Háború Ukrajnában: Leállhatnak az autógyárak

Kivédhetetlen alkatrészhiány fenyeget.

A modern autóknak vannak olyan pótolhatatlan alkatrészei, mint az elektromos kábelelosztó egységek. Az európai autógyárakba ezeket az alkatrészeket döntően Ukrajnából szállítják. Amikor nincs háború, most viszont jó ideje leállt a kábelelosztó egységek gyártása és szállítása.

Egy Magyarországon is aktív amerikai autóipari-beszállító Ukrajnában öt helyszínen működtet kábelkorbács-kötegeléssel és gyártással foglalkozó üzemet. Ennek a cégnek a vezetői a napi.hu-nak elmondták, az ukrajnai gyáraikkal semmilyen kapcsolatuk nincsen: az üzemekben a telefont nem veszik fel, az e-mailekre nem válaszolnak, sőt jelenleg arról sincs információjuk, hogy egyáltalán állnak-e még a gyárak.

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke azt mondta, tudomása szerint jelenleg a gyárak nagy részénél a dolgozók bevonultak a hadseregbe, így nincs, aki termeljen. A Lear Corporation Kárpátalján lévő kábelkorbács-üzemébe még bejárnak dolgozni az emberek, de a kijevi régióban már leálltak a gyárak.

Az európai autógyártók már érzékelik, hogy nem érkezik elegendő alkatrész: többek közt a Volkswagen és a BMW is hiányt szenved a kábelkötegekből, a termelés több nagy beszállítónál - például a német Leoninál, a francia Nexansnál is - akadozik.

Az Audi hazai üzemében már megkongatták a vészharangot az alkatrészhiány miatt, míg a kecskeméti Mercedesnél léptek is, március végéig műszakcsökkentést rendeltek el.

A tapasztalatok szerint a gyártók első körben azt tehetik, hogy a meglévő kapacitásokat átállítják úgy, hogy a prémium-kategóriás autókba szerelnek kábelkorbácsot - hiszen ezek nagyobb profitot hoznak - és addig az alacsonyabb árkategóriás autókat háttérbe szorítják.

A legrosszabb esetben az autógyárak ideiglenes leállásra is kényszerülhetnek, de az biztos, hogy fél évvel is megnőhet az új autókat vásárlók várakozási ideje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság