élni a jövőben March 12. 07:07 számoltunk be róla, hogy a szombathelyi városvezetés kérdőívben tudakolja a város lakóitól, hogy milyen Szombathelyen szeretnének élni a jövőben. A kérdőív a Szombathely 2030 program része, mely a vasi megyeszékhely hosszú távú városfejlesztési elképzelése.

Hasonló programmal állt elő egyébként nem sokkal Szombathely előtt Zalaegerszeg, Zalaegerszeg: Elektromos buszok, megújuló Gébárti-tó, 30 milliárd utak építésére és felújításokra January 31. 06:56 Debrecen és Szeged is.

Márciusban mi is útjára bocsátottunk egy kisebb kérdőívet Olvasóink megszavazták, milyen Szombathelyen szeretnének élni tíz év múlva March 25. 07:03 olvasóink közt, melyben szintén arra voltunk kíváncsiak, hogy önök szerint hogyan lehetne jobbá tenni Szombathelyet. Ennek eredményét itt Olvasóink megszavazták, milyen Szombathelyen szeretnének élni tíz év múlva March 25. 07:03 olvashatja.

De térjünk is rá a Szombathely 2030 programra

Az elkészült programot nevezhetnénk akár mesterkulcsnak is, ami minden zárat kinyit – mondta Nemény András polgármester a program elfogadásáról és társadalmasításáról szóló április 8-i online sajtótájékoztatón.

Online sajtótájékoztatón Nemény András és Bokányi Adrienn
Nyugat.hu

A polgármester kifejtette, hogy a tervezetet véleményezte a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, kisebb és nagyobb városi cégek, civil szervezetek, egyéb érdekvédő szervezetek és a kérdőív segítségével több mint ezer szombathelyi polgár.

Nemény András elmondta, hogy a program párhuzamosan, szoros összhangban fog megvalósulni más fejlesztési programokkal, mint például az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési program, az Európai Egészségügyi program, a különböző ágazati operatív programok és területi operatív programok.

Ez azért fontos, mert egy térség, ágazat vagy város fejlesztését nem lehet egyéni akcióként kezelni. Mivel a különböző fejlesztési programok számára gyakran ugyanazok az uniós és kormányzati források állnak rendelkezésre, összehangoltan kell dolgozni ezeken – részletezte a polgármester.

A programot már Navracsics Tibor, az északnyugat-magyarországi gazdasági zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos is látta, és Nemény András szerint nagyon jó véleményt fogalmazott meg róla.

A Szombathely 2030-at előkészítő szakmai csapatot Bokányi Adrienn tanácsnok koordinálta. Ő a tájékoztatón arról beszélt, hogy a program két fő témára, az ipari szerkezetváltás témájára és az intelligens, zöld város témájára épül.

Az ipari szerkezetváltásról

A programban a meglévő gazdasági szereplők megtartása, a meglévő munkahelyek biztosítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk az úgynevezett kitörési pont keresésére is – ismertette a részleteket Bokányi Adrienn.

Az egészségipar lehet egy ilyen kitörési pont, azon belül is a rehabilitáció és a prevenció: a sportrehabilitációs és a megyei termálfürdős intézményrendszerünkre érdemes építeni – tette hozzá.

A már meglévő munkáltatók segítését és az újak idecsábítását a tanácsnok szerint minőségi oktatási-, illetve minőségi kutatás-fejlesztési háttér biztosításával fogják elérni. A teljesség igénye nélkül Bokányi Adrienn felsorolt néhány konkrét projektelemet: gyártásszimulációs központ létrehozása, duális szakképző központ megalapítása, az ELTE-vel közösen egy digitális módszertani intézet létrehozása.

Mindehhez természetes olyan infrastrukturális beruházások is társulnak majd, mint például a közutak fejlesztése – tette hozzá.

Az intelligens, zöld városról

Ezen a témán belül a program sok olyan elemet tartalmaz, mely a körforgásos gazdaság erősítésével, a fenntartható zöld közlekedéssel, a vízgazdálkodással, az okos város megoldásokkal, illetve kereskedelem- és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkoznak.

Minél nagyobb betűkkel van írva, annál gyakrabban fordult elő a város lakói által beküldött javaslatokban.
Szombathely Önkormányzata

"Fontosnak tartjuk például a szelektív hulladékgyűjtés teljes városra való kiterjesztését" – részletezte Bokányi Adrienn, majd megvalósítandó célként említette még többek közt a családi házas övezetek esővízgyűjtését, a kerékpárút-hálózat fejlesztését, a környezetkímélőbb és rugalmasabb tömegközlekedést és a köztéri okoseszközök telepítését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Kérdőíven tudakolja a városvezetés, milyen Szombathelyen szeretnénk élni a jövőben

Nagyrészt elkészült a vasi megyeszékhely stratégiai városfejlesztési terve.

Olvasóink megszavazták, milyen Szombathelyen szeretnének élni tíz év múlva

Kevesebb szennyező gyárat és autót, több kerékpárost és gyalogost szeretnének. És kérik a kis- és középvállalkozások támogatását.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra