Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magánterületen nőtt magasra a fű Szombathelyen, az oladi lakótelepen

A dzsumbuj azonban elég jól néz ki, de közel van a megoldás.

Az oldali lakótelepen, a Kassák Lajos utca mellett hatalmasra nőtt a gyom - mondta olvasónk a telefonban. Hozzátette, nem csak fűről, hanem gyomról van szó, ami olyan sűrű, hogy amikor egy kis csíkban lenyírták, elakadt benne a fűnyíró-traktor.

Gyomok a Kassák Lajos utca mellett
Mészáros D. Zsolt

Olvasónk úgy tudja, hogy az a terület magánkézben van, de szerinte az önkormányzatnak akkor is joga és kötelessége beavatkozni.

Első lépésként elmentünk az oladi lakótelepre. nem kellett sokat keresgélnünk, megtaláltuk a dzsumbujt. Ami viszont meglepően jól néz ki.

Gyomok a Kassák Lajos utca mellett
Mészáros D. Zsolt

Igaz, magas, látszik, hogy elvadult, de sok kis virág borítja, és csak úgy harsog az életerőtől.

De a fűnyírás ma már politikai kérdés, ahogyan erről korábban már írtunk Svájcban így csinálják - Adalék a szombathelyi fűnyírási háborúhoz June 06. 07:10 , és jogos a környéken lakók panasza. Ottjártunkkor egyébként a polgármesteri hivatal két munkatársa is a dzsumbujt nézegette, fotóztak, jegyzeteltek. Kérdésünket viszont elhárították, annyit mondtak, hogy forduljunk a hivatalhoz.

Gyomok a Kassák Lajos utca mellett
Mészáros D. Zsolt

Ezt meg is tettük, és azt a választ kaptuk, hogy a polgármesteri hivatalhatósági irodája folyamatosan figyeli a magánterületeket is, főleg a parlagfű miatt, ami, ugye allergén növény, és sokaknak okoz kellemetlenséget.

Ottjártunkkor a hatósági osztály munkatárai végezték éppen munkájukat - közölte a városháza.

Hogyan is vannak a szabályok?

A magánkézben lévő területek rendben tartása a tulajdonos (bérlő, jogos használó, stb.) kötelessége. Ha a hatósági osztály szabálysértést tapasztal, akkor annak megszüntetésére felszólítják a tulajdonost.

Gyomok a Kassák Lajos utca mellett
Mészáros D. Zsolt

Amennyiben a tulajdonos záros határidőn belül nem intézkedik, a hatóság elvégezteti a szükséges munkákat, itt éppen a fűnyírást. Annak költségeit utólag aztán kiszámlázzák a tulajdonosnak.

De van kivétel. Ez éppen a parlagfű, vagy más allergén növény esetén érvényes. Ha ilyet látnak, akkor a hatósági osztály azonnal elrendelheti a terület rendbetételét. Az utólagos kiszámlázás marad persze, sőt, ilyenkor még a tulajdonos megbírságolására is van lehetőség.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Svájcban így csinálják - Adalék a szombathelyi fűnyírási háborúhoz

Abban jók vagyunk, hogy rágörcsöljünk az ügyekre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra