Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban

Az önkormányzattól várják ezt az összeget, közben mintegy 600 millió hiányzik a futballcsapatot működtető cégből. Homlok Zsolt reakciójával frissítve.

Miközben a Kisvárda elleni győzelemmel Győzött a Haladás Kisvárdán 2019. April 27. 19:01 újraéledtek a Haladás esélyei, hogy az első osztályban folytathassák, sűrű fellegek gyülekeznek a csapat felett.

A múlt héten írtunk már Első körben nincsen licenc 2019. April 25. 17:37 róla, hogy a Haladás nem kapta meg első körben a következő szezonra érvényes indulási engedélyt. A licenc egyébként az NBI-re és az NBII-re is vonatkozik, a bizottság hiányosnak találta a benyújtott dokumentumokat.

Illés Béla, a Haladás többségi tulajdonosa Puskás Tivadar polgármesterrel, Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármesterekkel
Bonyhádi Zoltán

Ezeket május 3-ig, azaz péntekig lehet pótolni, addig azt is igazolni kell, hogy megfelelnek a licenc-szabályzatnak. Ha ezt elmulasztják, akkor május 8-án a bizottság lezárja az elsőfokú eljárást, és már nem lesz lehetőség a pótlásokra.

Ha nem fizetnek, nincs licenc

Információink szerint a fő probléma az, hogy a csapatnak gyorsan be kellene fizetnie 150 millió forintot, ennyi pénzük azonban nincs. Az önkormányzattól várják a megoldást, értesüléseink szerint

a keddi közgyűlésre terjesztették be a 150 millió kérelmüket.

Amire jelenleg nincs keret, a városvezetés azonban ki akarja fizettetni,és le akarja rázni magáról a felelősséget. Az önkormányzatnak ugyanakkor kistulajdonos, az eredeti, 100 milliós alaptőkéhez viszonyítva 10,2 százalék a tulajdonrésze. De ma már ez sem biztos.

A cég ugyanis tett egy olyan ígéretet, hogy 2018. január 1-től 200 millióra emelik fel az alaptőkét, ezt egyébként az MLSZ is elírta minden csapatnak. A Haladás nem tette meg, de ha megtette volna, akkor az önkormányzat tulajdonrésze 5,1 százalékosra csökkent volna.

Eltűnt az alaptőke, közel 400 millió mínusz van a helyén

Információink szerint azonban a cégnek már nincs meg az alaptőkéje, sőt, 390 millió mínusza van. Ami azt jelenti, hogy 500-600 millióra tehető a hiányzó pénz összege. Márpedig a licenc megszerzéséhez pozitív alaptőkét kell igazolni.

A Haladás állítólag egy 400 milliós szponzori támogatásban reménykedett idáig, ezt Homlok Zsolt, a HVSE elnökségi tagja, Mészáros Lőrinc lányának férje Benősül Mészáros Lőrinc családjába a HVSE elnöke 2017. May 29. 19:34 ígérte meg, de ez a pénz nem érkezett meg. Homlok cége egyébként 1,1 milliárd forintból újítja fel a szombathelyi Sportligetet Mészáros Lőrinc veje kelti új életre a szombathelyi sportligetet 2019. January 07. 13:20 .

A HVSE elnöksége, balról a harmadik Homlok Zsolt
haladasvse.hu

És eddig csak az alaptőkéről volt szó, a működésre fordítható pénzek ebben nincsenek benne. Az említett 150 millió most a túlélés miatt kellene a Haladásnak, és azért, hogy bárhogyan is, de meglegyen a licenc, különben a csapat sem az NBI-ben, sem az NBII-ben nem indulhat jövőre.

Ahogyan egyik forrásunk fogalmazott, ha az ember tartozik valakinek 100 ezer forinttal, és ebből azonnal ki kell fizetnie 10 ezret, attól még a 90 ezres tartozás megmarad, csak egy kis levegőhöz jut az ember.

Ha a közgyűlés kedden megszavazza a 150 milliót, attól még hamarosan 600 milliót kell előteremtenie a cégnek, különben lehúzhatják a rolót.

Jelenleg azt sem tudni, mennyi pénz van Haladás számláján, hogyan állnak a pénzügyek, az utolsó információk még tavaly év végéről származnak. Most úgy kellene 150 milliót adni a cégnek, hogy nincs garancia arra, hogy egy-két hónap múlva nem zuhannak össze.

A felelősöket keresik

Információink szerint a városházán most felelősöket keresnek, megpróbálják az ügyet áttolni az ellenzékre, illetve a sporttal foglalkozó szakemberekre. Viszont a Haladás vezetőinek felelőssége elvitathatatlan, és a polgármesteré is.

Eddig ugyanis azoknak a cégeknek a beszámolói, üzleti tervei nem mentek be a közgyűlés elé, amelyekben 25 százaléknál kisebb az önkormányzati tulajdonrész. Ezeknél a tulajdonosi jogokat a polgármester gyakorolta, és ő delegáltjai vettek részt a cégek taggyűlésein, így egyedül neki voltak pontos indformációi, a többi képviselő nem jutott hozzá ezekhez az adatokhoz.

A közgyűlés a holnapi, keddi ülésén foglakozik az üggyel, a délelőtt tízkor kezdődő közgyűlésen történteket percről percre tudósítással és élőképben is közvetítjük.

Cikkünk megjelenése után Homlok Zsolt reagált:

Homlok Zsolt közleménye

Szombathely, 2019. május 1. Több ponton valótlanságot és csúsztatást tartalmazó írás jelent meg április 29-én a Szombathelyi Haladás labdarúgó-csapatának anyagi helyzetével kapcsolatban a Nyugat.hu hasábjain „150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban” címmel. Az első osztályú labdarúgó-egyesület problémáit taglaló cikk szerint a finanszírozási gondokhoz hozzájárult, hogy „A Haladás állítólag egy 400 milliós szponzori támogatásban reménykedett idáig, ezt Homlok Zsolt, a HVSE elnökségi tagja, Mészáros Lőrinc lányának férje ígérte meg, de ez a pénz nem érkezett meg”.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a többségi tulajdonomban lévő Homlok Építő Zrt. 2018-ban is szponzorként támogatta a Szombathelyi Haladás munkáját. Idén februárban pedig a vállalat tulajdonos-vezérigazgatójaként az általam tett vállalásnak megfelelően újabb, megnövelt összegű szerződést írtam alá a labdarúgó-egyesület képviselőivel arról, hogy 2019-ben is reklámfelületek megvásárlásával segítsük a klub működését.

Ennek megfelelően a szurkolók az I. osztályú magyar labdarúgó-bajnokság tavaszi idényének mérkőzésein a játékosok mezén, és további reklámfelületeken is találkozhatnak a Homlok Építő Zrt. logójával hétről-hétre. A támogatás révén pedig a Szombathelyi Haladás a tavaszi idényre újabb igazolásokat és erősítéseket tudott végrehajtani a játékoskeretében.

A Szombathelyi Haladással kötött reklámszerződés megújításával és a támogatás mértékének növelésével 2019-ben ismét Szombathely sportéletének első számú szereplője mellé álltam és a jövőben is minden lehetséges segítséget meg kívánok adni a helyi sportközösség támogatása, valamint a Szombathelyi Haladás által megfogalmazott célok megvalósítása érdekében.

Homlok Zsolt
a Homlok Építő Zrt. tulajdonosa

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet