Halász Bence áttörte a 80 méteres álomhatárt a világbajnokságon

Halász Bence óriási új egyéni csúccsal, nagyon jó versenyzéssel az 5. helyen zárta a kalapácsvetés döntőjét a 2022-es világbajnokság szombati napján.

A 24 éves, Dohában 2019-ben világbajnoki bronzérmes magyar versenyző már első kísérletével 79 méter felett volt (79,12 m), amivel dobogós helyen állt. Innen tudott másodikra 79,46 méterre előrelépni, majd jött a harmadik dobás, amikor életében először 80 méter felett dobott.

A Szombathelyi Dobó SE kiválósága 80,15 méterre repítette a kalapácsot, amivel az 5. hely lett az övé. A verseny kiemelkedő színvonalát jelzi, hogy csupán egyszer, a 2007-es vb-döntőben volt ennél több olyan atléta, aki 80 méter felett dobott.

"Nagyon örülök és büszke vagyok rá, hogy végre sikerült áttörni a 80 méteres gátat. A boldogságom nem feltétlen, mert verseny közben úgy gondoltam, hogy képes lehetek előrébb végezni. Amíg le nem ment a harmadik sorozat, egy flowban voltam, majd 20 percre megállt a verseny. Ugyan a lendületem egy kicsit alábbhagyott, de nem adtam fel, küzdöttem tovább. A 80 méteres dobásom ugyan rendben volt, de technikailag éreztem benne némi hiányosságot. Az augusztusi Európa-bajnokság a fő versenyem az évben, de ez is egy fontos mérföldkő volt az évben, amit igyekeztem komolyan venni" - mondta Halász Bence a döntő után.

Halász Bence
atletika.hu

„Szívből gratulálok Halász Bencének és az edzőjének, Németh Zsoltnak ehhez az eredményhez, hiszen minden idők egyik legerősebb döntőjében, fantasztikus, 80 méter feletti egyéni csúccsal lett világbajnoki ötödik helyezett!” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

A sportvezető szerint ez a döntő bebizonyította, hogy a magyar atlétika ott van a világ élvonalában. „Csodálatos látni, hogy Halász Bence, akinek gyakorlatilag kimaradt a tavalyi éve a térdműtéte miatt, ilyen magas szinten tért vissza és jelezte, hogy egyrészt ott van a világ legjobbjai között, másrészt olyan küzdeni akarás, lelkierő van benne, ami újabb sikereket eredményezhet a számára jövőre a hazai rendezésű vb-n és idén augusztusban az Európa-bajnokságon is. Nagyon nagy szüksége van a magyar atlétikának az olyan szuperhősökre, mint Bence, akinek a példáját látva további sok ezer gyerek csatlakozhat a Kölyökből Atléta Programhoz és ismerkedhet meg ezzel a csodálatos sportággal. Örömmel látjuk a magyar atlétikában, hogy az a sportágfejlesztési program, ami az atlétikát a sportoló nemzet egyik alappillérévé teszi, nem csak a mindennapokban, de az élsportban is meghozza a gyümölcsét és hozzá kell tennem, hogy nagyon sok válogatott sportolót készítünk fel a Kiemelt Atléta Programban, így biztos vagyok benne, hogy minden korábbinál több magyar atléta lesz ott jövőre a hazai vb-n.” – tette hozzá a MASZ elnöke.

Ezúttal a 81,98 méterrel pályafutása ötödik világbajnoki címét nyerő Pawel Fajdek mellett olimpiai bajnok honfitársa, a 81,03 méterrel ezüstérmes Wojciech Nowicki, a tokiói ezüstjét bronzra cserélő Eivind Henriksen (80,87 m) és a Bencénél alig kilenc centiméterrel nagyobbat dobó Quentin Bigot is a bűvös szám felett teljesített - írja az atletika.hu honlap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport