Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már a Greenpeace is beszállt az Őrségbe tervezett fúrás elleni harcba

A nagypályás környezetvédő szervezetnek követelései is vannak.

Múlt héten robbant a hír, Kőolajkút-mélyítést terveznek az Őrségben February 14. 10:58 hogy a MOL próbafúrást akar végezni Őriszentpéter mellett, a lakott területtől mintegy 400 méterre. Az engedélykérési eljárást még tavaly indították el a Vas megyei Kormányhivatalnál, a tervek szerint a fúrás 4-6 hétig, napi 24 órában zajlana.

Mindezt nem fogadták túl jól sem a helyiek, sem a környezetvédők. Indult online petíció, a lakók mellett pedig tiltakozik az önkormányzat is. Erről videóban is mesélt nekünk „Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben” February 25. 07:08 egy környéken lakó férfi, illetve Őriszentpéter polgármestere, Őri Zoltán is.

Most pedig egy újabb szereplő tűnt fel a színen.

Semmi keresnivalója nincs egy kőolajkútnak az Őrségi Nemzeti Parkban – kezdi közleményét a Greenpeace. Mint írják, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják, hogy a MOL éppen most, az egyre súlyosbodó éghajlati- és ökológiai válságban tervez kőolajkutat az Őrségi Nemzeti Park területén.

Nem is tétlenkednek, ügyfélként bejelentkeztek a Vas Megyei Kormányhivatalnál a tervezett kút engedélyezési eljárásába, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjenek a beruházás megakadályozásáért.

A Greenpeace azt követeli, hogy az olajcég ne rombolja védett természeti értékeinket és mihamarabb hagyjon fel a fosszilis energiahordozók kitermelésének bővítésével, ugyanis a munkálatokkal járó szén-dioxid-kibocsátás pedig még tovább fokozná a klímaválságot.

Dörgő Zsuzsi/Greenpeace

„2021-ben a klíma- és ökológiai válság közepén a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésén kellene fáradozni, nem pedig új olaj- vagy földgázkutakat fúrni. Azt pedig, hogy egy magyar nagyvállalat közérdekre hivatkozva kezdene rombolásba természetvédelmi területen, hogy a végén csak még több klímagyilkos gáz juthasson a levegőbe, érthetetlennek és abszurdnak tartjuk. Ráadásul teljesen egyetértünk a helyiekkel, az Őrség csendje közérdek, egy páratlan természeti tájról van szó, amit így kell megőriznünk, megvédenünk” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace kampányfelelőse.

Hangsúlyozzák, hogy nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és természeti értékeinket védjék és hosszú távon megőrizzék. A kútfúrás pedig rengeteg káros hatással járna a terület természetes élővilágára, mind a növényekre, állatokra és a környéken lakó emberekre is.

Hogy mennyire lesz szükség a nagypályás környezetvédő szervezet akcióira, az bizonytalan. Ugyanis a MOL néhány napja bejelentette, hogy 6 hónapra felfüggesztette az engedélykérési eljárást a kormányhivatalnál.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra