Svájcban így csinálják - Adalék a szombathelyi fűnyírási háborúhoz

Abban jók vagyunk, hogy rágörcsöljünk az ügyekre.

Ha egy földönkívüli intelligencia most azt próbálná bekalibrálni, hogy mi okozza a legnagyobb gondot Szombathely lakóinak, jó eséllyel arra a következtetésre jutna, hogy a vannak ugyan olyan apró-cseprő problémák, mint például a koronavírus-járvány, a megélhetésért folyó harc vagy a társadalom szétszakadása, de a legnagyobb ügy mindenképpen a fűnyírás.

A fű hossza Szombathelyen politikai kérdés, a városvezetés alfája és ómegája, amelyből minden más levezethető.

Jelentés a nagy szombathelyi fűnyíróháborúból
Józing Antal

Nos, a fűnyírás valamit valóban elárul egy városvezetés szervezőkészségéről, de mintha az egészet megint túldimenzionálnánk, görcsösen ráfeszülünk egy másod- vagy harmadrangú ügyre, csak azért, mert colostokkal lemérni a fű hosszát egyszerű, nem kell sokat gondolkodni rajta, és azonnal könnyen értelmezhető szimbólumot lehet belőle gyártani.

Mindezt azért írom le, mert a fűnyírásos polémiához kapcsolatos fotókat kaptunk Svájcból, néhány mondatnyi kísérőszöveggel.

Eközben Svájcban
Olvasói fotó

A felvételek Gossauban készültek, és azt illusztrálják, hogy a precizitásáról és az extrém rendezettségéről ismert országban lazábban, pontosabban rugalmasabban kezelik ezt a témát.

Olvasói fotó

Nyírják a füvet persze lelkesen, de a virágos területeket meghagyják ilyennek, vagy éppen körbenyírják, részben esztétikai, részben ökológia okokból.

Mindenképpen érdekes adalék a szombathelyi fűnyíróháborúhoz.

Az út szélét sem kellene nyírni?

A témába vág az a néhány nappal ezelőtt megjelent brit tanulmány, amely azt feszegeti, hogy talán zsákutca az útszéli növényzet folyamatos visszavágása.

Gazos az út széle Újperint és Ják között
Nem örülünk az ilyen látványnak, pedig lehet, meg kellene barátkoznunk vele
Garai Antal Atom

Miközben természetesnek és kívánatosnak vesszük, hogy az útkezelők gépei gondozott kiskertekké nyírják az útszéli növényzetet, addig az Exeteri Egyetem kutatói szerint a környezet – így az emberek – számara is jobb lenne, ha ezeket a területeket sokkal inkább meghagynánk a növényeknek és az állatoknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem