Sárvár gyógyhellyé lett

28 éve egy magyar település sem kapta meg a címet, most viszont Sárvár két területét is gyógyhellyé nyilvánították. Fejlesztési tervekről is beszámolunk.

Ünnepélyes keretek között vehette át Kondora István, Sárvár polgármestere a sárvári területek gyógyhellyé nyilvánításáról szóló oklevelet dr. Paller Judit országos tisztifőorvostól. A sárvári várban megtartott rendezvényen a méltató szavak mellett egy különös zenei csemegét is hallhattak a jelenlévők.

28 éve

Közel három évtizede Sárvár az első magyar település, ami megfelelt a gyógyhellyé nyilvánítás rendkívül szigorú feltételeinek. Egy kis ízelítő: természeti adottságai a gyógyhely cím elérésének megfelelnek. Gyógyvize kiváló, minősített, a fürdőhely természeti környezete rendezett, parkosított, levegője kiváló, a zajszennyezés nem haladja meg a határértéket. A gyógyhellyé nyilvánítás társadalmi-gazdasági feltételei is adottak: a gyógyfürdő kül- és belföldön egyaránt ismert, magas a település presztízse, jó a városimázs, egyaránt a bel- és külföldi turizmus célpontja, nincs szennyező ipar, egyéb szennyező gazdasági tevékenység; megfelelő mennyiségű és minőségű szállóhelyekkel rendelkezik. Erről dr. Szíjártó Valéria, a város jegyzője számolt be.

Sárvári területeket nyilvánítottak gyógyhellyé
Sárvári területeket nyilvánítottak gyógyhellyé
Tánczos Mihály

Eddig 13 település tartozott ahhoz az "elit körhöz", akik viselhették a gyógyhely nevet. Mostantól Sárvár is ide tartozik. Az erről szóló oklevelet az országos tisztifőorvos, dr. Paller Judit adta át Sárvár polgármesterének. A főorvos asszony kiemelte, a klimatikus viszony, a termálvíz és a jó vezetők önmagukban még nem elegek. Ehhez a címhez Sárvár lakosai is kellettek. Az a mód, ahogy a vendéget fogadják, ahogy viszonyulnak hozzá. És az komoly feladat lesz a későbbiekben is, hogy őrizzék ezt a címet, hogy a város méltó maradhasson rá.

Az oklevél fanfáros átvétele után Kondora István polgármester elmondta, még nem vett át olyan oklevelet, ami Sárvár minden lakosának szól. Biztos abban, hogy a város helytörténetében ez a nap piros betűkkel szerepel majd. A polgármester megemlítette a legfontosabb mérföldköveket a gyógyhellyé válás útján a kutak fúrásától az első fürdőn át a jelenig, nem feledve azt a remek reklámkampányt, ami évtizedeken át máig él az emberekben és aminek szintén nagyon sokat köszönhet a város. "Köszönjük néked Sárvár, Sárvári Termál Kristály". Ha valaki nem tudja, miről van szó, itt megnézheti.

Sárvári területeket nyilvánítottak gyógyhellyé
Sárvári területeket nyilvánítottak gyógyhellyé
Tánczos Mihály

Gyermekkórus és beszédek

A közel egy órás ünnepi műsorban sárvári gyermekkórus is szerepelt, felszólalt Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató helyettese és szó esett a fejlesztési tervekről, amin már gőzerővel dolgoznak a város vezetői. Akit érdekel mindezt vágatlanul megnézheti, meghallgathatja az alábbi linken.

Keresik a 40 éves kazetta gazdáját

A Sárvári Gyógy- és Élményfürdő továbbra is keresi azt a férfit, aki kb. 40 éve egy Centrum Áruházat reklámozó táskában eláshatta azt a kazettát, amire egy hölgyet Sárvárra csábító dalt énekelt fel. A már alig hallható felvétel megihlette Berta Zsoltot és Halper Lászlót és a több évtizedes felvételt feldolgozva megírták a Júlia című dalt, amit elő is adtak a vendégeknek, nagy sikert aratva. A nóta itt meghallgatható, 1:00-tól.

Ha a dal eredeti szerzője magára ismer és bizonyxítani tudja, hogy ő az a hősszerelmes, aki a dalt énekelte, akkor nagyon értékes ajándékra számíthat a gyógyfürdőtől.

Sárvári területeket nyilvánítottak gyógyhellyé
Igazgatók az ünnepségen
Tánczos Mihály

Háttér

Sárvár önkormányzatának képviselő-testülete 2011. tavaszán határozott arról, hogy a város gyógyturizmusban betöltött szerepének erősítése érdekében a település egyes részeit - elsősorban a gyógyfürdőt és környezetét - gyógyhellyé kívánja nyilváníttatni. Ekkor a nyilvántartásban 13 gyógyhely szerepelt, az utolsó minősítő eljárás 1984-ben zajlott. A gyógyhellyé nyilvánítás eléréséhez a természetes gyógytényezőkről szóló egészségügyi miniszteri rendelet alapján kellett a háttértanulmányokat és a pályázathoz szükséges dokumentációt elkészíteni, az eljárást lefolytatni. A testület a folyamat menedzselésével az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt.-t bízta meg.

A döntés-előkészítési szakasz lezárulásával az önkormányzat 2011 nyarán döntött a gyógyhellyé minősítendő terület nagyságáról, majd a gyógyhely végleges határai 2011 őszén kerültek kijelölésre az illetékes hatósággal, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalával történt egyeztetéseket követően. Ennek eredményeképpen a városon belül két területegységet határoltak le. Az északi, kisebb gyógyhelyi terület teljes egészében az Arborétum területére esik, az ettől délebbre elhelyezkedő gyógyhelyi terület nagyobb kiterjedésű, magában foglalja a gyógyfürdőt és kiterjedt zöldterületeket. Mindkét gyógyhelyi területet védőzóna övezi az előírásoknak megfelelően.

Szintén 2011. nyarán született önkormányzati döntés a pályázathoz szükséges környezeti mérések megrendeléséről és a szükséges dokumentációk beszerzéséről. Ennek a felkészülési és mérési szakasznak a keretében készült el 2012. januárjában egy Gyógyhelyi Fejlesztési Program is.

2012. októberében az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala megküldte a határozatait arról, hogy az önkormányzat kérelmében megjelölt két területet „Sárvár – Gyógyvarázs” és „Sárvár- Arborétum” elnevezéssel gyógyhellyé nyilvánította. Ezzel Sárvár az ország 14. nyilvántartásba vett gyógyhelye lett.

Sárvár életében 1961-től van jelen a gyógyvíz, ekkor a kőolajkutatások során találtak rá az értékes vízre. Sárváron kétféle vizet is megtalálunk: a gyógymedencékben található víz 1200 méteres mélységből 43 °C-os, a másik 2000 méterről 83°C-os hőmérsékleten tör a felszínre, ez utóbbinak fontos összetevője a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor és még számos nyomelem.

A gyógyvízre épülő idegenforgalom az 1980-as évek elejétől erősödött meg. A már korábban megépült fürdő és kemping évi átlagban 160 ezer látogatót fogadott. Akkoriban a jelenlegi fürdő helyén még sportpálya volt. 1983-ban tették le a Danubius Termálszálló alapkövét, ami 1985-ben nyitott meg az osztrák-magyar idegenforgalmi együttműködés keretében.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő 2002-ben nyitotta meg kapuit, ezzel a város tovább erősítette pozícióját az egészségturisztikai piacon és idegenforgalma is fellendült. A fürdő Magyarországon egyedülállóként a színvonalas szolgáltatásai miatt 2004-ben az Európai Királyi Fürdők Szövetségének (Royal Spas of Europe) tagjává vált. 2007 áprilisában a gyógy- és wellnessfürdő elnyerte az EuropeSpa-med minőségi díjat, 2008-ban a Magyar Fürdőszövetség Minősítő Bizottsága a legmagasabb, négycsillagos kategóriába sorolta. 2010-ben adták át a fürdő második ütemét, a 3 milliárdos fejlesztéssel családi fürdővé vált a komplexum, amelynek látogatószáma 2011-ben elérte a 720 ezer főt.

A jelentős fejlesztések hatására új szállodák jöttek létre (Vital Med Hotel, Park Inn Hotel, Spirit Hotel), emellett számos új panzió, apartman is nyílt. A szálláskapacitás jelentős bővülését jól mutatja, hogy míg 2001-ben a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 26 ezer fő volt, addig 2011-ben 444 ezer, ezzel Magyarország 7. leglátogatottabb települése lett Sárvár.

A gyógyhellyé nyilvánítást tanúsító oklevél átadási ünnepségen került bemutatásra a „Gyógyvarázs öt csillagban” elnevezésű gyógyhelyi fejlesztési program. Célja, hogy olyan stratégiai irányt mutasson a kijelölt gyógyhely és térsége konkrét fejlesztési kérdéseiben, amely segítségével Sárvár – nem csak nevében, hanem valójában is – gyógyhely lehet az elkövetkezendő években. A gyógyhelyi fejlesztési koncepció öt pilléren nyugszik, „öt csillagban” összpontosul, híven az „Öt csillagos várost építünk!”szlogenhez. A tervek között szerepel a Posta mögött egy új turisztikai célú tér kialakítása, a Nádasdy-vár hídjának és a Várkerületnek a felújítása, tematikus gyógyhelyi út a Posta tértől a Spirit Hotelig, a Csónakázó-tó környezetének rehabilitációja és az említett helyszíneken gyógyhelyi tematikus terek kialakítása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód