Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már a Greenpeace is beszállt az Őrségbe tervezett fúrás elleni harcba

A nagypályás környezetvédő szervezetnek követelései is vannak.

Múlt héten robbant a hír, Kőolajkút-mélyítést terveznek az Őrségben February 14. 10:58 hogy a MOL próbafúrást akar végezni Őriszentpéter mellett, a lakott területtől mintegy 400 méterre. Az engedélykérési eljárást még tavaly indították el a Vas megyei Kormányhivatalnál, a tervek szerint a fúrás 4-6 hétig, napi 24 órában zajlana.

Mindezt nem fogadták túl jól sem a helyiek, sem a környezetvédők. Indult online petíció, a lakók mellett pedig tiltakozik az önkormányzat is. Erről videóban is mesélt nekünk „Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben” February 25. 07:08 egy környéken lakó férfi, illetve Őriszentpéter polgármestere, Őri Zoltán is.

Most pedig egy újabb szereplő tűnt fel a színen.

Semmi keresnivalója nincs egy kőolajkútnak az Őrségi Nemzeti Parkban – kezdi közleményét a Greenpeace. Mint írják, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják, hogy a MOL éppen most, az egyre súlyosbodó éghajlati- és ökológiai válságban tervez kőolajkutat az Őrségi Nemzeti Park területén.

Nem is tétlenkednek, ügyfélként bejelentkeztek a Vas Megyei Kormányhivatalnál a tervezett kút engedélyezési eljárásába, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjenek a beruházás megakadályozásáért.

A Greenpeace azt követeli, hogy az olajcég ne rombolja védett természeti értékeinket és mihamarabb hagyjon fel a fosszilis energiahordozók kitermelésének bővítésével, ugyanis a munkálatokkal járó szén-dioxid-kibocsátás pedig még tovább fokozná a klímaválságot.

Dörgő Zsuzsi/Greenpeace

„2021-ben a klíma- és ökológiai válság közepén a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésén kellene fáradozni, nem pedig új olaj- vagy földgázkutakat fúrni. Azt pedig, hogy egy magyar nagyvállalat közérdekre hivatkozva kezdene rombolásba természetvédelmi területen, hogy a végén csak még több klímagyilkos gáz juthasson a levegőbe, érthetetlennek és abszurdnak tartjuk. Ráadásul teljesen egyetértünk a helyiekkel, az Őrség csendje közérdek, egy páratlan természeti tájról van szó, amit így kell megőriznünk, megvédenünk” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace kampányfelelőse.

Hangsúlyozzák, hogy nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és természeti értékeinket védjék és hosszú távon megőrizzék. A kútfúrás pedig rengeteg káros hatással járna a terület természetes élővilágára, mind a növényekre, állatokra és a környéken lakó emberekre is.

Hogy mennyire lesz szükség a nagypályás környezetvédő szervezet akcióira, az bizonytalan. Ugyanis a MOL néhány napja bejelentette, hogy 6 hónapra felfüggesztette az engedélykérési eljárást a kormányhivatalnál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra