Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben”

Beteg, idétlen koncepció ez – mondta kameránkba egy környéken lakó férfi. Őriszentpéteren jártunk, ahol a civilek tiltakozása ellenére a MOL próbafúrást akar végezni.

A múlt héten robbant ki az ügy, Kőolajkút-mélyítést terveznek az Őrségben February 14. 10:58 miszerint a MOL próbafúrást akar végezni az Őrségben, Őriszentpéter mellett, a lakott területtől mintegy 400 méterre.

Mol fúrás
A távolban, az erdő mellett indulna a próbafúrás.
Kiss Tamás

A MOL indított engedélykérési eljárást a Vas megyei Kormányhivatalnál, a tervek szerint a fúrás 4-6 hétig, napi 24 órában zajlana.

A terv ellen nem csak a lakók, hanem környezetvédők is tiltakoztak, az őriszentpéteri önkormányzat is a próbafúrás ellen van, és online petíció is indult.

Szerda délelőtt elmentünk Őriszentpéterre, a Galambos-szerre. A próbafúrás tervezett helyszínéig nem jutottunk el, a nagy sár miatt elakadt az autónk.

Mol fúrás
A természetet féltik a kezdeményezéstől.
Kiss Tamás

Egy Galambos szeren élő férfi, Priol Zoltán kérdésünkre azt mondta, elhibázott, beteg koncepcióról van szó. Ahogy nem teszünk idősek otthona mellé krematóriumot, óvodába mészárszéket, csizmát az asztalra, úgy nem fúrunk olajkutat az Őrségben – mondta.

Őri Zoltánnal, Őriszentpéter polgármesterével a város főterén találkoztunk. A kisváros első embere kijelentette, megkérdezték a lakók véleményét, és az önkormányzat is tiltakozik a próbafúrás ellen.

Őr Zoltán interjú
Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere.
Mészáros D. Zsolt

A polgármester azt is kifejtette, hogy a környezetvédelem mellett a gazdasági szempontok is fontosak. A városnak nincs számottevő ipara, nincs ipari tevékenysége, de a turizmus virágzik, rengetegen működtetnek szálláshelyet, és attól tartanak, hogy a MOL tevékenysége elriasztja a turistákat.

Részletek a helyszínen készült videónkban:

Lapunk még a múlt héten megkereste a MOL-t, Őriszentpéter aggódik, a MOL szerint sok a téves információ a fúrással kapcsolatban February 19. 11:17 a cég azt írta kérdéseinkre, hogy addig nem kezdik el a munkát, amíg „lakossági fórum keretében nem egyeztettünk a helyiekkel, és nem tisztáztunk minden felmerülő kérdést”.

Őr Zoltán interjú
Őriszetnpéter gyakorlatilag a turizmusból él.
Mészáros D. Zsolt

Közben aztán kiderült, hogy a MOL felfüggesztette az engedélykérési eljárást a kormányhivatalnál. A felfüggesztés hat hónapig érvényes, ha ez alatt a hat hónap alatt a cég nem indítja újra az eljárást, akkor lejár a kérelem. Vagyis nem kapnak engedélyt a próbafúrásra.

Megkerestük az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságát is, ahol annyit közöltek, hogy az ügyben a kormányhivatal illetékes.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra