Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átfogó ipari és környezetvédelmi fejlesztésekre készül Szombathely

A városvezetés 2030-ig több új iparágat és környezetkímélőbb tömegközlekedést ígér.

Körülbelül egy hónapja Kérdőíven tudakolja a városvezetés, milyen Szombathelyen szeretnénk élni a jövőben March 12. 07:07 számoltunk be róla, hogy a szombathelyi városvezetés kérdőívben tudakolja a város lakóitól, hogy milyen Szombathelyen szeretnének élni a jövőben. A kérdőív a Szombathely 2030 program része, mely a vasi megyeszékhely hosszú távú városfejlesztési elképzelése.

Hasonló programmal állt elő egyébként nem sokkal Szombathely előtt Zalaegerszeg, Zalaegerszeg: Elektromos buszok, megújuló Gébárti-tó, 30 milliárd utak építésére és felújításokra January 31. 06:56 Debrecen és Szeged is.

Márciusban mi is útjára bocsátottunk egy kisebb kérdőívet Olvasóink megszavazták, milyen Szombathelyen szeretnének élni tíz év múlva March 25. 07:03 olvasóink közt, melyben szintén arra voltunk kíváncsiak, hogy önök szerint hogyan lehetne jobbá tenni Szombathelyet. Ennek eredményét itt Olvasóink megszavazták, milyen Szombathelyen szeretnének élni tíz év múlva March 25. 07:03 olvashatja.

De térjünk is rá a Szombathely 2030 programra

Az elkészült programot nevezhetnénk akár mesterkulcsnak is, ami minden zárat kinyit – mondta Nemény András polgármester a program elfogadásáról és társadalmasításáról szóló április 8-i online sajtótájékoztatón.

Online sajtótájékoztatón Nemény András és Bokányi Adrienn
Nyugat.hu

A polgármester kifejtette, hogy a tervezetet véleményezte a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, kisebb és nagyobb városi cégek, civil szervezetek, egyéb érdekvédő szervezetek és a kérdőív segítségével több mint ezer szombathelyi polgár.

Nemény András elmondta, hogy a program párhuzamosan, szoros összhangban fog megvalósulni más fejlesztési programokkal, mint például az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési program, az Európai Egészségügyi program, a különböző ágazati operatív programok és területi operatív programok.

Ez azért fontos, mert egy térség, ágazat vagy város fejlesztését nem lehet egyéni akcióként kezelni. Mivel a különböző fejlesztési programok számára gyakran ugyanazok az uniós és kormányzati források állnak rendelkezésre, összehangoltan kell dolgozni ezeken – részletezte a polgármester.

A programot már Navracsics Tibor, az északnyugat-magyarországi gazdasági zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos is látta, és Nemény András szerint nagyon jó véleményt fogalmazott meg róla.

A Szombathely 2030-at előkészítő szakmai csapatot Bokányi Adrienn tanácsnok koordinálta. Ő a tájékoztatón arról beszélt, hogy a program két fő témára, az ipari szerkezetváltás témájára és az intelligens, zöld város témájára épül.

Az ipari szerkezetváltásról

A programban a meglévő gazdasági szereplők megtartása, a meglévő munkahelyek biztosítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk az úgynevezett kitörési pont keresésére is – ismertette a részleteket Bokányi Adrienn.

Az egészségipar lehet egy ilyen kitörési pont, azon belül is a rehabilitáció és a prevenció: a sportrehabilitációs és a megyei termálfürdős intézményrendszerünkre érdemes építeni – tette hozzá.

A már meglévő munkáltatók segítését és az újak idecsábítását a tanácsnok szerint minőségi oktatási-, illetve minőségi kutatás-fejlesztési háttér biztosításával fogják elérni. A teljesség igénye nélkül Bokányi Adrienn felsorolt néhány konkrét projektelemet: gyártásszimulációs központ létrehozása, duális szakképző központ megalapítása, az ELTE-vel közösen egy digitális módszertani intézet létrehozása.

Mindehhez természetes olyan infrastrukturális beruházások is társulnak majd, mint például a közutak fejlesztése – tette hozzá.

Az intelligens, zöld városról

Ezen a témán belül a program sok olyan elemet tartalmaz, mely a körforgásos gazdaság erősítésével, a fenntartható zöld közlekedéssel, a vízgazdálkodással, az okos város megoldásokkal, illetve kereskedelem- és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkoznak.

Minél nagyobb betűkkel van írva, annál gyakrabban fordult elő a város lakói által beküldött javaslatokban.
Szombathely Önkormányzata

"Fontosnak tartjuk például a szelektív hulladékgyűjtés teljes városra való kiterjesztését" – részletezte Bokányi Adrienn, majd megvalósítandó célként említette még többek közt a családi házas övezetek esővízgyűjtését, a kerékpárút-hálózat fejlesztését, a környezetkímélőbb és rugalmasabb tömegközlekedést és a köztéri okoseszközök telepítését.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Kérdőíven tudakolja a városvezetés, milyen Szombathelyen szeretnénk élni a jövőben

Nagyrészt elkészült a vasi megyeszékhely stratégiai városfejlesztési terve.

Olvasóink megszavazták, milyen Szombathelyen szeretnének élni tíz év múlva

Kevesebb szennyező gyárat és autót, több kerékpárost és gyalogost szeretnének. És kérik a kis- és középvállalkozások támogatását.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra